Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Embertelen döntések: Sólyomnak igaza volt

2010. augusztus 19. 21:45

Törvényt is hoztak arról, hogy indoklás nélkül ki lehet szórni az eddigi tisztviselőket.

2010. augusztus 19. 21:45
„A közigazgatásba (...) gond nélkül áramolhatnak be a kormánypárt kinevezettjei, még törvényt is hoztak arról, hogy indoklás nélkül ki lehet szórni az eddigi tisztviselőket.

Nem kívánok sipítozni, hogy itt a demokrácia vége, de mostanra egy sor olyan történet jutott a fülembe, amely bizony aláhúzza: igaza volt Sólyom Lászlónak, amikor a törvényt visszaküldte a parlamentnek. Nem csak arról van szó, hogy sok évtizedes munkaviszony után ahelyett, hogy nagy virágcsokorral (és mondjuk valami állami kitüntetéssel, augusztus 20-án) köszönnék meg az áldozatos munkát, egy papírfecnin közlik korábbi, politikához nem kötődő vezetőkkel, hogy holnaptól pá. Embertelen, de végül is az új vezetés tudja, kivel akar dolgozni, joga - most már - ehhez is van. Más kérdés, hogy a módszer visszaüt: jó néhány esetben lelkes Fidesz-szavazó volt az egyik napról a másikra állás nélkül maradt közszolga. Nyilván már nem annyira lelkes.

Az egyéni sérelmeknél viszont nagyobb gond, hogy a törvény megágyazhat a korrupciónak. Az a köztisztviselő ugyanis, aki mondjuk látja, hogy hivatala jogellenesen rúg ki bedolgozó cégeket és szerződik másokkal közbeszerzés nélkül, ám feladatánál fogva köteles ellenjegyezni a vezető döntését, csapdában találja magát. Ha nem jegyzi ellen, indoklás nélkül ki lehet penderíteni, aztán majd jön más, aki szignálja a papírt. Ha aláírja, részesévé válik az akciónak. Tízből kilencen nyilván aláírnak ilyenkor, hogy megtarthassák az állásukat, úgyhogy a baráti cégek akadálymentes tollasodása biztosított - közforintokból.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
phaidros
2010. augusztus 21. 14:35
Volt egy sokkal durvább változata a törvénynek, amikor gyesen lévő kismamát is ki lehetett volna rúgni. Ez különösen érdekes javaslat volt a családbarát Fidesz részéről... Nem szavazták meg, de érdekelne, hogy ki szövegezte az eredeti szöveget.
Jancsipapa
2010. augusztus 20. 13:35
Indoklás nélkül rúgják ki,és gondolkodhat,hogy 15-20 év semmittevés után mihez kezdjen
Ppali
2010. augusztus 20. 12:28
Amikor a versenyszférából küldik el ezrével a hasonló korú és képzettségű embereket, akkor az senkit nem érdekel. Bezzeg a nagyságos köztisztviselő elvtársak és elvtársnők azok mások. Miért? Tanuljanak új szakmát, kilincsezzenek munkaközvetítőknél és éljék ugyanazt az életet, mint a többiek! Egy nulla államigazgatási főiskola, semmilyen nyelvtudással fűszerezve és 2025 év székmelegítés után akár el is lehet kezdeni dolgozni. Nincs ezzel semmi baj. Az pedig, hogy minden hatalom a saját embereit ülteti pozíciókba, az nem mostani keltezésű, ez így megy mióta szervezett hatalom létezik a világon....
Rücsök
2010. augusztus 20. 10:47
"Az a köztisztviselő ugyanis, aki mondjuk látja, hogy hivatala jogellenesen rúg ki bedolgozó cégeket és szerződik másokkal közbeszerzés nélkül, ám feladatánál fogva köteles ellenjegyezni a vezető döntését, csapdában találja magát. Ha nem jegyzi ellen, indoklás nélkül ki lehet penderíteni, aztán majd jön más, aki szignálja a papírt. Ha aláírja, részesévé válik az akciónak. Tízből kilencen nyilván aláírnak ilyenkor, hogy megtarthassák az állásukat, úgyhogy a baráti cégek akadálymentes tollasodása biztosított - közforintokból.” Ez itt a lényeg, ezért kellett ez a törvény!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!