Mindig az érthetőségre törekedtem

2010. október 12. 14:10

Három év alatt sok mindenkit ki lehet képezni, mondjuk szakácsnak, de biológusnak, matematikusnak vagy történésznek, azt nem. Interjú.

2010. október 12. 14:10
Az évtizedek során hogy változott a történelem oktatása?

Egyre rosszabb. Nem azért, mert az oktatók lettek rosszak, sok helyen kiváló oktatók vannak. De kevés hallgató érdeklődik. Nem lehet »látni« a hallgatókat. Kétségbeejtő a helyzet, a rendszer rossz. A hároméves képzést nem lehet igazán tartalmasan felhasználni. Három év alatt sok mindenkit ki lehet képezni, mondjuk szakácsnak, de biológusnak, matematikusnak vagy történésznek, azt nem.

Hogy kelti fel a diákok érdeklődését, hogy lehet megfogni őket?

Én csak arról tudok beszélni, hogyan lehetett. De a vége felé már nekem is nehezen ment. Az utolsó években, amikor graduális képzésben tanítottam, nyolcvanból a fele jelent meg, ebből öt-hat volt aktív, érdeklődő, aki még kérdéseket is feltett. Én idézeteket, szépirodalmi részleteket vittem be, még ha nem is tartozott szorosan a tárgyhoz. Azt gondolom, mindent megtettem annak érdekében, hogy érthető legyek, nemcsak a történelemmel foglalkozók, hanem mások, az érdeklődők számára is. A visszajelzés pedig az, hogy az előadásokra csillogó szemmel ülnek be az emberek, ám a zömük az idős korosztályhoz tartozik. (...)

Kutatásai során találkozott olyan felfedezéssel, amely meglepetésként érte?

Kétszer. Az egyik a marseille-i királygyilkossággal volt kapcsolatos. Sándor jugoszláv királyt 1934-ben érte merénylet, amelyet a fasiszta államok, esetleg Magyarország számlájára akartak írni. De aztán láttam, hogy nem. Semmi sem stimmelt. A horvát usztasáknak elegük volt abból, hogy más kormányok mondják meg, mit csinálhatnak, és mint nem, ezért végrehajtották a merényletet. A másik meglepetésem Trianon előzményeihez, Fernand Vixhez kötődik. A magyarok védelmére kelt. A ládája tele van olyan jelentésekkel, amelyekben arról ír, hogy a magyarok rovására miként sértik meg a belgrádi egyezményt. A végén odáig ment, hogy ellenállásra biztatja a magyarokat. Ez az ő karrierjébe került. Megírta emlékiratait, amelyeket nem lehet megtalálni, eltűntek. Tökéletesen félre voltunk tájékoztatva. És annak ellenére, hogy ezt már többször megírtam, a mai napig nem hiszik el.

Mi a helyzet a történelmi tévhitekkel - tele vagyunk tévhitekkel?

Hát, eléggé. Az a baj, hogy ezek nagyon könnyen terjednek, könnyen terjeszthetők, mert a legprimitívebb gondolkodásmódot követik, a történelem meg mindig bonyolult összefüggésrendszer. Az, hogy az ilyen bonyolult összefüggésrendszerekkel a legendákat le lehessen váltani, szerintem soha nem sikerül.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gutman
2010. október 13. 09:37
Pár hete az ATV-n egy műsorban volt felháborodva,hogy a szemét fidesz 40 éves szolgálati idő után,elengedné nyugdíjba a nőket...ezzel ásta el magát végleg nálam ez a múmia!
marós
2010. október 13. 06:32
Mária elkezdte a három éven túli tanulást, éppen ideje volt. De van egy régi magyar mondás, a kutyából nem lesz szalonna.
Öreg
2010. október 12. 20:15
Én is hallottam tanulmányaim alatt egy-két kiváló történészt előadni és az a meglátásom, hogy Rákosit már merték kritizálni, de 1919-ről és 1956-ról bizony lapitottak. Sajnos, az un. internacionalista szemlélet meghatározta, hogy a magyar történelemről mit mondjanak.
soelmo
2010. október 12. 19:13
....és történészből lehet MSzMP KB-tag....különösebb átképzés nélkül ? És ha már így történt, az értelmezhetetlen. Egyik kizárja a másikat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!