Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az erdélyi sokkterápia

2010. augusztus 02. 07:35

Jó vagy rossz, ha magyarországi iskolások kötelező nemzeti tudattágító tripeken kell, hogy részt vegyenek Erdélyben?

2010. augusztus 02. 07:35
„Mint ismeretes, az Apáczai Közalapítvány műhelyéből törvénytervezet került ki, amely többek között azt szorgalmazza, hogy a magyarországi sulisok empirikus tapasztalatokat is szerezzenek a »határon túl élő magyarok« szócikkel kapcsolatban. Vagyis: lássanak például székelyt, igyanak forrásból borvizet, barangoljanak hargitai fenyves erdőt és borzongjanak egyet azon, hogy medve van next door. Ismerkedjenek, barátkozzanak és égessenek be mentális térképükbe egy-két pannon határkontúron kívüli magyar települést is.

Azokban az erdélyi körökben, amelyekben otthon érzem magam, a reakció szinte kizárólag elutasító volt. Az argumentációban három érv keveredett:

1. nem akarunk részesei lenni a magyar kormánypárt kulturális forradalmának;
2. nem vagyunk szafari park; 
3. a pannonoknak nincs szükségük ránk, stb. (...)

Elfogadom az érveket, de nem azonosulok velük. Miért? Mert azt hiszem a magyar-magyar viszony kihívásai nem az építkezés és értékalkotás kihívásai, hanem a terápia kihívásai. Ha a szülői engedély nem kell ahhoz, hogy a Szindbád érettségi tétel legyen (pedig kevés nebuló tudja őszintén értékelni Krúdy munkásságát), akkor nem árthat egy más irányú értékrelativitási sokk is, hogy tudniillik sokféleképpen lehet magyarul beszélni, sokféleképpen lehet megélni a magyarságodat. Ha egy konvenció szerint a tantervben benne van Petőfi, egy másik konvenció szerint benne lehet egy nem magyarországi, de magyarok által lakott település meglátogatása is.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laibach
2010. augusztus 02. 08:49
Attila, Ezek szerint Erdélyben is működik már a Tom Lantos alapítvány.
marós
2010. augusztus 02. 08:44
A cikk írója mondott egy véleményt, ehhez joga van, de azt állítani, hogy ez az erdélyi magyarság többségének az akaratát tükrözi, az hazugság. A törpe kisebbség médiaterroristái minden követ megmozgatnak, hogy a nagy többséggel megnyert választás után a fideszt, és O.V.-t rágalmakkal, mocskolódással árasszák el, mert csak így tudják megszolgálni a talpnyalásért kapott pénzt.
Laibach
2010. augusztus 02. 08:41
Kezdem azt hinni, hogy Erdélyben is az Zorbán a legnagyobb probléma. Vicc az egész.
tempetőfi
2010. augusztus 02. 08:23
Végig kellene olvasni a cikket a komment.hu-n.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!