Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Szenzáció: Lékó Péter és Rapport Richárd is visszatért a magyar sakkválogatottba

2024. május 27. 20:26

Két világklasszissal erősített a szeptemberi budapesti sakkolimpiára készülő magyar válogatott –jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

2024. május 27. 20:26
SCHMIDT Ádám; RAPPORT Richárd; LÉKÓ Péter; POLYÁNSZKY Zoltán
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: Mandiner/Vámos Tamás

Visszatért a magyar sakkválogatottba Lékó Péter és Rapport Richárd – jelentette be hétfőn Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Az Államtitkárság és a Magyar Sakkszövetség titokzatosan készült a nagy bejelentésre csupán Schmidt Ádám államtitkár és Polyánszky Zoltán szövetségi elnök névjegykártyája volt látható, a két másikat pedig megfordították. 

 „A sakk azért is nagyon komoly sportág, mert minden lépésnek következménye van” 

– kezdte az államtitkár, majd elmondta, hogy a sportállamtitkárság egyértelmű törekvése, hogy egyre inkább fókuszáljon az emberi kapcsolatokra, „éppen ezért mindenkinek igyekszünk segíteni”. Hozzátette: Polyánszky Zoltán elnökkel az a közös cél, hogy a szeptember 10-23. között sorra kerülő budapesti sakkolimpiára a lehető legerősebb magyar csapat ülhessen asztalhoz.

SCHMIDT Ádám; RAPPORT Richárd; LÉKÓ PÉTER; POLYÁNSZKY Zoltán
Egységben az erő  - és a jövő! Schmidt Ádám államtitkár, a visszatérő Rapport Richárd és Lékó Péter valamint Polyánszky Zoltán szövetségi elnök is tudja ezt Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

Schmidt Ádám bejelentette a színfalak mögül előlépő első világklasszist: Lékó Péter nemzetközi nagymester, többszörös világbajnokjelölt, kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes a jövőben újra a magyar válogatottat erősíti. Nem volt abban semmi meglepő, hogy a láthatóan elérzékenyült klasszis visszatérésével kapcsolatban úgy fogalmazott,

„Máskor ömlik belőlem a szó, de most tényleg meghatódtam. Azért, hogy újra a magyar válogatott tagja lehetek, hatalmas köszönet jár az államtitkár úrnak és az elnök úrnak egyaránt. Hiszen 

tavaly május óta győzködtek, hogy térjek vissza, de nem titok: nagyon keményen álltam a sarat, és többször is nemet mondtam.

Már az is szimpatikus volt, hogy ezt elfogadták, ám amikor februárban elmentem az edzőtáborba a válogatott felkészítését segíteni, és újra megkerestek, éreztem, itt már átszakadt egy gát. Ám egy feltétlem mégis maradt...”.

Ezt követően ismét Schmidt Ádám vette át a szót, és bejelentette: Lékó mellett még egy világklasszissal, Rapport Richárd nemzetközi nagymesterrel is erősödött a magyar sakkválogatott. Természetesen kiderült, 

Lékó azok után vállata el újra a válogatottságot, miután teljesült a feltétele: a sakkolimpiai ezüstérmes Rapport is visszatér.

Itt engedtessék meg egy kis kitérő: éppen két éve kavart óriási viharokat a bejelentés, hogy a 28 éves klasszis román színekben versenyez tovább. Kiderült: ehhez elég csak egy romániai lakcím bejelentése, ám azt Rapport is nyilatkozta korábban: magyar állampolgárságát sosem cserélte románra.

A jelenleg Belgrádban élő klasszis is meghatottan nyilatkozott a visszatérésről, „Nagyon különleges és régen várt pillanat jött el az életemben azzal, hogy újra a magyar sakkválogatott tagja lehetek, és természetesen izgatottan várom a jövőt. Nagy kő esett le a szívemről, hogy újra a szülőhazámat képviselhetem!”

A Mandiner kérdésére Rapport elmondta: Lékóval ellentétben neki nem voltak különleges feltételei a visszatéréssel kapcsolatban, nem is kellett hosszasan győzködni, „hiszen rendkívül jó érzés, hogy a szülőhazám értéket fedezett fel bennem!” 

SCHMIDT Ádám; RAPPORT Richárd; LÉKÓ Péter; POLYÁNSZKY Zoltán
Azért a sakktábla és a bábuk is előkerültek... Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

Lékó Péter a sakkolimpiával kapcsolatban elmondta: „nem számokban gondolkodom, hiszen számomra sokkal fontosabb az érzés, hogy újra a hazámat képviselhetem. Éppen ezért nem csupán részt akarok venni a budapesti sakkolimpián, hanem egy komoly célért küzdeni! Nagyon fontos, hogy érezzük a megbecsülést, és hogy valóban fontosak vagyunk Magyarországnak! Személy szerint én azon leszek, hogy maximálisan kihozzam magamból azt a tudást, ami bennem van. S az sem kérdés: természetesen Ricsi lesz az 1-es a táblán, én pedig a 2-es”.

Az ünnepélyes pillanatokkal tökéletesen összecsengett Schmidt Ádám kijelentése, miszerint Lékó Péter és Rapport Richárd visszatérésének „a teljes magyar sportot tekintve nem csak óriási jelentősége, hanem pozitív kicsengése és erkölcsi küldetése, egyfajta üzenete is van”. S bár a sportolók nem fogalmaztak meg egyértelmű célt, az államtitkár kijelentette: a jelentősen megerősödött magyar férfi válogatottat egyértelműen dobogóra várja a budapesti sakkolimpián!      

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-119
2024. július 05. 18:19
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­k­e­­­l­­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­x­­i­ ­­­p­­u­­­n­­c­­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
zakar zoltán béla
2024. május 28. 09:08
Liu
Zolotarjov
2024. május 28. 07:15
Libernyák kettős tudatállapot: -Fillérbaszó a magyar szövetség, a románok vitték Rapportot.. -Oké, visszajött Rapport, de mennyibe is fog kerülni ez nekünk..?
Intruder
2024. május 28. 05:36
Nos, miért is hagyta ott a magyar válogatottat...? És üost miért is jött vissza...? Sok sikert mindkettejüknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!