Az ország többsége nem rendszerváltást akart

2010. december 23. 16:03

Sokan azt hiszik ez az igazi demokrácia, pedig nem. Ez az a demokrácia, ami ettől a néptől, országtól tellett. Interjú.

2010. december 23. 16:03

Ön is aláírta a tiltakozást a magyar film védelmében.

Persze, hiszen az egész filmgyártás veszélybe került. Nem látni az új rendszerben azt sem, hogy olyan emberek döntenének, akik ismerik a filmes világot, a fesztiválokat, az éves menetrendet. Nem a változás ellen vagyok, hiszen egy új szisztémát már az előző Fidesz-vezetés alatt is felvázoltunk. Igaz, hatalmas ellenállást tapasztaltunk a szakma részéről. Persze, mert könnyebbnek tűnik ebben a smúzolós világban boldogulni, sok pénz el is folyt emiatt. De legalább a fiatalok új generációjának sikerült a színre lépnie. (...)

Legutóbbi filmje a korrupcióról szólt. Nagyobb kedvvel állna neki egy közéleti témának?

Talán. Jó lenne, ha születnének arról filmek, hogy akkor most hogy is vagyunk. Szédületes, hogy az elmúlt húsz évben nem sikerült a dolgokat rendbe rakni, akár a történelmünket nézzük, akár egyéb ügyeket. Vannak témák, amelyek sokakat érdekel, de egyikből sem lett közügy. Ebben a filmesek felelőssége annyi, hogy a fiatalokat eddig nem nagyon érdekelték az ilyen témák. Igaz, ebben van egyfajta ideológiai megközelítés, hogy gyerekek, mi csak a vasfüggöny leomlásáig voltunk érdekesek a Nyugat számára, de most már ugyanolyanok vagyunk, mint ők. Holott ez hatalmas tévedés, egyáltalán nem vagyunk olyanok.

Mire gondol?


Például arra, hogy az ország többsége nem rendszerváltást akart, hanem a Kádár-rendszert megjobbítani. Ami érthető is, hiszen mindenki ebben a felemás rendszerben nőtt föl, ebben nevelte fel a gyerekeit. Főleg, ha a Kádár-rendszer utolsó tíz évét nézzük, miként próbált meg hasonlítani egy igazi társadalomhoz, egy igazi demokráciához. Ami persze abszurd volt, és szó sem lehetett demokráciáról, de a hatalom az emberek életmódját, lehetőségeit próbálta Nyugat-Európához közelíteni. A rendszerváltás óta pedig eltelt húsz év, ami hatalmas idő, főleg annak fényében, hogy mi minden történt, mi minden esett szét vagy éppen vissza. Sokan azt hiszik ez az igazi demokrácia, pedig nem. Ez az a demokrácia, ami ettől a néptől, országtól tellett. Van parlament, vannak pártok, sőt még lefektetett játékszabályok is akadnak, amiket egyesek nagyon speciálisan értelmeznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2010. december 24. 14:59
"Ez az a demokrácia, ami ettől a néptől, országtól tellett. Van parlament, vannak pártok, sőt még lefektetett játékszabályok is akadnak, amiket egyesek nagyon speciálisan értelmeznek" Talán nem kellene azt a hazát, és nemzetet gyalázni - jóember amelyikhez állitólag tartozol. De ha ekkora nagy ász vagy, el lehet menni innen amerikába , kib@szott jó filmeket csinálni. Jah hogy az nem megy? A kezdőmondat is hazugság, de TE, jól tudod. "Az ország többsége nem rendszerváltást akart." Persze, azért volt a szögesdrót a határon, azért disszidáltak innen sok százezren , "mert belülről akarták megjavítani a rendszert." Már innentől kezdve, minden leirt szava , a jóembernek- ostobaság, képmutatás , hazugság.
marko11
2010. december 24. 14:04
Komcsi! (Bocs, hogy bele...) Éppen a magyar un. rendszerváltás bizonyítja, hogy a komcsizás félre visz. A gyurcsány-félék ugyanis soha sem voltak kommunisták, jól lehet, ifjú kommunistáknak nevezték őket. Pontosabban: a gyurcsány-félék, ha kell (ha megéri!), akkor lelkes komcsik, ha kell (ha még jobban megéri!), akkor lelkes antikommunisták, antifasiszták, demokraták, de leginkább a magántulajdon lelkes hívei! Röviden: a gyurcsány-félék, mindenekelőtt jellemtelen, gerinctelen, haszonleső alakok! (Csúnyábbat csak a karácsonyra való tekintettel nem írok!) "Világnézetüket" kizárólag a haszon és hatalom irányítja!
sky.net
2010. december 24. 12:33
mi az hogy ettől a néptől ? ... ez a nép nem szólhatott bele a rendszerváltásba , és nem igazán szólt bele a demokratikus hatalomgyakorlásba sem , csak megvezetve átverve hőbörgött max ugyanaz a hatalomtól való alapvető elidegenítettség állapota jellemzi 89 után is , mint előtte .... a módszerek mások egyszerűen fenntartották és kihasználták a demokratikus rutinok hiányát nem volt hozzá elég erős és tisztességes értelmisége ... egy rohadt megalkuvó élősdi slepp az viszont nagyon is erősen érvényesítette a befolyását ..az eredmény látható
marko11
2010. december 24. 11:08
Makk Károly a magyar filmtörténet egyik kiemelkedő alakja. Az mondjon róla (negatív) véleményt, aki legalább a zseniális Szerelem, a Macskajáték vagy pl. a Ház a sziklák alatt c. filmjeit látta - a számtalan nagyon jó filmje közül. És az mondjon róla (negatív) véleményt, aki már ennyi mindent letett az asztalra, és ennyi dicsőséget hozott a hazájának! Megjegyzem még, hogy Makk Károly NEM tévesztendő össze Jancsó Miklóssal! Egyébként pedig: Boldog, békés ünnepeket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!