A kő kevés, lélek és közösség is kell – Fazekas Márton premontrei apát a Mandinernek

2024. augusztus 23. 16:40

Egy különleges zalai hely premontrei szerzetesekkel, középkori templommal, barokk kolostorral és újjáéledő majorsággal. Kevesen ismerik Türjét, pedig a magyar történelem legfontosabb korszakai mind lenyomatot hagytak itt.

2024. augusztus 23. 16:40
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

A türjei fehér kanonokok egy modern látogató­központtal – őrizve a hely egykori szellemét – szeretnék fogadni a hozzájuk érkezőket, rendi jelmondatuk szerint „minden jó ügyért készen”. Fazakas Márton premontrei apáttal beszélgettünk.

Mikor és hogyan került a premontrei rend Türjére?
Alapítási évet nem tudok mondani, de az biztos, hogy 1234-ben már állt a templom, és arról is van okleveles említés, hogy Csornáról alapították 
a prépostságot. A premontrei rendnél az volt a szokás, hogy amikor elértek egy bizonyos létszámot, tizenkét embert elküldtek egy új monostor létrehozására. Persze ehhez kellett egy alapító, aki megteremtette a feltételeket, Türje esetében ez szentgróti Dénes bán volt, az Árpád-ház sarja. Ő hívta meg a testvéreket Csornáról.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. augusztus 24. 01:20
A kő kevés.
Sulammit
2024. augusztus 23. 18:30
Szia Márton atya! Nagyon szép lett Türje.
Sulammit
2024. augusztus 23. 18:26
Nem értem. Ennyi volt a cikk?
Perczel Éva
2024. augusztus 23. 17:38
Meleg van, igénytelenség van, de azért legalább a a premontrei apát nevét leírhatnák helyesen! Akkor az ember még a cikket is elolvasná.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!