A korrupció mint bűnbak

2010. február 16. 15:08

Közmegegyezés van arról, hogy Magyarországon különösen súlyos a korrupció. Ez egyszerűen nem igaz.

2010. február 16. 15:08
„Húsz év alatt mindennapossá vált, hogy helyi és országos politikusok feltételes módban megfogalmazott, de mégis konkrétnak látszó korrupciós vádakat terjesztenek a nyilvánosság előtt, esetenként feljelentést is tesznek. A média teret ad e vádaknak, melyeket a közvélemény azonnal készpénznek vesz. Mire a helyreigazítási perek lezárulnak, és kiderül, hogy nincsenek bizonyítékok, a cáfolatra már senki sem figyelt oda. Ma is érvényes a latin mondás: Audacter calumniare, semper aliquid haeret (merészen kell rágalmazni, valami mindig megmarad belőle.). Viszszatekintve egyértelmű, hogy ezek az akciók rövid távon sem szolgálják a szavazatszerzést, viszont alapjaiban rombolják a közmorált. A fejlődő országokkal foglalkozó szakirodalomból is tudható, hogy egy olyan közösségben, ahol a törzsi, etnikai, vallási vagy kulturális megosztottság számottevő, a másik oldalról érkező kritika csak minimális hatással bír. Sok tekintetben Magyarország is ilyen.

Hosszú távon viszont a pártok egymás elleni – sőt újabban a pártokon belüli – vádaskodása a társadalmi közérzet rohamos romlásához vezet, és ezáltal még tovább erősödnek a bűnbakképzés mechanizmusai. Az átlagos tv-néző egyre inkább biztos abban, hogy minden gazdag ember, minden párt korrupt, lop, csal és hazudik, miközben egy héttel később már nem is emlékszik rá, hogy a konkrét vádat melyik oldalról hallotta. Ha a pártok korrupciós kampányaira a politikától – úgymond –független intézmények, az ÁSZ, a köztársasági elnök vagy az egyházak még rá is erősítenek, akkor a helyzet még rosszabbá válik. Az efféle kampányok kifelé is rombolják az ország presztízsét, s ezt a különféle független országjelentések is tükrözni fogják, ami azután újabb kampányokra ösztönzi a politikusokat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PesszimPista
2010. február 16. 21:04
Namostakkor . . . Kedves Péter! Bontsuk fel a kérdéskört három alterületre. Először is (avagy: pro primo, ha úgy jobban tetszik): A Magyarországon tenyésző korrupciónak vajmi kevés köze van a mindenhol „egészségesen” fellelhető korrupcióhoz. Amikor a közel egyenlő ajánlatot tevők között egy kis részrehajlással dől el a „verseny” az ugyan kártékony, de korántsem olyan romboló hatású, mintha a lézervezérelt ultrahangos magyar fejlesztésű miafene helyett, egy ”haver” lyukas vödre nyeri a versenyt. Ez már önmagában is roppant romboló hatású (remélem, nem kell részleteznem, hogy miért), és csak tovább árnyalja a képet, hogy a haver persze azt is el tudja érni, hogy később a lyukas vödrét –némi szerződésmódosítás után- az eredeti kínálati ár duplájáért vegyék meg, lehetőleg kibővített teljesítési határidő mellett. Másodszor (pro secundo): Azt, hogy minden párt lop, csal és hazudik, azt legfőképpen azok a pártok terjesztik, akik lopnak, csalnak és hazudnak. Ezzel relativizálva, és egyben jelentéktelenítve saját bűnüket. Az, hogy az érintettek mindenkit maguk mellé kívánnak rángatni a sárba az az igazán romboló tevékenység, nem pedig az, ha valaki felemlegeti a korrupciós eseteket. Harmadrészt (pro tertio): Ebbe a sárdobálásba bevonni ÁSZ-t, Sólymot, az egyházakat, az minimum farizeus hozzáállás. Azon túlmenően, hogy a hivatalt betöltők személyétől eltekintve az ilyen megjegyzések célja nyilvánvalóan a hitelesség rombolása. Ez azonban a cikkében említett „felesleges romboló hatás” fényében kissé sem érthető. Így felmerül a kérdés, hogy cikkének megírása kapcsán vétett-e ön valamilyen szarvashibát? Ad 1.: Úgy gondolta, hogy a felvázolt színes elemekből épített tákolmány, mely önmagában is ellentmond az ön által is fennen hangoztatott törvényeknek, kiállja a górcső alá vétel próbáját. Hát nem. Ad 2.: Úgy gondolta, hogy a színes elemek, és a köré felállított önellentmondást hordozó összefüggések kellő stabilitást adnak az ön által sugalmazni kívánt mondanivalónak. Hát nem. (Szarból, tudniillik nem lehet várat építeni.) Ad 3.: Ön ezt az egész ingatag, színes miskulanciát komolyan gondolta, és másoknak fogyasztásra alkalmasnak ítélte. Hát ez sem nyert. (Szar az egész, így hát lásd Ad. 2.-t) Ha van netán negyedik verzió, azt kérem tudassa velem! Minden jót!
trust
2010. február 16. 17:27
Ez a Mihály Péter talán nem Magyarországon él? Ez a túlzott erőlködés még bajt okozhat ám!
Bummer
2010. február 16. 17:13
Aki már egyszer is került közpénz közelébe, tudja, hogy Magyarország közigazgatása velejéig korrupt. Mihályi Péter megint tudatosan hazudik.
Arivistus
2010. február 16. 16:42
"Az átlagos tv-néző egyre inkább biztos abban, hogy minden gazdag ember, minden párt korrupt" Én nem hallottam még senkitől sem azt, hogy a Jobbik, vagy az LMP korrupt lenne. Szerintem az emberek nagyon is képesek helyén kezelni a dolgot, tudják, hogy melyik kettő (vagy már csak egy?) pártról van szó a korrupciós ügyek döntő többségében. Egyébként meg: Medgyessy a 100 lépés programmal eladósítja az országot, aminek hatását máig érezzük --- nem bukik meg Kiderül róla, hogy ő D209 --- nem bukik meg 2003-ban, már mindenkinek nyilvánvaló az ország drámai méretű eladósítása, de Medgyessy nem bírja keresztül vinni a költségvetési kiigazítást --- nem bukik meg Kijelenti, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel (az autópályaépítésekre céloz, amiben mondjuk az MSZP is benne van, de ennyire azért nem őszinte) --- MEGBUKIK, de azonnal Tud valaki mondani nekem még egy országot aminek miniszterelnöke azért bukott meg, mert meg akarta fékezni saját pártja parttalan korrupcióját?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!