Gyere, Egérke! – ötvenesztendős Egerszegi Krisztina!

2024. augusztus 16. 05:31

Telitalálat: az úszószövetség elnöke is erre a legbüszkébb – az ötszörös olimpiai bajnok jelenleg az Úszó Nemzet Program nagykövete!

2024. augusztus 16. 05:31
Egerszegi Krisztina; Ónodi Henrietta
Szabó Péter

Fotó: MTI Fotó: Németh Ferenc

Vasárnap aludt ki az olimpiai láng Párizsban, de a franciaországi ötkarikás játékok csodálatos magyar szereplését még fel sem tudtuk dolgozni, már itt egy újabb jeles ünnep, amely emlékeztet az idő kegyetlen, öles léptekkel történő rohanására:

augusztus 16-án, pénteken ünnepli ötvenedik születésnapját az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina.

A legendás Egérke, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, az Úszó Nemzet Program nagykövete – csak néhány az általa kiérdemelt becenevekből, címekből, elismerésekből és kitüntetésekből, amelyekért kőkeményen megdolgozott. Egy ország szeme láttára nőtt fel, lett kislányból kamasz, majd felnőtt nő és háromgyermekes családanya.

Az 1988-as szöuli, az 1992-es barcelonai és az 1996-os atlantai nyári játékokon, zsinórban három olimpián volt a 200 méteres hátúszás koronázott, uralkodó királynője,

de ereje teljében, mindössze 18 évesen a katalán fővárosban 100 méter háton és 400 méteres vegyesúszásban is a dobogó tetejére léphetett. Alig lépte át a felnőtt kort, már négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatta magát! Egy ország zárta egy pillanat alatt a szívébe: nem véletlen, hogy Vitray Tamás legendás, szöuli közvetítése máig minden sportszerető magyar ember emlékezetében élénken él. Ma is szívdobogtató visszahallgatni a felvételt: Gyere Egérke, gyere, kicsi lány!

Ezt is ajánljuk a témában

Halmozta a rekordokat

Csak érdekességként: az évezred második legjobb magyar olimpiai szereplése Párizshoz kötődik. A néhány napja befejeződött sportesemény hozta el többek között egy 18 éves ifjú hölgy, Márton Viviana nagy napját is a magyar szurkolóknak, ezzel a tenerifei születésű tekvondós lett hazánk harmadik legfiatalabb olimpiai bajnoka. Talán nem árulunk el nagy titkot, a vonatkozó rangsort ünnepeltünk vezeti, aki 1988-ban 14 évesen, 1 hónaposan és 9 naposan ért a csúcsra. Közöttük a szintén 18 évesen bajnokká váló, most szívinfarktusa után az életéért küzdő Ónodi Henrietta áll a képzeletbeli dobogón.

Ezt is ajánljuk a témában

De egy másik rekord is fűződik Egerszegi nevéhez: mindössze két olyan olimpiai bajnoka van Magyarországnak, aki ötszörös aranyérmesnek mondhatja magát. Az úszó mellett a mai napig jó egészségnek örvendő 103 éves tornász, Keleti Ágnes lehet büszke erre a páratlan eredményre.

Egerszegi Krisztina; Ónodi Henrietta
Barcelona, 1992. augusztus 5. Egerszegi Krisztina, a női 200 méteres hátúszás, a női 100 méteres hátúszás és a női 400 méteres vegyesúszás olimpiai bajnoka és Ónodi Henrietta tornász, az ugrás szám olimpiai bajnoka és a talaj szám ezüstérmese a XXV. nyári olimpiai játékokon. Fotó: MTI/Németh Ferenc

Egerszegi hosszú utat tett meg, hogy felérjen a csúcsra: az 1974-es születésű tehetséges úszó a nővérével kezdett uszodába járni a fővárosban, már hétévesen a Budapesti Spartacus igazolt sportolója volt. Mindössze 12 évesen már 4 korosztályban, valamint a felnőttek bajnokságában is rajthoz állt. Ekkor szerezte első felnőtt bajnoki érmét, majd nemzetközi ifjúsági versenyen is 2-2 arany- és ezüstérmet nyert. A következő évben négy egyéni versenyszámban győzött a felnőtt bajnokságon – írja a MTVA Sajtóarchívuma.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar csapat legfiatalabb tagjaként utazott első olimpiájára, az 1988-as szöuli játékokra. Első döntőjében 100 méter háton országos csúccsal lett ezüstérmes, majd 200 méteres távon mindössze tizennégy évesen Európa-csúccsal lett olimpiai bajnok. Az 1991-es világbajnokságon hátúszásban mindkét távon győzött, ezzel megszerezte a magyar úszósport első női világbajnoki címét. Az athéni Európa-bajnokságon 100 és 200 háton is világcsúccsal lett aranyérmes, sőt 400 méter vegyesen sem tudta megelőzni senki. Az itt beállított 2:06.62 perces világcsúcsát 200 méter háton a zimbabwei Kirsty Coventry tudta először megdönteni 2008-ban 2:06.39 perces idővel.

Barcelonai tarolás

Az 1992-es barcelonai olimpián Gyulay Zsolttal együtt tette le a magyar sportolók nevében az olimpiai esküt, és háromszor állhatott a dobogó legfelső fokára, 100 és 200 méter háton olimpiai csúccsal, 400 méter vegyesen országos csúccsal nyert.

Ezzel a barcelonai olimpia legtöbb aranyérmet szerzett női versenyzője lett.

Az 1996-os atlantai olimpián 400 méter vegyesen harmadikként ért be, 200 méter háton viszont fölényes győzelemmel szerezte meg az olimpiai aranyat, ezzel az ausztrál Dawn Fraser után a világ második úszónőjeként győzött három egymást követő ötkarikás játékon ugyanabban a számban. Harmadik olimpiája után bejelentette visszavonulását. Később családot alapított, három gyermeke született, pályafutása vége óta, édesanyaként tudatosan kerüli a közszereplést.

Úszókarrierje során elért 23 olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érme közül 16 ragyogott arany színben, emellett 87 magyar bajnoki cím jelzi elképesztő sikersorozatát.

Egy ideig tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Úszó Szövetség elnökségének, 1997 és 2002 között a Magyar Televízióban futó Jövő-menő című gyermeksportmagazinban láthatták a nézők, majd 2022-ben elvállalta az Úszó Nemzet Program nagyköveti posztját, azóta az uszodákat járva népszerűsíti az úszást a gyerekek körében!

Lapunk Wladár Sándorral készült interjújában az úszószövetség elnöke úgy fogalmazott, arra a legbüszkébb, hogy sikerült megnyernie a sportágba való visszatérésre a korábbi klasszist.

Amire talán a legbüszkébb vagyok: sikerült megnyerni Egerszegi Krisztinát, hogy az Úszó Nemzet Program nagyköveteként újra a sportágban tevékenykedjen”

Igazolásként ez az egyetlen mondat is elég a Nemzet Sportolójától, hisz jelentőségteljesen megmutatja, mekkora siker az úszólegenda újbóli szerepvállalása a hazai sportéletben. Nem kétséges, az 50 esztendős Egerszegi Krisztina máig megkerülhetetlen alakja a világ úszósportjának.

Megtalált harmónia

A legendákat és az évfordulókat sosem felejtő Újságmúzeum két évvel ezelőtt az alábbi írással köszöntötte nyilvánosságot nem kereső Egerszegit: „Aztán egyszer csak véget ért a sportfilm. Helyébe lépett egy másik kaland – a civil élet, a szerelem kalandja. S jött Ádám, akit valahol a Mátrában, Ágasváron ismertél meg, egy gyerekeknek rendezett programon. És 1999-ben az első randevú egyéves évfordulóján összeházasodtatok. És jött előbb Bálint, majd Barnabás és végül Zille, a három csodálatos gyerek. S mi, rajongók, tisztelők azóta figyeljük távolból, tisztes távolból a harmóniát, amelyet megtaláltál a medencén túl is. A harmóniát, a boldogságot, a kiegyensúlyozottságot. S ezek talán még az öt olimpiai bajnoki címnél is többet érnek és többet jelentenek.”

Szerénységére jó példa, hogy lakóhelye, Érd polgármestere díszpolgári címmel tüntette volna ki, Egerszegi azonban végtelenül intelligensen elhárította a megkeresést. Mint Csőzik László polgármester a közösségi oldalán írta:

„Egerszegi Krisztina ezt a kezdeményezést a maga végtelen szerénységével és bölcsességével zavarba ejtően udvariasan elhárította. Nagyrészt azzal, amit itt többen is írtak már: úszókarrierje nem Érdhez köti, hanem az I. kerülethez. Sőt, mind a Várnegyed mint kerület, mind Budapest főváros már díszpolgárává avatta. Mint ahogy azt is visszautasította máshol, hogy uszodát nevezzenek el róla. Meg kell mondjam, páratlan intelligenciáról és kultúráról tett tanúbizonyságot a beszélgetés során, amely felemelő, emlékezetes élmény marad számomra.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apoa
2024. augusztus 16. 16:04
A Vitrait nem köllött volna belekeverni...
gyaloggos
2024. augusztus 16. 10:53
KRISZTIKE! NAGYON boldog SZÜLETÉSNAPOT, meg SOKAT KÍVÁNOK! NAGYON SZÉP, NAGYON JÓ NŐ lettél!
totumfaktum-2
2024. augusztus 16. 09:08
Isten éltesse sokáig!
pipa89
2024. augusztus 16. 08:34
Fél évszázad, nagy idő, és ő mindenben szépen teljesített: sport, család, küldetés. Isten éltesse a nemzet Egérkéjét! Nem tudom megmondani, hogy hányszor néztem vissza a szöuli versenyét, de mindig visszaadja az élményt, amit akkor, élőben láttam nagy tinédzserként... Régen volt, de igaz volt :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!