Az aszpartám, az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer, olyan kémiai folyamatokat indíthat el, amelyek károsíthatják az artériák belső falát, növelve ezzel a szívbetegségek kockázatát – olvasható az Origo cikkében. A portálon azt írják: bár a negatív hatásokat eddig csak állatkísérletekben mutatták ki,
elengedhetetlen lenne az embereken végzett vizsgálatok elvégzése is,
mivel az édesítőszerek egyre több élelmiszerben megtalálhatók.
Egy svéd, kínai és amerikai kutatókból álló csoport 12 héten keresztül aszpartámmal etetett egereket. Az alkalmazott dózis emberi léptékben körülbelül három doboz diétás üdítő elfogyasztásának felel meg. A kísérletben részt vevő rágcsálók egy részét genetikailag úgy módosították, hogy hiányzott egy anyagcsere-folyamatban kulcsszerepet játszó génjük, ami lehetővé tette az inzulin akadálytalan kötődését a szervezet fontos receptoraihoz. A kutatók az aszpartámmal kezelt génmódosított egerek egészségi állapotát összehasonlították egy olyan kontrollcsoporttal, amely nem kapott édesítőszert.
A kutatók megállapították, hogy a mesterséges édesítővel táplált állatoknál magasabb volt az inzulinszint, fokozott érgyulladás jelentkezett, és több zsír halmozódott fel az artériák falában. Ezek a tényezők együttesen növelték a szívinfarktus és a stroke kockázatát.