Az SZDSZ méltó fölszámolását!

2010. május 18. 09:22

Be kell látni, hogy a szabadság és szolidaritás értékeire SZDSZ néven politikát építeni már nem lehet.

2010. május 18. 09:22

„Nyilvánvaló, hogy az SZDSZ politikai hitelvesztéséért, szavazóinak elhajtásáért, a párt mostani állapotáért elsősorban nem a 2009-es nyári tisztújításon megválasztott vezetést terheli felelősség – már csak azért sem, mert a párt elsüllyedésében szerepet játszó korrupciós ügyek sem 2009 nyara után keletkeztek. Azonban az új vezetés a párt múltjához méltatlanul gyenge, eleve kudarcra ítélt próbálkozás volt, mely a tisztességes helytállás helyett a tagságot is félrevezető alkudozásokat, és komolytalan deklarációkat produkált.

Abból a pozícióból azonban, ahová 2009 nyarára jutott, az SZDSZ – belső elszánás, az újrakezdést hitelesítő, világos értékválasztás és hiteles vezetés hiányában – már nem volt újraépíthető. Be kell látni, hogy a szabadság és szolidaritás értékeire SZDSZ néven politikát építeni már nem lehet. Az egykor erős brand az elmúlt években tartalmi-politikai szempontból egyre inkább új, vállalhatatlan értelmet nyert, mellyel a liberális szavazók már nem is tudtak azonosulni.

Mégis mit tehetnek a megmaradt SZDSZ-esek, azon túl, hogy ápolják a párt szebb napjaihoz fűződő személyes emlékeiket? Immár nem az SZDSZ tagjaként, de olyan egykori gyalogos alapítóként, aki semmiképpen nem kívánja megtagadni a szabad demokratákhoz való tartozását, azt tudom javasolni az SZDSZ tagjainak s valamennyi döntéshozójának, hogy a soron következő küldöttgyűlésen zárják le az SZDSZ történetét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tewton
2010. május 18. 21:13
a méltóságteli felszámoláshoz az is hozzátartozik, hogy az ÁPV Rt birtokába visszakerül a székház. Vagy ez már rasszizmus?
Öreg
2010. május 18. 20:59
Sajnos tájékozatlan vagyok, mert szoci és szdsz-es börtönválogatott alakul-miközben ők voltak kormányon. Volt 8 évük, pénz, paripa fegyver és a bosszuálló Keller államtutkárnak csak az volt a feladata, hogy lebuktasson Fideszes politikusokat. Számtalan birósági feljelentés után egy itélet sem született-nyilván reakciós, fasiszta az igazságszolgáltatás. A tények makacs dolgok, azok nélkül csak vagdalkozni lehet, bizonyitani nem!
lillburne
2010. május 18. 19:20
Sokat hibázott az SZDSZ. De azoknak a fideszeseknek, akik úgy váltogatták a nézeteiket, mint buzi a bőrtangát, akik 4 év alatt annyit loptak, amennyit csak lehet, akik sakkfiguraként tekintenek a határon túliakra, azoknak most egy teendőjük van: az önvizsgálat.
Fáskertiné
2010. május 18. 17:20
Szerintem itt valami félreértés van, az, hogy "zárják le az SZDSZ történetét" egyáltalán nem a párt, a mozgalom felszámolását jelenti. Egyszerűen újjá kell alakulni "Szabad Demokraták Szövetsége" név helyett mondjuk "Nemrab Népurak Ligája" vagy hasonló néven. Ez a trükk a történelmü(n)k során párszor már bevált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!