A szocializmus az euró halála

2010. május 15. 10:21

A görögök egyetlen opciója az euróövezetből való önkéntes kilépés lehet, mely ismét versenyképessé és a befektetők számára vonzó célponttá tehetné a görög félszigetet.

2010. május 15. 10:21

„Ezzel megoldódtak volna Európa gondjai, és lezárhatjuk a 2007-es válság egy újabb fejezetét? Kétlem. Pusztán időt vásároltunk Portugália és a többi ország számára, hogy összeszedjék magukat, és hiányszámaikat saját maguk kezdjék hitelesen és drasztikusan lefaragni, mielőtt a piacok erőszakolják azt ki. 2008 novemberében az amerikai kongresszus által elfogadott 700 milliárd dolláros mentőöv sem volt képes önmagában megmenteni a világot. Akkor sokan látták úgy, hogy új időszámítás kezdődik, az angolszász neoliberális piacgazdaság megbukott, a kapitalizmust pedig újra kell gondolni. Nos, akik ezt gondolták, súlyosan tévedtek. Az angolszász világnak van mit rendbe tennie, de a jó hír az, hogy ez a gazdasági modell továbbra is működik. Ázsia mellett ismét az USA a húzó motorja a világgazdaságnak, s kitűnő formát mutat Kanada és Ausztrália is. Amiről viszont bebizonyosodott, hogy alapvetően rossz, az az Európa általa működtetett jóléti szocializmus.

(...)

Mindenesetre Görögországról most egy ideig nem fogunk sokat hallani a hírekben. Kiszolgáltatottan és eljelentéktelenedve, a technikai csőd állapotában valószínűleg adósság-átütemezésért esdekel majd, ami hosszú-hosszú évekre stagnálást és igen keserves egzisztenciális körülményeket jelent majd a görög lakosságnak. A görögök egyetlen opciója az euróövezetből való önkéntes kilépés lehet, mely a drachma egyszeri jelentős leértékelődése után ismét versenyképessé és a befektetők számára vonzó célponttá tehetné a görög félszigetet. Ám ez akkora sokkot és presztízsvesztést jelentene az országnak, amit politikus fel nem vállalna. A többi uniós ország állampolgárai pedig azon gondolkodhatnak, hogy mit szeretnének jobban: eurót vagy a görög katasztrófához vezető »jóléti« szocializmust.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2010. május 16. 11:40
"A görögök egyetlen opciója az euróövezetből való önkéntes kilépés lehet, mely ismét versenyképessé és a befektetők számára vonzó célponttá tehetné a görög félszigetet" Mit hozna ez a görögöknek? Hiperinflációt, gyors gazdasági összeomlást. Mert az eredeti kiváltó ok mi volt? A görög szocialisták- jó szoci módra elb@sztak hatalmas mennyiségű eurót( például az olimpiára.) sok olyan beruházásra amelyek egy büdös vas bevételt sem hoztak. Kétségtelen néhány nagy méretű olimpiai csarnok ott maradt ami jó lesz a hajléktalanoknak- de pénzt nem hoz. Ez pont olyan mint nállunk a négyes metró vagy a kormányzati negyed stb beruházása. Értelmetlen pénzszórások. Mit tesz most görögország és az EU- szétkeni a szuart. Jut igy, mindenkinek belőle. A legjobb az hogy a görög kommunisták tüntetnek a kölcsönök visszafizetése ellen. Akkor hol voltak, amikor a pénzt a szocik elszórták?
marós
2010. május 16. 06:59
Azért, ha rámszakadna egy euróval teli bőrönd, bíztosan nem váltanám át drchmára, vagy rubelre.
picur3ka
2010. május 15. 14:20
Ron Paullal egyutt nyomja ezt, ugy latom.
drienovác
2010. május 15. 11:44
ne feledjük,a görögök a goldman sachs segítségével trükköztek az utolsó pillanatig, egy szalay elvtárs által nagyra becsült cég segítségével, amelnyek becsléseit, "szakértelmét" bekötött szemmel is követné a válságot pedig nem bárki "szocialista" hozzáállása, hanem az amerikai bankvilág hozta a nyakunkra, mintha nem lett volna elég a magunk baja eddig még a wall street szerint is csak annyi történt, hogy az államok magukra vállalták a bankvilág összeolásának költségeit, hogy fenntartsák a rendszer működését - így pedig ők gyengültek meg, adósodtak el veszélyesen, s váltak a pénzügyi hiénák támadásának célpontjai - mint pl a forint tavaly, vagy az euró most
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!