Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Forradalom helyett

2010. május 22. 16:55

Magyarországon nem történt forradalom. Sem a szavazófülkében, sem a telefonfülkében, sem a zuhanyfülkében.

2010. május 22. 16:55

„Magyarországon nem történt forradalom. Ez van, szeretjük vagy sem. Sem a szavazófülkében, sem a telefonfülkében, sem a zuhanyfülkében. Nem alapítottunk új rendszert, viszont felhatalmaztunk egy pártszövetséget, hogy saját ízlése szerint kormányozzon, elszámoltasson, rendet tegyen, és ha kell, farigcsálja meg az alkotmányos berendezést. A forradalom viszont értelemszerűen nem ezt jelenti.

A forradalom a modern kor politikával foglalkozó irodalmának igazi mémje, olyan minősítés, amely több zavart okoz, mint amennyi megvilágító erővel bír. Forradalom volt a francia, a bolsevik, a magyar '56, a kínai kulturális, az angol polgári, az iráni '79-ben és 2009-ben, a kubai, az amerikai, a csehszlovák, az ipari, a szexuális, a digitális, usw. Nehéz lenne rendet vágni a sorban, és megmondani, mi is volna a forradalom esszenciálisan, hiszen a különböző, egyedi történelmi szituációk, a jelenségek, az eszmék, célok végképp összekeverednének. Kézenfekvő volna azt válaszolni, hogy a forradalom Nagy Változást jelent, csakhogy ezt mindig utólag tudjuk regisztrálni.

Azonban Magyarország esetében a politikai forradalmak közös jellemzőjeként azonosítható erőszak hiányzik - nagyon helyesen, semmi sem ad rá okot. Hiányzik a forradalmi ideológia, a radikális rendszerátalakítás igénye és gyakorlata is. Mindez azonban így van jól. A Fidesz győzelme több, mint kormányváltás, kevesebb, mint rendszerváltás: semmilyen rendszert nem döntöttünk meg, Magyarország alkotmányos demokrácia volt, és marad is, ahogyan az államforma sem fog megváltozni. Hogy az alkotmány megváltozik? Nagy ügy.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. május 24. 12:32
figyellek(?)! én tudom, hogy te nem tudod, hogy nekünk nem muszáj értenünk egymást. Éppen ez a dolog lényege... Megsúgom neked, borzasztóan szégyellném, ha értenél engem....Nézd meg a kommunistákat 2/3-os vereség után sem értik a helyzetet, pedig ők is betették a gugliba....nos, lehet, hogy a gugli miatt olyan zavaros nekik? Nem hiszem....egyszerűen másképp gondolkodnak, másképpen nem kommunisták lennének. Ezzel meg kell barátkoznod. Amikor mindenki egy vonalzó mellett követhető módon gondolkodott látszólag, az még a dktatúrákban, a rabszolgatartó rendszerben sem létezett... Szerintem próbálj meg hozzászokni, miképpen ahhoz, hogy 2/3>1/3 :-)
Django
2010. május 22. 22:12
Így szokott ez lenni, ha fognyak az érvek jön a fasisztázás, vagy a kommunistázás, attól függ melyik oldalon áll az illető. Most a kettő egyszerre jött. "nem gondolom, hogy Gergényi Péter volt budapesti rendőrkapitány törvénytelenül járt volna el a 2006-os oszlatások levezénylésénél, de az ügyészség feladata lesz ezt megállapítani." Na akkor ki hazudik? Pintér törvényesnek gondolja, ennyit állítottam nem többen, nem kevesebbet és amit nyilatkozott engem igazol.
Django
2010. május 22. 21:20
Először is engem nem elvtársazzon senki, azért mert nem vagyok elvakult Orbán rajongó. Soha nem volt közöm az mszmp-hez és az utódjához sem. Szemben jónéhány Fideszes vezetővel, miniszter-jelölttel. A 2006-os tömegoszlatásokról nem a kijelölt belügyminiszter nyilatkozta, hogy törvényesek voltak? Az pedig igenis hatalommal való visszaélés, ha a Fidesz úgy írja át a választási törvényt ahogy azt a pillanatnyi érdeke megkívánja.
slomovicz
2010. május 22. 21:16
A szerző abba a hibába esik amely valamennyi balos hibája is hogy előre felállit elméleteket és azokat körmönfontan bizonyitani igyekszik. Néhány témát javasolnák akkor még az állitások körébe: 1- orbán megszünteti az univerzumot. -Kötelező lesz a baloldali érzelmű nyugdijasoknak a piros lámpán átkelni. - Megnyitják ujraRecsket és baloldali elvársak fognak ott senyvedni. Ezekből az anyagokból már egész jó kis összesküvés elméletet lehet gyártani, de talán meg kellene várni,az elsö választási ciklust és akkor következtetéseket levonni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!