Királyok és vezérek – tényleg sakkfüggők a klasszis futballisták?

2024. október 15. 18:42

Alexander-Arnold, Szalah és Odegaard igazi sakkmester, Ronaldo és Messi egy reklám kedvéért csapott össze a táblán. Milyen a győztes stratégia a zöld gyepen és a fekete-fehér játéktéren?

2024. október 15. 18:42
Szabó Péter

Fotó: X

Mint arról korábban beszámoltunk, izgalmas találkozóra van kilátás, ha sikerül időpontot találni a norvég sakkvilágbajnok, Magnus Carlsen és a Liverpool egyiptomi labdarúgója, Mohamed Szalah közötti sakkmérkőzésnek.

A nagymester a közelmúltban kijelentette, szívesen kiállna egy meccsre a Vörösök támadójával, miután kiderült róla, hogy remekül sakkozik. Szoboszlai Dominik csapattársai közül egyébként többen is magas szinten űzik ezt a játékot, Trent Alexander-Arnold 2018-ban például már asztalhoz is ült Carlsennel. Az összecsapás mindössze 17 lépésen át tartott, a norvégnak ennyi kellett, hogy legyőzze a Liverpool szélsőjét.

Miután a labdarúgók rengeteget utaznak, sűrűn elkerül a várakozással töltött idő során a sakktábla a táskákból. Korábban arról is írtunk, ahogy Szalah a magyar válogatott csapatkapitányát is kihívta egy partira.

Ezt is ajánljuk a témában

Futball és sakk: Magnus Carlsen Mohamed Szalah ellen fog játszani? 

Az egyiptomi csatár akkora sakkrajongó, saját bevallása szerint szinte függő, s bőven átlag fölötti 1400-as értékeléssel rendelkezik.

Nagy focirajongó vagyok és kedvelem is Szalah-t. Nem találkoztam még vele, de mindenképpen szeretnék, sőt, nem tagadom, szívesen játszanék vele egy játszmát.

Ahogy persze más sportolókkal is, akiket csodálok azért, mert sakkoznak” – jelentette ki az ötszörös világbajnok Carlsen a Guardiannek.

Ezt is ajánljuk a témában

A norvég zseni megnevezett egy másik Premier League-sztárt is, aki szerinte a jobbak között lenne a sakkban.

„A honfitársam, az Arsenalban futballozó Martin Odegaard is prímán játszik. Egy időben elég sokszor ült asztal mellé, de most már nem sakkozik annyit. Nem rossz játékos, csak nem beszél róla” – nyilatkozta a sakkzseni, aki egy másik norvég csillaggal, Erling Haalanddal is baráti kapcsolatba került a klassziscsatár dortmundi időszaka alatt.

Messi és Ronaldo az asztal fölött

Az angol profi futballban nem ördögtől való az elme frissen tartása a sakk által, ráadásul a két játék taktikai, stratégiai felépítésében vannak is kölcsönösen átültethető hasonlóságok. Korábban a válogatottban szereplő sztárok közül a Bayern München gólgépe, Harry Kane és a Newcastle United szélsője, Anthony Gordon is sokat beszélt a sakk szeretetéről. A Chelsea menedzsere, Enzo Maresca pedig egy komoly lélegzetvételű tanulmányt is kidolgozott a témában, hogy miként segítheti a futballedző elméjének fókuszáltságát, taktikai repertoárjának a bővítését a sakk.

Magnus Carlsen neve egyébként nem először kerül elő a sakk és a futball összefonódását illetően:

a 2022-es labdarúgó-világbajnokság előtt Cristiano Ronaldo és Lionel Messi egy reklám kedvéért ültek „asztalhoz”,

egészen pontosan azért, hogy egy luxusbőröndön sakkozzanak. Miután a két világklasszis már nem közös bajnokságban játszott, így a katari vb-t megelőzően az utolsó összecsapásukat volt hivatott beharangozni a hirdetés. Az éles szemű elemzők rögtön rájöttek, hogy Carlsen és Hikaru Nakamura 2017-es, remivel véget ért mérkőzése látható a sakktáblán – az alkotók sakkszakértő bevonásával akarták kizárni, hogy a szurkolók bárkit is részrehajlással vádolhassanak.

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Pixabay

A sztárok megbecsültsége

A profi sakk és a profi labdarúgás közötti párhuzam a pénzügyi értékeléseknél is egyre hangsúlyosabb. Nem említhetőek egy lapon a két sportág klasszisainak a bevételei, de a sakkozóknak sincs okuk a panaszra. A nagymesterek élvonalába tartozók nemcsak globális elismerést érnek el a táblán nyújtott teljesítményükkel, de anyagilag is megbecsültek.

Az éllovasok a már említett sztárok, Hikaru Nakamura és Magnus Carlsen, akik fejenként 50 millió dollárra rúgó vagyon fölött rendelkeznek.

A dinamikus játékáról és online közvetítéséről ismert Nakamura, valamint Carlsen, a norvég csodagyerek egyaránt jövedelmező vállalkozásokba fektették a sakkból szerzett bevételeiket.

Nem sokkal lemaradva követi őket Garri Kaszparov és Anatolij Karpov. A sakktörténelem legendás alakjai nemcsak a sporttörténelemben számítottak riválisnak, de ezen a listán is. A becslések szerint a vagyonuk közel 50 millió dolláros. Klasszikussá nemesedő mérkőzéseikkel nagymértékben hozzájárultak a sakk világméretű ismertségéhez és népszerűsítéséhez.

A legmagasabb szintű következetességéről ismert amerikai-olasz nagymester, Fabiano Caruana nettó vagyonát 13 millió dollárra taksálják. A rangos versenyeken elért sikerei és a világbajnokságon betöltött szerepe igazi elit státuszba helyezte a sakkozók közösségében.

Büszkék lehetünk a lista magyar szereplőjére, Polgár Juditra is, akinek Teimour Radjabovhoz hasonlóan 5 millió dollárra becsülik a vagyonát.

A korát meghazudtoló érettségéről és stratégiai tehetségéről ismert Teimour Radjabov és minden idők vitathatatlanul legnagyobb női sakkozója, Polgár Judit egyaránt lenyűgöző karrierjének és úttörő eredményeinek köszönheti stabil pénzügyi hátterét.

A leggazdagabbak listájára az indiai Viswanathan Anand, az örmény Levon Aronian és a francia Maxime Vachier-Lagrave is felfért, a vagyonukat egyaránt 3-5 millió dollárra becsülik. A felsorolt játékosok kivételes képességeikkel és sikereikkel az egész világon jelentős hatást gyakoroltak a sportágra.

A nagymesterek bevételei természetesen nem csak a pénzdíjakból állnak, tartalmazzák a könyveik eladása után kapott jogdíjakat, a képzéseik után járó összegeket és a márkáikból származó bevételeket is, valamint a befektetéseik és a vállalkozásaik eredményeit – a sakkvilágon belül és azon kívül egyaránt. Ilyen, amikor a szellemi fölény és az üzleti érzék kéz a kézben jár.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2024. október 15. 20:18 Szerkesztve
A focisták nem okos emberek, sötétek, mint az ágyúcső éjjel. Mentségükre legyen, nincs idejük gondolkodni. 150-es IQ fölött kezdődik a sakkozás.
zsocc44
2024. október 15. 19:57
Nyugodtan engedjük el a sakkozó fodbalista intelligáncs marhaságot. A fodbalisták valahol a szobahőmérsékletet meg nem haladó IQ környékén lavíroznak.
Akitlosz
2024. október 15. 18:58
A sakk az okos emberek sportja. A labdarúgás meg nem az.
sexykitty-5000113
2024. október 15. 18:49
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­k­e­l­­­d­­ ­a­­ ­­s­­­z­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­n­c­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!