Budán lakni világnézet – erről rózsadombi gyerekként még mit sem tudtam

2024. augusztus 23. 12:07

Arról is csak kissé felnőttebb fejjel értesültem, hogy mennyi megtört, majd újjáépített polgári egzisztenciát őriztek a szebb napokat látott, évszázados épületek.

2024. augusztus 23. 12:07
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Nyitóképen: A Keleti Károly utca és a Fényes Elek utca találkozása. Nepomuki Szent János szobra a negyvenes évek végén eltűnt, később új szobrot állítottak a helyén. Fortepan / Jurányi Attila

Be kell vallanom, gyermekként fogalmam nem volt róla, hogy afféle elit negyedben cseperedtem fel. Persze ahogy akkoriban, ez ma is relatív. Mindenesetre nekem a Rózsadomb töve sokkal inkább a Mechwart ligeti játszóteret, az önkormányzat alatti domboldal bokraiban való bunkerépítést, a Keleti Károly utcai fagyizót, a Marczibányi téri focizást meg pingpongozást, a Fény utcai piac forgatagát, a Moszkva téri újságosnál megvásárolt temérdek Pókember-képregényt, no meg a tesókkal és osztály­társakkal való kalandozást jelentette.

Légifotó Budáról. Elöl a Vérmező északi vége az Attila úti házakkal, feljebb a Széll Kálmán (Moszkva) tér, a Ganz gyár, háttérben a Rózsadomb. Fotó: Fortepan / MHSZ

Nagycsaládként éldegéltünk sokáig a környéken, oda születtünk, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában pedig megtanultuk, hogy „a zene mindenkié”. Ma már tudom, Budapestnek akadnak kevésbé „előkelő” részei, ám a „szocialista egyenlőség” utolsó évtizedében talán ez sem számított annyira. Mindenki nyögte a kimúlóban lévő kommunista társadalmi kísérletet, a rendszerváltozás pedig általános iskolásként nekem leginkább abban nyilvánult meg, hogy az előző évben még oroszt oktató tanár immár angolt tanított. Némi pátoszos éllel: engem Budán ért a változás szele.

Arról is csak kissé felnőttebb fejjel értesültem, leginkább talán a nagyszüleimtől, hogy mennyi megtört, majd újjáépített polgári egzisztenciát őriztek a szebb napokat látott, évszázados épületek. Polgári zárvány – ahogy egy kollégám fogalmazott már a 2000-es években. Budán lakni világnézet – vallotta jóval korábban a fantasztikus Márai Sándor. Értékőrzés és hagyomány.

Persze a vidéknek régebbre visszanyúló története van, a török hódoltság utáni időszakban a mai Keleti Károly utca helyén még téglavetők, veteményeskertek, szőlőtáblák, na meg a budai hóhér lakóháza állt. Utóbbi egész pontosan az utca elején, a Keleti által alapított Központi Statisztikai Hivatal mai székházának közelében, Nepomuki Szent János szobrának vigyázó tekintete alatt. Aztán gróf Mailáth József megszerezte a területet, és elkezdődött a mai szemmel igen impozáns bérházas beépítés, ami korszakok és formák gazdag képét rajzolta fel az egykori Oszlop, később Keleti Károly utcában – a Krisztus Király-kápolnával, a Rákóczi-gimnáziummal, a híres Mailáth-házakkal. Az utolsó, Bauhaus-stílusú épületeket a harmincas években húzták fel, s ezekbe a közeli Ganz-gyár mérnökei költöztek be.

Amit ma Millenárisként ismerünk, ott hajdan a felfutóban lévő magyar gépgyártás egyik pionírja, a Ganz elektrotechnikai osztálya működött egészen 1990-ig. A gyárépületek hasznosítása példamutatóan sikerült, két lépcsőben; ahogy az 1971-ben a mai Margit körútra, a középkori Buda határát jelző egykori városfal közelében felhúzott minisztérium otromba épületének elbontása is, bevonva ezzel a projektbe azt a területet is.

A régi polgári társadalom hosszú árnya. Fotó: Fortepan / Révay Péter

De vissza a Keleti Károly utcába! Itt élt Tildy Zoltán köztársasági elnök, Dombrovszky László festőművész, Raoul Wallenberg hiteles arcképének festője, Komor András író, műfordító, Sinka István költő, Sós Aladár építőművész és lánya, Sós Júlia tanár, vitéz Szentgyörgyi Dezső vadászrepülő. És még sorolhatnánk. A nagy nevek mellett lakott errefelé rengeteg „egyszerű” polgár is, köztük a többszörösen díjazott Rosnyay András tervezőmérnök, feleségével, Csanády Mónikával, illetve gyermekeikkel. És később az unokáikkal, akik közül én mindenképp úgy emlékszem e csodás, polgári világra mint a szülőföldemre. Kis hazámra.

A Bimbó út, a Fényes Elek utca és a Keleti Károly utca sarka, szemben a Központi Statisztikai Hivatal épülete. Fotó: Fortepan / Somlai Tibor 

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mindent vissza
2024. augusztus 23. 17:11
Elfogadva mindenki jogos kritikáját, ugyanazt a fájdalmas nosztalgiát érzem a környék és az akkori miliő iránt. A befurakodott-betelepített káderek ellenére annyira polgári volt minden, hogy az ma már elképzelhetetlen. Mára persze sok minden változott, elég ránézni a választási eredményekre.
auditorium
2024. augusztus 23. 13:41
Már nem világnézet mint Márai idejében. Manapság csupán pénztárca kérdése. Buda lakosságának száma egyébként is túlnőtte Pestét. Valamikor jó forrásvize volt, ennek már vége. Valamikor voltak hársfák, akácfák mindenütt, ma inkább autóknak lett beálló a fák helyén. a kádári korszakban lettek tiszti felhőkarcolók a Budai hegyekben, Ávósoknak lakások és rengeteg kocka Kisz-lakás, "Tiszta udvar, rendes ház" - felirattal, kinaiak is örülnek a magyar nagyobb lakásnak. Az egykori villákból szoc.otthonokat, nagykövetségeket, pártházakat, kulturházakat létesitettek. Manapság a magyar és külföldi újgazdagék lepték el Budát. Házuk előtt nő a gaz, de nekik derogál füvetnyirni vagy a környéket tisztitani, kutyáik más keritése előtt végzik dolgukat. A rátarti gazdi nem takarit utánuk. A szül.napokat tüzijátékkal és harsogó disco zenével ünneplik. Csemetéik a bulikat speeddel, füvescigarettával, marihuánával, hashissal teszik vonzóbbá hétvégeken. Hajnalban mennek a szirénázó mentők .
Akitlosz
2024. augusztus 23. 13:34
"Budán lakni világnézet – erről rózsadombi gyerekként még mit sem tudtam" Világlenézet.
llnnhegyi
2024. augusztus 23. 12:57 Szerkesztve
KD! Ne dicsekedj...! Butaság! Kádár János, Apró klán... Egyébként pökhendi, kirekesztő, nagyképű, ostoba megjegyzés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!