Hivatalos: visszatér Marco Rossi Dzsudzsákot váltó csapatkapitánya

2024. október 04. 09:30

Mutatjuk, milyen szerepet szánhat neki a szövetségi kapitány, s hogyan jutott el ide a bázeli káoszból.

2024. október 04. 09:30
null

Nyitókép: mlsz.hu

 

Egy régi-új arccal is találkozhatnak a magyar labdarúgó-válogatott tagjai az október 7-én kezdődő összetartáson. Nemzeti együttesünk korábbi csapatkapitánya először vesz részt a Marco Rossi szövetségi kapitány vezette szakmai stáb munkájában. Ugyanis Szalai Ádám lett a válogatott új pályaedzője. A 36 éves volt csatár a Budapest Honvéd vezetőedzői posztját ellátó Laczkó Zsolt helyét veszi át a stábban és Rossi első számú jelöltje volt a posztra.

„Mindenképpen olyan pályaedzőt szerettem volna, aki szakmailag és emberileg is illik a válogatottba. Ádám esetében egyikhez sem fér kétség, hiszen hatalmas nemzetközi rutinnal bír a labdarúgás sportszakmai részét tekintve, miközben azt hiszem, nincs olyan ember Magyarországon, aki ne tudná, mit jelent számára a magyar válogatott, emellett pedig a játékosok körében is hatalmas tisztelet övezi. Biztos vagyok benne, hogy ahogy korábban játékosként, úgy immáron stábtagként is nagyon sokat fog hozzátenni a válogatott teljesítményéhez” – nyilatkozta a kapitány az új stábtagról az mlsz.hu-nak.

A 86-szoros válogatott volt futballista Dzsudzsák Balázs után lett a válogatott csapatkapitánya, és Rossi válogatotthoz érkezését követően már játékosként is az olasz szakember meghosszabbított keze volt a pályán, így nem meglepő, hogy a kapitány Szalait választotta, a szakmai együttműködésük pedig minden bizonnyal az első pillanattól kezdve olajozottan fog működni.

„Óriási megtiszteltetés a magyar válogatott szakmai stábjának tagja lenni. Sok éven keresztül aktív játékosként, most pedig Marco Rossi segítőjeként is azon leszek, hogy a nemzeti tizenegy minél sikeresebb legyen a jövőben”

 – mondta röviden Szalai Ádám, aki válogatottól a 2022. szeptember 26-i, Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzést követően vonult vissza, pályafutását 2023 júniusában fejezte be. A búcsú nem volt túl szép. A 86-szoros magyar válogatott játékos tavaly januárban bontott szerződést az FC Basellel – amelyben 2022. február óta 24 meccsen hat gólt szerzett és egy gólpasszt adott –, azóta nem volt csapata. A szakítás előzménye, hogy október közepén a klubnál megtiltották Szalainak, hogy részt vegyen a svájci bajnokságban szereplő együttes edzésein, aztán viszont a bázeli polgári bíróság november közepén úgy döntött, hogy a támadó a továbbiakban is edzhet a csapattal. Tulajdonképpen már tavaly januárban tudta a támadó, hogy ennyi volt, de nyárig várt a bejelentéssel.

„Azt a fajta tudást és tapasztalatot, amit Németországban megszereztem, szeretném itthon kamatoztatni. Olyan dolgot szeretnék elvállalni, amivel százszázalékosan azonosulni tudok, azaz nem azonnal beleugrani valamibe” – fogalmazott visszavonulása után a csatár, hozzátéve, hogy sok áldozattal és honvággyal járt, hogy ilyen hosszú időre elhagyta a hazáját, ezért itthon képzeli el a jövőjét.

Szalai Ádám Újpestről szerződött 2004-ben, 16 évesen a VfB Stuttgart utánpótláscsapatába. 2007-ben a Real Madrid Castillához igazolt, 

amely 2010-ben előbb kölcsön-, majd eladta őt a Mainznak. 2013-tól egy évig a Schalkéban focizott, majd a Hoffenheim következett, amelyben – fél év hannoveri kölcsönjátékot leszámítva – 2019-ig volt a játékosa. Ekkor visszatért a Mainzhoz, ahonnan 2022-ben szerződött a Baselhez. Összesen 276 Bundesliga-mérkőzésen lépett pályára, ezeken 54 gólt szerzett és 26 gólpasszt adott.

Visszavonulása után kijelentette, a külföldön szerzett tudását és tapasztalatát először itthon szeretné kamatoztatni, ha lesz rá lehetőség. Olyan dolgot szeretne elvállalni, amivel százszázalékosan azonosulni tud, azaz nem azonnal beleugrani valamibe.

„Ez az elsődleges célom, hogy ebből mi lesz, a következő hónapok, évek eldöntik” 

– tette hozzá akkor. Nos, mint kiderült, valamivel több mint egy év után ott folytathatja, ahol játékosként abbahagyta, a nemzeti csapatnál.

A magyar labdarúgó-válogatott keretének tagjai október 7-én, hétfőn találkoznak Telikben, már Szalai Ádámmal, majd 11-én, pénteken Hollandiát fogadják a Puskás Arénában (20.45 óra), három nappal később Bosznia-Hercegovina vendégeként (20.45) lépnek pályára.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!