A „politikai korrektség” az utolsókat rúgja

2010. április 21. 21:05

A politikai korrektség – tengerentúli szülőhazájában bekövetkezett agóniája után – nálunk is utolsókat rúgja.

2010. április 21. 21:05

A politikai korrektség – tengerentúli szülőhazájában bekövetkezett agóniája után – nálunk is utolsókat rúgja. Merev dogmáival lényegében önmagát küldte halálba. Találni kell helyette valami mást. Olyan beszédmódot, amely a többség és kisebbség egymással kapcsolatos jogos, legitim problémáira egyaránt nyitott. Mely egyikkel sem akar a másik rovására kivételezni. S amely egyikből sem akar univerzális, örök mártírt vagy bűnbakot csinálni. És az egyik identitásközösség valós szenvedését sem kívánja a másikkal szembeni érzelmi zsarolásra, pszichológiai hadviselésre felhasználni.

Talán e sorok írójának cikke  is közrejátszott abban, hogy a a politikai korrektségről  ELTE-vitát rendeztek. Ahol a legtöbb – időnként személyeskedő - támadás, kritika jómagamat érte. Félreértés ne essék: nekem ezzel a világon semmi bajom. Kommentátorként nem szoktam fukarkodni a bíráló szóval, tehát úgy illendő, hogy én is tűrjem (és bírjam) a keménykedő beszólásokat. Mi több, a vita két dolog továbbgondolására - és kifejtő jellegű megválaszolására - ösztönzött. Egyrészt: tudja-e vajon a hazai átlagolvasó, mi is a politikai korrektség (továbbiakban magyarosítva használván az angol political correct, PC rövidítést,) azaz a  píszí? Másfelől: miért ennyire intoleránsak, hitvitázóan türelmetlenek a píszí hívei azokkal szemben, akik  nézeteiket, a politikai korrektség kánonját, demokratikus platformról utasítják el?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2010. április 22. 10:16
A cikk kiváló. A PC legnagyobb baja pedig (azon kívül, hogy hazug, primitív véleményterrort képvisel) , hogy megakadályozza a leszakadt néprétegek felzárkóztatását, ellene hat, hogy integrálódjanak a társadalomba. Egész egyszerűen azért, mert bizonyos életviteli és viselkedési formák ellenszenvet és kiközösítést váltanak ki a többségi társadalomból (etnikai hovatartozástól függetlenül) és a befogadásnak nem a többség tolarenciája a megoldása, hanem ezen viselkedési formák megváltozása. (Nem szarik összevissza, tisztálkodik, nem lop- csal, tudomásul veszi, hogy elvárások, szabályok és törvények rá is vonatkoznak) Én nem zárom ki a pozitív diszkrimináció minden formáját, de cél érdekében AKTÍV közreműködést, együttműködést el kell várni.
balbako_
2010. április 22. 06:11
Ez a politikai korrektség olyasféle dolog, mint pozitív diszkrimináció egyszóval ostobaság. Nézetek tiltása, központi negligálása eddig még sehol nem aratott sikert. A nézeteket ütköztetni kell, nézetekkel küzdeni kell, de a küzdelemnek nem megengedett formája a tiltás.
kulalak
2010. április 22. 03:13
a velemenyem egyezik George Carlin-nal. Az egesz pol korrekt bagazs elmehet a francba. Egyertelmuen beszeljunk. Nyugodtan lehet neven nevezni a dolgokat. Ja, es a pozitiv diszkriminacio az egyik legartalmasabb eszkoze a kisebbsegi ugyeknek. A tobbseg utalja. (ezek nem:) http://www.youtube.com/watch?v=_h2EYPvQDqE
vizipipa
2010. április 21. 23:39
PC az nem kódolt beszédet jelent, hanem liberális véleménydiktatúrát. Egyéb liberális kulcsszavak: http://holhome.netfirms.com/hoax/szdsz.htm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!