Betelt a pohár

2010. november 24. 13:06

Én úgy látom: a kormányfőt nem érdekli a magaskultúra. Populista vezérek nem szokták kedvelni az önálló gondolkodásra nevelő elitművészetet. Interjú.

2010. november 24. 13:06
- Sokak szerint a fideszes központosított kultúra az egykori Aczél-korszakot hozza vissza.

– Ehhez tekintélyes kultúrpolitikus kellene, aki viszonylag önálló hatalommal uralhatná saját területét. Ilyen személy jelenleg nincs. Itt most olyan rendszer épült ki, amelynek egyetlen hatalmi központja van: a miniszterelnök.

- Orbán Viktor pedig hangoztatta: új jobboldali kultúrát kell teremteni.

– Én úgy látom: a kormányfőt – ma már – nem érdekli a magaskultúra. Populista vezérek nem szokták kedvelni a társadalomkritikus, önálló gondolkodásra nevelő elitművészetet. Jobban pártolják az olyan »ágazatokat«, amelyek széles tömegekre hatnak, táplálják a nemzeti önérzetet. Ilyen a sport is, amelynek lényegesen kiemeltebb szerep jut, mint a magaskultúrának. Ennek folyamatosan csökkentik a támogatását, mint most a költségvetésből is kiderül. (...)

- Múlt héten részt vett a Demokratikus Charta tüntetésén. Előtte jelentette be lemondását. Szándékos volt az időzítés?

– Nem. Döntésemről előbb levélben értesítettem az albizottság tagjait, s az utolsó válaszokat aznap kaptam meg. Amúgy szívesen részt vettem volna az LMP tüntetésén is, ha egyetemi óráim engedték volna. Ott leszek az MSZP tüntetésén is. Mint minden modern ember életének, az enyémnek is számos rétege van: politikai meggyőződésemet – például – tüntetésen vagy újságcikkben fejezem ki. S van szakmai meggyőződésem, amelyet nem keverek az előbbivel, például egy szakmai bizottság munkájában. A joguralom fenntartásának patrióta kívánsága pedig mindkettőtől különbözik. Augusztusban megírtam az ÉS-ben: ha a jogállamiság szétverése folytatódik, szükségessé válhat a polgári engedetlenség. Törvénytelen rendelkezéseket ugyanis felsőbb utasításra sem szabad végrehajtani. Demokráciában egyetlen párt sem teheti meg, hogy az alkotmányos alapelveket felrúgja.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
habarcs123
2010. november 24. 22:44
Megjöttél topi?Már azt hittem sohasem találsz ide,tekintve a szellemi képességeidet.
1120
2010. november 24. 21:18
"Én úgy látom: a kormányfőt nem érdekli a magaskultúra..." Bezzeg az Aczél élt-halt érte, mi...? :) Marha.
gudmen
2010. november 24. 20:21
Kicsit felvilágosultabb körökben már nem is használják a magaskultura kifejezést, a kultura és müvészet nem egzakt fogalom, egymáshoz valo pozicionálásuk teljességgel felesleges. Warhol a páylafutása elején melyik kulturát képviselte..és néhány évvel késöbb? De a sor végtelen, mind a zene..mind a képzömüvészet, de még az irodalomban is találunk számtalan példát.
kulalak
2010. november 24. 19:58
Rosebbet, akik akkor eltek es emlekeznek a T-T-T rendszerre, egyszerre kopnek arcon ezert RS. Hazug diszno, mosnad a szerecsent. Sovarogsz a mult utan, takarodj a hamis emlekeiddel egyutt. "Sokak szerint a fideszes központosított kultúra az egykori Aczél-korszakot hozza vissza. – Ehhez tekintélyes kultúrpolitikus kellene, aki viszonylag önálló hatalommal uralhatná saját területét. Ilyen személy jelenleg nincs. Itt most olyan rendszer épült ki, amelynek egyetlen hatalmi központja van: a miniszterelnök."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!