Szoboszlai csapattársával sakkozna a világbajnok nagymester

2024. október 09. 13:50

Vajon Mohamed Szalah a tábla mellett is olyan jó, mint a futballpályán?

2024. október 09. 13:50

Nyitókép: MTI/Neil Hall

 

Érdekes meccsre készülhet Mohamed Szalah, a Liverpool világklasszis labdarúgója. A norvég sakknagymester, Magnus Carlsen meglepő bejelentést tett. Szívesen kiállna egy meccsre a Vörösök egyiptomi csatárzsenijével, akiről kiderült, elég jól sakkozik. Szoboszlai Dominik csapattársai közül többen is magas szinten űzik ezt a játékot. Az utóbbi időszakban több Pool-focista, mint Trent Alexander-Arnold vagy éppen Mohamed Szalah egyre többször bizonyítja, hogy a sakktáblánál is jól kombinál, nemcsak a futballpályán. Sőt, előbbi 2018-ban már játszott egy mérkőzést Carlsen ellen. Az mindössze 17 lépésen át tartott, a norvégnak ennyi kellett, hogy legyőzze a Liverpool védőjét.

Ugyanakkor Szalah akkora sakkrajongó, hogy saját bevallása szerint már-már függő, s bőven átlag fölötti 1400-as értékeléssel rendelkezik. Carlsen a napokban Londonban játszik egy elit tornán, és egy Szalah elleni meccs lehetőségéről is beszélt a Guardiannek.

„Nagy focirajongó vagyok és kedvelem is Szalah-t. Nem találkoztam még vele, de mindenképpen szeretnék, sőt, nem tagadom, szívesen játszanék vele egy játszmát. 

Ahogy persze más sportolókkal is, akiket csodálok azért, mert sakkoznak” – idézte a Magyar Nemzet a norvégok ötszörös világbajnokát.

A norvég zseni megnevezte, szerinte melyik játékos a legjobb a sakktáblán az angol bajnokságban játszók között.

„A honfitársam, az Arsenalban futballozó Martin Odegaard is játszik. Egy időben elég sokszor ült asztal mellé, most már nem sakkozik annyit. Nem rossz játékos, csak nem beszél róla. Sok korrekt játékos van, de azok közül a sportolók közül, akik ellen játszottam, nem tudom, hogy van-e igazán jó sakkozó” – nyilatkozta a sakkzseni.

Magnus Carlsen norvég sakknagymester, ötszörös világbajnok
Fotó: Telecomasia.net

Carlsen elárulta, annak ellenére, hogy 2011 júliusa óta ő a világelső – ezt más ilyen hosszú ideig sosem tudta elérni –, nem magát, hanem az 1985 és 2000 között világbajnok orosz Garri Kaszparovot tartja a világ valaha volt legjobbjának.

„Most így látom, de persze könnyen lehet, miután befejeztem a pályafutásomat, akkor más választ adok. 

Nem tagadom, valószínűleg csak két játékos van, aki ezt a címet kiérdemli, vagyis három, ha Bobby Fischert is ideszámítjuk. Garri és Bobby neve mellett ott lesz az enyém is. 

De higgye el mindenki, nem az áll a gondolkodásom középpontjában, hogy engem tartsanak a világ valaha volt legnagyobb sakkozójának” – mondta Carlsen.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2024. október 09. 15:59
"Szalah akkora sakkrajongó, hogy saját bevallása szerint már-már függő, s bőven átlag fölötti 1400-as értékeléssel rendelkezik." Hu b+, micsoda szakerto. Minden kezdo kapasbol kapja meg az 1400-as Elo-minositest. Van persze, aki lefele indul el. De az atlag, mar bocs, semmikeppen nem 1400. Lol • The average chess rating of women players is 1594. • The average chess rating of men players is 1848. • The average chess rating of players aged 20-29 is 1907. • The average chess rating of players aged 30-39 is 2015. • The average chess rating of players aged 40-49 is 2062. • The average chess rating of players aged 50-59 is 2077. • The average chess rating of players aged 60-69 is 2044. hatetepees://gitnux.org/average-chess-rating/
sexykitty-5000107
2024. október 09. 15:46
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­k­­e­­­l­­d­ ­­a­ ­s­­z­e­­­x­­­i­ ­p­­u­n­c­­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!