Csak együtt: legendás visszatérő is kellett a válogatott káprázatos feltámadásához

2024. október 18. 07:05

Változás történt Marco Rossi stábjában, majd októberben visszatalált a győztes útra a magyar labdarúgó-válogatott.

2024. október 18. 07:05
Szabó Péter

Fotó: Facebook/Szalai Ádám

A szeptemberi egy ponthoz négyet tett hozzá az októberi Nemzetek Ligája-találkozókon a magyar labdarúgó-válogatott, a németektől kapott pofon és a bosnyákok ellen mutatott biztató játék után a folytatásban egyértelműen előrelépett a nemzeti csapat: a szupersztároktól hemzsegő holland válogatottal 1–1-es döntetlent játszott, míg Zenicán Szoboszlai duplájával verte a bosnyákokat. Visszatalált tehát az elmúlt évek sikereihez a Marco Rossi vezette csapat. A közelmúltban a szövetségi kapitány szakmai stábjában történt egy változás: nyáron aláírt az NB II-es Honvédhoz Laczkó Zsolt, a Rossi-stábban pedig helyet kapott a korábbi kiváló támadó és csapatkapitány, Szalai Ádám.

Ezt is ajánljuk a témában

A 36 éves egykori csatár 2023-ban vonult vissza a játéktól, a címeres meztől egy évvel korábban búcsúzott, meghatározó karaktere azóta is komoly űrt hagyott maga után.

Emlékezetes megszólalásai, építő jellegű kritikái már évekkel ezelőtt is közös gondolkodásra késztették az illetékeseket, Szalai a pályán és azon kívül is meghatározó szereplője a hazai futballnak.

A pályán szerzett góljai helyett már a szakmai meglátásai, az öltözőben betöltött szerepe kulcsfontosságú, illetve a háttérben is sokat tesz a labdarúgásért, hiszen a válogatott mellett változatlanul dolgozik a Labdarúgó Módszertani Központban.

Értékes tapasztalat

Nemzetközi tapasztalatára bátran lehet építeni, 86 válogatott mérkőzése mellett több mint egy évtizedet húzott le a német kluboknál (VfB Stuttgart, Mainz, Schalke 04, Hoffenheim, Hannover), a Bundesligában magyar rekorder, senki nem lőtt nála több gólt a német élvonalban, de a Real Madrid utánpótlásában és a svájci Baselnél szerzett rutinja is sokat ér.

A kinevezése után a közösségi oldalán így reagált a korábbi csatár:

Óriási megtiszteltetés a magyar válogatott szakmai stábjának tagja lenni. Sok éven keresztül aktív játékosként, most pedig Marco Rossi segítőjeként is azon leszek, hogy a nemzeti tizenegy minél sikeresebb legyen a jövőben.

Mindezzel párhuzamosan, a Labdarúgó Módszertani Központban betöltött szerepem továbbra is megmarad” – írta Szalai Ádám.

Ezt is ajánljuk a témában

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Sportrádióban úgy fogalmazott, Szalai karaktere rengeteget jelent a nemzeti együttesnek. 

„Nagyon szerencsésnek tartom magam minden esetben, amikor olyan kiválóságokkal ismerkedhetek meg, pláne, ha együtt is dolgozhatunk, mint Szalai Ádám. Örülök annak, hogy tavaly nyáron egymás tenyerébe csaptunk és elkezdett dolgozni a Labdarúgó Módszertani Központban. Ádámnak nagyon sok ikonikus megszólalása volt még profi pályafutása alatt is, a válogatott kapitányaként, korábban játékosaként, ami jól jelzi, hogy milyen karakter volt az öltözőben, a pályán.

Ha egy ilyen karakter csatlakozik a magyar labdarúgó-válogatotthoz, a szerepvállalása pozitív hatással kell, hogy legyen az együttesre.

Ádám tudja segíteni azt a kémiát, amely a csapatsportokban nagyon fontos, hogy valódi egység legyen az öltöző és a kapitány között, ami a pályán is megjelenik. Ádám ebben óriási segítséget tud nyújtani” – jelentette ki a sportvezető.

A jövő kapitánya

A hollandok és a bosnyákok elleni találkozókra való felkészülés alatt feltűnően sokat egyeztetett egymással a jelenlegi csapatkapitány, Szoboszlai Dominik és a korábbi, Szalai Ádám. A liverpooli középpályásnak láthatóan nem is voltak motivációs gondjai a kétszer 90 perc során. Egy biztos: sokat lehet és kell is tanulni Szalaitól.

Nagyon örülök, hogy itt van. Személy szerint engem is motivál a jelenléte minden egyes nap. Mindenkinek segít, olyan, mintha játékosként lenne itt, csak nem a pályán van” 

– fogalmazott újságírók előtt Szoboszlai a bosnyákok legyőzése után.

Ezt is ajánljuk a témában

Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik – csapatkapitányok egymás között
Fotó: Facebook/MLSZ

A hollandok elleni mérkőzés után Marco Rossi szövetségi kapitány külön is kitért Szalai Ádám szerepére.

„Szalai Ádám még egészen friss a szerepében, de rendkívül proaktív, és már néhány nap alatt nagy hatással volt a csapatra. Ahogy beszél, érződik rajta, hogy a játékosok nyelvén fogalmaz. Nemrég még a csapattársuk volt, így tisztában van a helyzetükkel. Hatalmas előny, hogy a stáb tagja, ha úgy dönt a későbbiekben, hogy edzőnek áll, támogatnunk kell.

Minden tulajdonsága és főleg a karizmája megvan ahhoz, hogy edző legyen. Ki tudja, talán ő lehet a válogatott következő szövetségi kapitánya.

Előfordulhat, de az már nem az én projektem lesz” – tekintett a jövőbe Marco Rossi.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. október 18. 10:06
Várjuk már ki a végét.
Hill
2024. október 18. 09:24
Mért predesztinálják jobban a kelleténél a teljesítményt? Bosnyákok ellen találtak két gólt, de kurva szar meccs volt. Két passz után elvesztek. Nincs ötlet. Hollandoknál meg kifingottak erőlétben.
herden100
2024. október 18. 08:23
💯❤️
ergo07-2
2024. október 18. 08:13
A fociban a szív nélkülözhetetlen. Ez az, amit igazán értékel a közönség. És Szalainak még van szíve. Lehet, hogy nem annyira tehetséges, mint Szoboszlai és sose keresett annyi pénzt, de szereti a focit, a csapatot, a hazáját, és képes az igazságot képviselni a csapattársak felé is. Jó döntés volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!