Békejobb a budapesti olimpiáért: Karácsonyék felkérést kaptak!

2024. október 24. 17:54

Lépés és összefogás szükséges, mert a NOB rövid időn belül akár három rendező kilétéről is dönthet. Orbán Viktor szerint a kormány nem tudja a hiányzó akaratot, elszántságot és szándékot pótolni.

2024. október 24. 17:54
RÉVÉSZ Máriusz; KARÁCSONY Gergely

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

***


Közös tájékozódásra és döntéselőkészítő együttműködésre kéri fel Budapest Főváros Önkormányzatát a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság – tudatta a szervezet. 

Határozott szándék

A MOB és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége együttesen, egyhangúlag, minden testületi tag támogató szavazatával határozatot hozott, amelyről Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó magyar tagja és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke tájékoztatta Budapest főpolgármesterét, valamint a fővárosi közgyűlés képviselőcsoportjainak vezetőit, és kezdeményezték a szükséges egyeztetések lefolytatását.  

Kötelezettségek nélkül

A MOB és az MPB határozatában leszögezi, hogy „A NOB 2019-ben eltörölte a bonyolult és költséges, a pályázók eltérő adottságait figyelembe venni nem képes olimpiai pályázatokat”, céldátum nélkül lehet pályázni, 2-4 éves tájékozódási folyamat keretében a két fél közösen vizsgálja meg, a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe véve megvalósítható-e a rendezés. Az ezen való résztvétel nem minősül jelentkezésnek, semmilyen kötelezettséggel nem jár. Innen lehet a második szakaszba bekerülni, amelyben célzott tárgyalások kezdődhetnek – 10 éves távlatban. 

A NOB gyakorlata alapján a MOB valószínűnek tartja, hogy 2027-2029 között a NOB akár három nyári olimpiai játék, a 2036., a 2040. és a 2044. évi rendezési jogáról is dönthet egy időben

 – áll a közleményben, amelyben a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság egy esetleges jövőbeni lehetséges olimpiarendezési szándék megítélése kapcsán felkéri Budapest Főváros Önkormányzatát, hogy kapcsolódjon be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Tájékozódási Folyamatába.

IMRE Géza; SCHMITT Pál; BACSA Péter; GYULAY Zsolt; KAMUTI Jenõ; SCHMIDT Ádám; SZÁSZ-KOVÁCS Emese; FÜRJES Balázs; PÁLINGER Katalin; DEUTSCH Tamás; KOVÁCS Antal; KOLBENHEYER Zsuzsanna; BERKI Krisztián; WLADÁR Sándor
Budapest, 2024. szeptember 7. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új elnöksége a MOB tisztújító közgyűlése után a Pesti Vigadóban. Elöl Kamuti Jenő, Szász Emese, Kolbenheyer Zsuzsanna, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke, Gyulay Zsolt újraválasztott elnök és Pálinger Katalin, középen Wladár Sándor alelnök, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Berki Krisztián, Deutsch Tamás alelnök, fideszes európai parlamenti képviselő, Imre Géza és Bacsa Péter, hátul Kovács Antal és Fürjes Balázs (b-j). 
MTI/Lakatos Péter

Ki a zsákutcából!

Magyarország már többször került közel ahhoz, hogy házigazdája lehessen a földkerekség legnagyobb sportrendezvényének. Legutóbb 2017-ben lehetetlenítette el az ország pályázatát a Momentum népszavazási kezdeményezése, nem véletlenül hangzott el a 2024-es párizsi játékok kapcsán több esetben is, hogy Budapest jobb rendező lett volna... Orbán Viktor miniszterelnök az olimpia után a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában is kitért a kérdésre.

Ha egyszer bementél egy zsákutcába, és kihátráltál, még egyszer ugyanoda ne kanyarodj be! Nyilvánvaló, hogy ha a budapesti városvezetés nem támogatja a budapesti olimpiát, akkor nem lesz olimpia. A kormány megfeszülhet, akkor sem. Annyit tehetünk, hogy az olimpiai bizottság számára minden feltételt rendelkezésre bocsátunk, hogy az olimpia rendezésére fölkészülhessenek. 

Ha az olimpiai bizottság úgy dönt, hogy akarunk olimpiát, és Budapest mellé áll, akkor nincs kétség, a kormány ezer százalékkal támogatja. 

De mi nem tudjuk a hiányzó akaratot, elszántságot és szándékot pótolni. Ez egy budapesti ügy és egy budapesti döntés.” 

A sportvezetés megtette az első lépést, most már a Karácsony Gergely vezette főváros térfelén pattog a labda.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000125
2024. október 24. 20:10
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­k­­e­­l­­d­­ ­a­ ­­­s­z­­­e­x­­­i­­­ ­­p­u­n­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
husika
2024. október 24. 19:51
Alapból 200 milliárdot loptál, azért még felakasztanak...
husika
2024. október 24. 19:50
Nolimpiát meg stadion stoppot balfaszkám? Úgy vagy hülye, ahogy bambán vigyorogsz...
genusnexxt
2024. október 24. 19:18
Dehogy lesz itt olimpia, még csak az kéne Buksikáim. A kipcsak-cigány által romba baszott városi infrastruktura addigra végképp befuccsol, dehogy kell ide másfél millió külföldi. #pedofidesz #sehonnaibitangorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!