Nem bírják megállni az angolok, már megint Gerrardhoz hasonlítgatják Szoboszlait

2024. október 17. 22:58

A fals párhuzam is párhuzam. Bár érdekes, hogy pár napja még kitették volna a Liverpool kezdőjéből a magyar labdarúgót.

2024. október 17. 22:58
Liverpool FC v AFC Bournemouth - Premier LeagueLiverpool's Dominik Szoboszlai during the Premier League match between Liverpool and Bournemouth at Anfield in Liverpool, England, on September 21, 2024.

Nyitókép: 

Úgy tűnik, Szoboszlai Dominik hiába mondta el legalább tíz interjúban, hogy nem szeretné, ha más labdarúgókhoz hasonlítgatnák, mert ő nem „új Puskás” vagy „új Gerrard”, hanem önmaga szeretne lenni. Az angol sajtó azóta, hogy a klubhoz igazolt, folyamatosan párhuzamot von a magyar játékos és a Liverpool legendás 8-asa, Steven Gerrard között, és úgy tűnik ezzel nem tudnak leállni.

Igaz, ezt talán Szoboszlai (vagy a menedzsmentje) is gerjesztette a 8-as mezszám kiválasztásával, és persze az alkarjára tetovált állítólagos Gerrard-idézet sem éppen ellene hat. 

Újabb elemzésben hasonlítják Szoboszlait a legendás nyolcashoz

Mindenesetre a 90min a minap újabb Gerrard-Szoboszlai cikket közölt, amelyben összevetik a két labdarúgó első 50 liverpooli mérkőzését. 

Az összevetés persze a kezdetektől erősen sántít, hiszen Gerrard a Liverpool nevelése, és egy kétéves los angelesi levezetést kivéve teljes karrierjét a klub kötelékében töltötte, ezért a majdnem 23 évesen, kész játékosként igazolt Szoboszlaihoz képest jóval fiatalabb korában, 20 évesen került az első csapathoz. 

Mindez azt is jelenti, hogy nem volt sem élvonalbeli bajnokságban, sem nemzetközi kupában szerzett tapasztalata, első 50 liverpooli meccsét pedig még jóval 23 éves kora előtt lejátszotta. 

A cikk szerzője szerint ugyanakkor Szoboszlai simán elbírja a Gerrarddal való összevetés terhét, és bár jelzi, hogy nem kedveli a hasonlítgatást, kétségtelen, hogy az angol futballikon hatással volt a magyar labdarúgóra. Már csak az említett tevoválás miatt is, amely az alábbi Gerrardnak tulajdonított idézetet formázza: „A tehetség isteni áldás, de hihetetlen alázat és akarat nélkül mit sem ér.”.  

Gólok

A két labdarúgót elsőként a lövéseik alapján hasonlították össze. Szoboszlai és Gerrard egyaránt kiváló rúgótechnikával rendelkeznek. A magyar labdarúgó lövéseinek kétharmadát tizenhatoson kívülről ereszti el, és nyolc góljának fele távoli lövésből született. Gerrard első 50 meccsén mindössze két gólt szerzett, és azokat is a tizenhatoson belülről. No nem mintha ez lebecsülendő lenne! Az akkor mindössze 20 éves vézna fiú első gólját a Liverpool mezében a Sheffield Wednesday ellen szerezte egy szép cselsorozat végén. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az alábbi videón látható, ahogy a kölyökképű Gerrard, Song passzával elindul a félpályától, és 3 védőn is áthámozzza magát, majd a kapuba talál. Jó kis kezdés!

Azonban az 1999-2000-es idény hozta meg Gerrard számára az áttörést, amikor az első csapatban, már a jövő legendájaként emlegették. Csapattársa, Sami Hyypia nem volt egyedül azzal, hogy azt jósolta, hogy „ez a srác egy nap Anglia legjobb játékosa lesz”.

 

Szoboszlai Dominik góljai

Steven Gerrard góljai

Premier League

3

2

Bajnokok Ligája

1

0

Európa Liga/UEFA-kupa

2

0

FA-kupa

0

0

Ligakupa

2

0

összesen

8

2

Gólpasszok

Alig telt el három hónap Szoboszlai liverpooli pályafutásából, amikor egy meccsen két gólpasszt adott – ez pont a kétszerese annak, amennyit Gerrard 50 első meccse alatt összehozott. A magyar labdarúgó a 2023 októberében a Nottingham Forest elleni meccsen Darwin Nunezt és Mohamed Salah-t szolgálta ki sikeresen. A második passz pedig különösen szépre sikerült, hiszen egy csodálatos, 60 méteres ívelés volt – igaz, a gólhoz a kapus hibája is kellett.

Szoboszlai tehát mindössze két gólpasszal zárta első Premier League-szezonját, de nagyjából hat gólhelyzetet alakított ki, amelyet csapattársai kihagytak végül. Gerrard egy gólpasszát sem a helyzetek hiánya okozta. „Az elmúlt évben rengeteg passzt kaptam tőle” – fogalmazott Michael Owen 2000 nyarán. 

 

 

Szoboszlai Dominik gólpasszai

Steven Gerrard gólpasszai

Premier League

4

1

Bajnokok Ligája

0

0

Európa Liga/UEFA-kupa

1

0

FA-kupa

1

0

Ligakupa

0

0

összesen

6

1

Trófeák

Amikor Szoboszlai 2023-ban Liverpoolba érkezett, azt mondta a The Guardiannek:

Mindent meg akarok nyerni, mert senki sem fogja megkérdezni, milyen érzés másodiknak lenni.”

Az ambiciózus magyar labdarúgó azonban első 50 meccse alatt mindössze a Ligakupát sikerült megnyernie, de sérülés miatt nem lépett pályára  Chelsea elleni döntőben. Gerrard természetesen szintén tóeákra vágyott. „Remélem, egy nap, úgy 30 éves korom körül, én leszek a Liverpool csapatkapitánya!” – fogalmazott Gerrard, aki mindössze 23 éves –  azaz Szoboszlaival egyidős – volt, amikor végleg megkapta a csapatkapitányi karszalagot.

A Liverpool az 170-es évek óta a leghosszabb trófea nélküli időszakát élte épp Gerrard érkezésekor. A csodagyerek első 50 meccsén sem nyert trófeát, de a következő, 2000-2001-es idényben az FA-kupa és a Ligakupa mellett az UEFA-kupát is megnyerték. Ahogy Szoboszlait „új Gerrardnak” titulálják, legendás elődjét a „következő Graeme Sounessként” emlegették. A leendő klubikonban minden bizonnyal megvolt a skót csibészsége, és többször is le kellett állítani az edzéseken. „Azért mentem fel a pályára, hogy kinyírjam őket” – mondta Gerrard többször mindössze egy apró félmosoly kíséretében. 

A 90min cikkének szerzője szerint ugyanakkor Szoboszlai teljesen eltérő karakter, ezt bizonyítja az is, hogy eddigi angliai karrierje alatt mindössze három sárga lapot kapott, és büszke egyedi játékstílusára. De ha lehetősége nyílna megismételni a klub ikonjának eredményeit, azt elfogadná.

Ha elém tesznek egy papírt, és azt mondják, hogy itt, Liverpoolban ugyanazt a karriert fogom befutni mint Gerrard, gond nélkül aláírom” 

– mondta egy interjúban Szoboszlai nevetve a BBC-nek. És egyelőre előzi is Gerrardot.

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000116
2024. október 17. 23:01
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­­­k­­­e­­l­­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­­i­ ­p­u­n­­c­­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!