Portisch Lajos a Mandinernek: Erre az eredményre nem lehetünk büszkék

2024. szeptember 23. 13:26

Hiába csábította vissza a románokról Rapportot és indította újra Lékót Magyarország, 11. lett a férficsapat, így csalódással ért véget számunkra a budapesti sakkolimpia.

2024. szeptember 23. 13:26

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

 

A legjobb magyar férfi és női csapat is Spanyolországgal találkozott vasárnap a budapesti sakkolimpia 11., utolsó fordulójában a BOK Csarnokban, előbbi döntetlent ért el és 11. lett, utóbbi viszont simán kikapott és 14.-ként végzett. Nem is vitás, ennél mindenki jobb eredményre számított a magyar válogatottól. Pedig a szövetség mindent elkövetett, visszacsábította a románoktól Rapport Richárdot, és öt év szünet után újraindította Lékó Pétert. Ám mint kiderült, ez sem volt elég a jó eredményhez.

A torna után a szövetségi kapitány szakmailag nem látott hibát a munkájában. A végeredménnyel persze Ács Péter sem volt boldog.

„Szakmailag elégedett vagyok, mert mindenki kihozta magából a maximumot. Sikerült bizonyítani, hogy a legjobbak közé tartozunk. 

Persze, a végeredmény végül némi csalódást jelent. A válogatott végig a torna élmezőnyében harcolt és hajszálon múlt, hogy nagyszerű helyett fantasztikus legyen ez az olimpiai szereplés. A mutatott teljesítmény alapján többet érdemelt volna ez a csapat” – nyilatkozta az MTI-nek a férfiak szövetségi kapitánya a 45. sakkolimpia után.

LÉKÓ Péter; GIRON, Jorge Ernesto
Sakkolimpia
Lékó Péter nemzetközi nagymester (jobbra) és a salvadori Jorge Ernesto Giron a 45. sakkolimpia első fordulójában a BOK Csarnokban 2024. szeptember 11-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A férfiak a nyolcadik forduló, az örmények elleni siker után feljöttek a harmadik helyre, de a hajrában sajnos visszaestek. Előbb kikapott az Egyesült Államoktól, majd szombaton csak 2-2-es döntetlent játszott Szerbiával. Ezzel az éremszerzés lehetősége lényegében elszállt, de a jó szereplésre, az első hatba kerülésre még így is volt esély. Ehhez persze először is le kellett volna győzni Spanyolországot – írta a Magyar Nemzet. Azzal Portisch Lajos is egyetért, hogy ennél a 11. helynél jobbak vagyunk. A 87 éves magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, sakkolimpiai bajnok szerint könnye az első hatban végezhettek volna a férfiak, az elfogadható eredmény lett volna.

„Ezzel a csapattal erre az eredményre nem lehetünk büszkék. Nyilván voltak hibák, amik miatt így alakult a vége. 

Nem ismerem jól ezt az orosz születésű Szjugirov Szanant, biztosan rendes ember, de én nem őt tettem volna be a válogatottba az utolsó fordulóba. Nem értem, hogyan lehetett így összeállítani a csapatot, hogyan hagyhatta ki a szövetségi kapitány Berkes Ferencet ezen a fontos zárómeccsen. Kint voltam párszor az olimpián, nem akartam okoskodni kívülről, de láttam a hibákat” – nyilatkozta a Mandinernek a Nemzet Sportolója.

A legendás sakkozó szerint jobb taktikával akár még a bronzérem is összejöhetett volna. Portisch amúgy hozzátette, nem a féltékenység beszél most belőle, de korábban életében nem hallott Ács Péterről, nem ismerte a szövetségi kapitányt. Ugyanakkor a végeredménytől függetlenül úgy látja, a sakkszövetség új vezetése ragyogóan végzi a munkáját.

 

Sakkolimpia, 11. (utolsó) forduló:

férfiak:
Spanyolország–Magyarország 2-2
Alexei Shirov (2666 Élő-pont)–Rapport Richárd (2715) döntetlen
Lékó Péter (2666)–David Anton Guijarro (2665) döntetlen
Alan Pichot (2628)–Szjugirov Szanan (2644) 1-0
Gledura Benjámin (2628)–Jaime Santos Latasa (2624) 1-0

Magyarország B–Fülöp-szigetek 3-1
Ausztria-Magyarország C 2,5–1,5

A végeredmény: 1. India 21 pont, 2. Egyesült Államok 17, 3. Üzbegisztán 17, ...11. Magyarország 16, ...33. Magyarország B 14, ...64. Magyarország C 12.

Nők:
Magyarország–Spanyolország 0,5-3,5
Gaál Zsóka (2385)–Sarasadat Khademalsharieh (2468) 0-1
Marta Garcia Martin (2318)–Hoang Thanh Trang (2351) 1-0
Terbe Julianna (2245)–Sabrina Vega Gutierrez (2374) 0-1
Ann Matnadze Bujiashvili (2338)–Lázárné Vajda Szidónia (2283) döntetlen

Magyarország C–Magyarország B 0,5-3,5

A végeredmény: 1. India 19 pont, 2. Kazahsztán 18, 3. Egyesült Államok 17, ...14. Magyarország 15, ...29. Magyarország B 14, ...65. Magyarország C 12.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. szeptember 23. 13:56
gilou-au-clavier PORTISH, RIBLI, ADORJÁN, CSOM, BILEK stb... idején is KIS ORSZÁG voltunk, és lehet megnézni az akkori eredményeket. S NEM mellékesen, a jelenlegi MAGYAR A VÁLOGATOTT tagjai is kiváló sakkozók, ennél többre hivatottak!
gyaloggos
2024. szeptember 23. 13:53
qasimodo! KIRŐL állítod, hogy a magyar és a világ sakktársadalmának kedvelt személye? AMÚGY meg igaza van PORTISHNAK, ezzel a csapattal KUDARC ez az eredmény. AZ egy dolog, semmit nem jelent, hogy én sem hallottam korábban erről az ÁCS PÉTERRŐL, az azonban SOKAT mondó, hogy PORTISH LAJOS sem hallott még róla korábban.
gilou-au-clavier
2024. szeptember 23. 13:47
Lehetne mondani, hogy ennyi tehetségünk van, gyerekek, de Magyarország kis ország, és ahogy egy csőcselékünk van, úgy okos emberből még kevesebb van, így nem rossz eredmény ez, hatalmas, több tíz, száz milliós országok között. Merjünk kicsik lenni!
qasimodo
2024. szeptember 23. 13:35 Szerkesztve
Portisch hatalmas sakktudása mellett sosem volt a magyar és a világ sakktársadalmának kedvelt személyisége. Egy öntelt, sértődős, magánakvaló alak. A mostani olimpián olyan, a sakkminősítésben hasonló, törpeállamoknak távolról sem nevezhető országokat előztünk meg, mint pölö a franciák, olaszok, románok, törökök, angolok, lengyelek, satöbbi. Csupán két kisebb nemzet lett előrébb, a szerbek és szlovének. Mindezt úgy, hogy a jelenlegi állami szponzorálás a töredéke annak a támogatásnak, melynek segítségével a fenti kritikus öregúr is kiteljesedhetett az átkosban, vagyis a kor haszonélvezője volt. Ami igazán gáz, hogy a jelenlegi állami juttatások mellett hamarosan nagyon le fogunk maradni, tekintve az utánpótlás siralmas helyzetét illetve ebből fakadó helyezéseit. Pedig ez a fantasztikum, amit sakknak hívnak, többet érdemelne, tudva a jellem- és kognitívformáló tulajdonságait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!