Nem középiskolás fokon

2010. január 30. 13:23

A szemünk se rebben, amikor politikusok diplomát, nyelvvizsga-bizonyítványt hamisítanak.

2010. január 30. 13:23
 „Öt éve botrány kísérte az érettségit, tételek szivároghattak ki, azóta sem erősödött a bizalom az oktatásirányítás iránt. Az ajánlások arra is kitérnek, hogy a bolognai rendszer nem kedvezett a mi évszázados felsőoktatási metódusunknak, mégis egy ciklus alatt áterőltették. Átgondolás nélküli bevezetése bizonytalansági tényezőket betonozott be, vissza kellene térni a régi, kétszakos, ötéves képzési rendszerhez. 

Csermely Péter biokémikus, a Bölcsek Tanácsának tagja leszögezte, ha az iskolai értékrendet nem sikerül megerősíteni, Magyarország szétesik. Mi tagadás, erre vannak jelek. Már a szemünk se rebben, amikor politikusokról kiderül, hogy diplomát, nyelvvizsga-bizonyítványt hamisítanak, és nem kíséri őket közmegvetés, mert a társadalom morális állapota alacsony szinten van. A médiában a tanári tekintélynek már nem is a társadalmi fontosságáról esik szó, hanem hogy egyáltalán kell-e ez a poroszos hagyomány. A legújabb botrányról, a középiskolai felvételizők számára túl nehéz matematika-feladatsorról nyilatkozó Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerint a példákat nem kellett mindenkinek megoldania, a matematikus tehetségeknek az smafu volt. Csak hát ez nem a matematikai diákolimpia selejtezője volt. 

Látta-e ez az illetékes, hogy a frusztrált diákok milyen arccal szédelegtek ki a felvételiről? Normálisnak tartható egy tizennégy éveseknek tartott vizsgán az, hogy tizenkét példát kapnak négy alponttal, tehát a negyvenöt percből egy-egy feladat megoldására egyetlen perc jutott nekik? Mint megtudtuk, a magyarfelvételi viszont »túl könnyű« volt. Még mindig itt tartunk tehát, hogy csak a reáliák a fontosak, mint a sztálini tudományos-technikai forradalom idején?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gatyakorc
2010. február 01. 08:13
Elég vicces, ahogy a cikk a liberális oktatási reformpolitika (sokban jogos) basztatása után végül oda lyukad ki, hogy a cúnya matek érettségi milyen nehéz, a valójában végtelenül lebutított, nulla tényanyag-ismerettel megoldható humánérettségikről meg a gonoszok mondják csak, hogy könnyűek :-) Ja igen, és a gonoszok azzal, hogy nehezebb magyarérettségit szeretnének, a reáliákat akarják erősíteni, nem ám a humán szakok emberanyagát feljavítani... Logikus. Biztos mert sztálinisták. Aha.
kutyi
2010. január 31. 10:47
Silverman szavait kellene figyelemmel kísérni: "A tanulás és tudás becsületét mindenképpen vissza kell adni. Hosszú folyamat lesz, de mindenképpen szükséges, a túlzott liberalizálás a káosz szélére sodorta az oktatást, végre normális koncepció kellene." Mint tudjuk normális koncepciója egyik politikai alakulatnak sincs.
silverman
2010. január 30. 17:23
A tanulás és tudás becsületét mindenképpen vissza kell adni. Hosszú folyamat lesz, de mindenképpen szükséges, a túlzott liberalizálás a káosz szélére sodorta az oktatást, végre normális koncepció kellene.
denever
2010. január 30. 17:08
Magyar Bálintról a legjobb helyzetjelentést Kövér adta: "módszeresen, ördögi profizmussal veri szét" a magyar oktatási rendszert "az óvodától az egyetemig". "Ha ezek még maradnak, a Harry Potter lesz a kötelező olvasmány, és nem az Egri csillagok"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!