Töréspont

2010. augusztus 03. 08:45

Visszatérő kérdés marad, mennyi ideig bírja ki a törékenynek tűnő négypárti szlovák koalíció. Pontosan nem lehet megmondani, de sejthető, hogy mi fogja előre jelezni a véget.

2010. augusztus 03. 08:45
„Az Egyszerű Emberek nem lép ki a kormányból, de visszatérő kérdés marad, mennyi ideig bírja ki a törékenynek tűnő négypárti koalíció. Pontosan nem lehet megmondani, de sejthető, hogy mi fogja előre jelezni a véget. Nem pártkonfliktus, nem pár sértődött személy magánakciója, hanem a közhangulat befolyásolja a kormányélettartamát. (...)

Radičováék nem az ígéreteiknek, hanem azoknak a tömegeknek köszönhetik a hatalomra jutásukat, amelyeknek elegük lett Ficóból, Slotából és Mečiarból. Olyan választópolgárok, akik hisznek a jobboldali együttműködésben, és bíznak abban, hogy lehet másképpen, ráadásul sokkal jobban politizálni, mint a Smer-kormány. Ezek a választók tartják össze jelenleg is a koalíciót. Ha megbomlana az egység, a saját szimpatizánsai büntetnék meg azt a pártot, amelyik elfordul a közös együttműködéstől az egyetlen valós alternatíva, a Smerrel megkötött alku kedvéért. Egyetlen szlovákiai jobboldali párt, de még az Egyszerű Emberek sem mernék megkockáztatni a választóik haragját azzal, hogy heteken belül szétverik a koalíciót. A belviszályok más okból jelentenek veszélyt: tehetetlennek és erőtlennek tüntetik fel Radičová kormányát a választók szemében. A folyamatos cirkuszból előbb-utóbb pont a szimpatizánsoknak lesz elegük, s maguk teszik majd fel a kérdést: érdemes erőltetni az együttműködést, vagy valóban hatékonyabb alternatívát nyújthat a Smer.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!