Kell-e kultúrpolitika?

2010. március 07. 09:21

A parlamentáris demokráciában egyetlen párt sem mondhatja meg, hogy mi a jó és mi a rossz.

2010. március 07. 09:21
„Mivel csak korlátozott mértékben vagyok fejlődőképes, ma is azt mondom, hogy a kulturális politikának egyetlen dolga van: csak a minőségre figyelni, csakis erre sok pénzt áldozni, ügyelni a sokféleségre, támogatni az egységes nemzeti kultúrát (határon túli magyarok), közben nyitva maradni a világ művészetének a javára.

Ez az egyetlen dolog máris igen szerteágazó, a lényeg mégis az, amit az MDF programja leír. »Az értékrend és a normális értékviszonyok helyreállítása érdekében szabadságot és függetlenséget kívánunk a magyar kultúrában. Meg kell védenünk a kultúra, a művészet minden területét, az alkotókat a pártpolitikai, a gazdasági vagy más érdekcsoportok befolyásától, a társadalmat pedig mindenfajta ízlés diktatúrájától. A Magyar Demokrata Fórum elítél minden olyan kísérletet, amely a közművelődés, a művészet, a kultúrateremtés és -közvetítés területén politikai beavatkozásnak minősülhet, és elutasít minden olyan szándékot, amely ezek szabadságát, függetlenségét sértheti. Kulturális sokszínűséget és párbeszédet kívánunk, azt, hogy a kulturális identitások a kulturális versengés párbeszédre alapozott szabad terepén jelenjenek meg […] A kultúra nem lehet egy politikai párt programjának a függvénye. A parlamentáris demokráciában egyetlen párt sem mondhatja meg, hogy mi a jó és mi a rossz […] csak az egész nemzetre és a világra nyitott kultúra tekinthető eszménynek, amely nem lehet sem megszüntető, sem kirekesztő. De kötelező, hogy értékelvű legyen.«”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2010. március 08. 09:27
„Bolond lukból bolond szél fúj.” Ha Csapody szerint: „A parlamentáris demokráciában egyetlen párt sem mondhatja meg, hogy mi a jó és mi a rossz”, akkor semmiről sincs értelme beszélni, minden csak értéktelen szócséplés lehet. Hogyan lehet képes egy tanult emeber ilyen marhaságokat állítani? Lehet, hogy akik szövegét díjazzák, ezt a leírt betűk száma alapján teszik és Csapodit is a profitmaximalizálás motivációja vezérli egyedül?
blogen
2010. március 08. 03:04
Nyugi, még néhány hét pontosan kiderül mire van szükség, akikre nincs, azoknak kuss lesz a nevük.
Netuddgi
2010. március 07. 22:01
Kell-e Csapody? Nem kell. Remélem áprilisban a választő polgárok is így döntenek.
Öreg
2010. március 07. 17:11
Csapody! Honnan támadt ez az éleslátás és erkölcsi fennköltség. Magyar Bálint és Hiller ámokfutása alatt valahogy nem jelentkezett ez az éleslátás, pedig pár intézményünk tekintélye a zuhanó kő állapotában leledzett. Szinházi előadások /ala liberalizmus/ kitántorgó nézőkkel, hazai filmek összesen 1000 nézőt sem elérő nézettséggel, az irodalomból a kisebbség érvényesüléséért kirekesztették- az egyébként olvasók által becsült- többséget. Irodalmárnak nevezett rágalmazógépek támogatása, stb. Nincs itt valami tudathasadás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!