Érbetegségek, szívinfarktus, stroke – félelmetes dolgokat állít egy tanulmány az édesítőszerekről

2025. február 24. 19:36

Egy friss kutatás szerint az egyik molekula az erek belső felszínén marad, és csapdaként működve megköti az elhaladó immunsejteket.

2025. február 24. 19:36

Az aszpartám, az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer, olyan kémiai folyamatokat indíthat el, amelyek károsíthatják az artériák belső falát, növelve ezzel a szívbetegségek kockázatát – olvasható az Origo cikkében. A portálon azt írják: bár a negatív hatásokat eddig csak állatkísérletekben mutatták ki, 

elengedhetetlen lenne az embereken végzett vizsgálatok elvégzése is, 

mivel az édesítőszerek egyre több élelmiszerben megtalálhatók.

Egy svéd, kínai és amerikai kutatókból álló csoport 12 héten keresztül aszpartámmal etetett egereket. Az alkalmazott dózis emberi léptékben körülbelül három doboz diétás üdítő elfogyasztásának felel meg. A kísérletben részt vevő rágcsálók egy részét genetikailag úgy módosították, hogy hiányzott egy anyagcsere-folyamatban kulcsszerepet játszó génjük, ami lehetővé tette az inzulin akadálytalan kötődését a szervezet fontos receptoraihoz. A kutatók az aszpartámmal kezelt génmódosított egerek egészségi állapotát összehasonlították egy olyan kontrollcsoporttal, amely nem kapott édesítőszert.

A kutatók megállapították, hogy a mesterséges édesítővel táplált állatoknál magasabb volt az inzulinszint, fokozott érgyulladás jelentkezett, és több zsír halmozódott fel az artériák falában. Ezek a tényezők együttesen növelték a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Miért lehet veszélyes az aszpartám?

A kutatók az aszpartám hatásmechanizmusának vizsgálata során egy CX3CL1 nevű jelzőmolekulára bukkantak, amelynek aktivitása összefüggött az emelkedett inzulinszinttel. Amikor a kísérleti egerekből eltávolították a CX3CL1 receptorait, megszűnt a veszélyes plakkok felhalmozódása, ami arra utal, hogy 

ez a molekula kulcsszerepet játszhat az érfalak károsodásában és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

Yihai Cao, a svéd Karolinska Intézet kutatója szerint a vér erős áramlása általában kimossa a legtöbb kémiai anyagot az érrendszerből. A CX3CL1 azonban kivételt képez, mert az erek belső felszínén marad, és csapdaként működve megköti az elhaladó immunsejteket. Az aszpartám különösen veszélyes lehet, mivel 200-szor édesebbnek érzékeljük, mint a cukrot, ami fokozott inzulintermelést vált ki. Ez a folyamat növeli az érbetegségek kialakulásának kockázatát.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2025. február 24. 22:23
Egy magyar tudóssal láttam egy beszélgetést 10-15 éve. Épp ilyesmi hír tarolt a sajtóban. Ő olyasvmit mondott, hogy igen vban káros. De embernek több mázsányit kéne megegyen belőle, hogy valóban gondot okozzon.
Búvár Kund
2025. február 24. 22:17
Ez a tipusú hír időközönként mindig végigszalad a sajtón kb már vagy 20-25 éve...
Grabb71
2025. február 24. 21:21
Az édesítőszerek elleni hangulatkeltés ostobaság és kártékony akkor, amikor a diabétesz lassan népbetegség lesz. A cukorbetegeknek NINCS más választásuk, mint az édesítőszerek, ezt kéne megérteni – többek közt azoknak is, akik ilyen cikkeket terjesztenek. A sokadik „tanulmány”, ami kellő bizonyítékok nélkül riogat.
2025. február 24. 20:29 Szerkesztve
Mi a búbánatért nem lehet mézet használni édesítésre? Ha már nem akarnak cukrot! Az oltás miatt quvára izgulnak, de minden más kemikália, gyógyszer és drog menő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!