Amikor először megláttam a tengert, kicsordult a könnyem

2024. augusztus 14. 22:40

A zebegényi Hajózástörténeti Múzeum elvarázsolt hely. A szó szoros értelmében az, nem csak képletesen. Varázsa leginkább abból ered, hogy egyszerre múzeum, és – hogy is mondjam – kegyhely. Mert a változatos tárgyi anyag bemutatásán túl ez a tárlat egy hajdani hajós és édesapa emlékműve is.

2024. augusztus 14. 22:40
null
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

Nyitókép és fotók: Mandiner / Földházi Árpád

Farkas Vince hajóskapitány különös, rendhagyó ember volt egy különös és rendhagyó évszázadban. Életútja Magyarország huszadik századi történelmének minden tragikumát magán viseli. A tenger és az ismeretlen utáni vágyakozás elemi erejét Farkas Vince esetében még a történelmi kataklizmák sem tudták megtörni. Elvehettek tőle mindent, de ezt a vágyat nem. S úgy volt vele, hogy ha a tengertől megfosztották is, a lelkében és az álmaiban tovább hajózik. Oda, lényének mélyére már nem követhette őt semmiféle diktatúra. Az ember belső szabadságáról is mesél az idén negyvenéves zebegényi gyűjtemény, amelyet immár évtizedek óta az alapító lánya, Farkas Judith irányít. Vele beszélgettünk erről a mesebeli helyről, az édesapjáról, a magyar hajózástörténeti emlékek fontosságáról.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?
Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!