Reméljük, Schmitt Pál újra támogatja a melegházasságokat

2010. július 09. 21:21

Továbbra is nyitott kérdés, hogy a kormánytöbbség miként vélekedik a bejegyzett élettársi kapcsolat jövőjéről.

2010. július 09. 21:21

A melegek egyenjogúságáért folytatott harc persze nem csak az Andrássy úton zajlik. Továbbra is nyitott kérdés, hogy a polgári törvénykönyv legutóbbi reformját látványosan – ám többnyire jogi érvek nélkül – elvető kormánytöbbség a színfalak mögött miként is vélekedik a bejegyzett élettársi kapcsolat jövőjéről.

Bár a jobboldali pártszövetségnek a melegeket érintő politikája a korábbi években leginkább az ördögűzés jellegét öltötte magára, kormányon ennél szofisztikáltabb válaszokat kell találniuk. Noha a magyar szavazópolgárok egy jelentős részének a szimpátiája könnyen elnyerhető homofób szólamokkal, a fenti jogintézmény eltörlése ma már nemcsak a jó ízlést, hanem a jogbiztonságot is sértené. Ha a kormánytöbbség úgy döntene, hogy megszünteti ezt az intézményt, azzal a magyar állam anyakönyvvezetői előtt már törvényesen »egybekelt« meleg párok jövőjét is bizonytalanná tenné. (Például mi lenne a sorsa az adott esetben közösen felvett lakáshitelnek, jelzálognak stb.) Ráadásul a bejegyzett élettársi kapcsolat jelenlegi formáját az Alkotmánybíróság is alkotmányosnak nyilvánította pár hónapja, így annak család- és alkotmányellenességére hivatkozni meglehetősen kétes állítás lenne.

Ha a kormánypárt mégsem habozna gesztust tenni a homofób szavazóknak, akkor – kétharmados felhatalmazás ide vagy oda – valószínűsíthetően Európa, sőt saját pártszövetségük, az Európai Néppárt álláspontjával kerülnének szembe. Az Európai Parlament néppárti frakciója ugyanis 2006 januárjában elsöprő többséggel (sőt a magyar képviselők egyhangú támogatásával) szavazta meg a melegek jogegyenlőségét a tagállamok számára előíró EP-határozatot. Ha a kormány ennek ellenére mégis megszüntetné a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, meleg honfitársaink – az Alkotmánybíróság mellett – talán csak a frissen megválasztott köztársasági elnökben találhatnak védelmezőre. Schmitt Pál ugyanis a szavazási jegyzőkönyvek tanúsága szerint saját voksával is támogatta a melegházasságot követelő EP-határozatot! Remélhetőleg köztársasági elnökként idehaza, akár egykori pártja ellenében is, kitart majd az Európai Parlamentben képviselt jogvédő álláspontja mellett!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ppali
2010. július 10. 19:19
Megjegyzem, a "meleg" szó hőmérsékletet jelent. A homoszexualitást nevezzük csak nevén!
Ppali
2010. július 10. 19:18
Én viszont őszintén remélem, hogy mind az új Köztársasági Elnök, mind pedig a többségi koalíció a normális emberi értékek pártján áll. Be kellene már fejezni végre a világ feje tetejére állítását. Akinek beteges hajlamai vannak, élje ki a szobája falai között hasonszőrű sorstársaival, de ne akarja beteggé tenni az egész társadalmat.
csenge
2010. július 10. 17:32
Mi az, hogy melegházasság? A házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. A család pedig gyermekes házaspárt jelent. Ha valakitől megkérdezik vidéken vagy a klasszikus magyar irodalomban, hogy hány családja van, akkor a kérdés arra irányul,hogy hány gyereke van az illetőnek. Merem remélni, hogy a végén az anyanyelvünkön is erőszakot téve nem fognak még "melegcsaládról" is beszélni.
slomovicz
2010. július 10. 17:16
"Reméljük, Schmitt Pál újra támogatja a melegházasságokat" A remény hal meg utoljára. :-) Remélem nem teszik még kötelezővé is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!