Káromkodásért közmunka – elítélték a Forma 1-es világbajnokot! (VIDEÓ)

2024. szeptember 20. 18:37

Max Verstappennel statuál példát a FIA versenybírósága. Nem ígéri, hogy lakatot tesz a szájára...

2024. szeptember 20. 18:37
null

Nyitókép: Facebook/FIA

***

Gyors és meglepő döntést hozott Max Verstappen ügyében a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), amely közösségi munkára ítélte a háromszoros világbajnok holland pilótát. A Red Bull versenyzőjét a csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatón elhangzott nyomdafestéket nem tűrő kijelentése miatt idézték be és vonták felelősségre.

Nagyjából negyed órát töltött Max Verstappen az FIA versenybírósága előtt a Szingapúri Nagydíj első szabadedzését követően, és máris megszületett az ítélet – számolt be a fejleményekről a Boxutca. A vád szerint megszegte a Nemzetközi Sportkódex 12.2.1.k) pontját, amely kimondja, hogy a résztvevők semmilyen megnyilvánulás formájában nem okozhatnak morális kárt a szövetségnek, a sportnak vagy annak résztvevőinek.

A bírók felülvizsgálták a sajtótájékoztató leiratát, és megállapították: „A szóhasználat az autója Azeri Nagydíjon mutatott teljesítményének leírására közönséges és durva, illetve sértő lehet, és nem vállalható egy adásban. Ez a Nemzetközi Sportkódex 20-as cikkelye szerint helytelen magatartás, és a 12.2.1.k) pont megsértése. A bírók megjegyzik, hogy a kifejezéssel senkire és semmilyen csoportra nem utalt.

Max Verstappen angolul szabad fordításban így fogalmazott a bakui szerepléséről.

„Nem tudom, miért kaptam ki. Más beállításokat használtunk. Szóval amint elindultam az időmérőn, tudtam, hogy az autó el van b...va”.

A holland a beszámolók szerint bocsánatot kért a szóhasználatáért. 

A meghallgatáson a versenyző elmagyarázta, hogy az általa tanult nyelvben a használt szó megszokott, az angol pedig nem az anyanyelve. Miközben a bírók elfogadják ezt, fontos, hogy egy példakép megtanuljon odafigyelni arra, amit nyilvánosan mond, főleg amikor nincs semmilyen nyomás alatt. Verstappen bocsánatot kért a viselkedéséért.” – tudatták, hozzátéve, hogy a korábban már kirótt büntetések nem hoztak eredményt, változást.

A súlyos pénzbírságok, amiket korábban kirótt, támadó vagy egy adott csoportot sértő szóhasználatért jártak. Most ez nem áll fenn. Ugyanakkor erről a kérdésről már volt szó korábban is, és a résztvevők tisztában vannak ezzel. 

A bírók emiatt komolyabb büntetés mellett döntöttek, mint az előzőek, és Verstappent arra kötelezik, hogy valamilyen munkát végezzen, ami a közösség javát szolgálja

 – áll az indoklásban. Hogy pontosan mi lesz Verstappen feladata, majd a főtitkárral tartandó egyeztetés után derül ki. 

Az eset érdekessége, hogy az FIA elnöke, Ben Sulayem éppen a mostani, szingapúri hétvégét megelőzően beszélt arról, szeretné, ha a versenyzők a jövőben kevesebbet káromkodnának a rádión, hogy jobb példát mutassanak a fiatal generációnak. A pilótákat aztán a csütörtöki médianapon meg is kérdezték az ügy kapcsán, Verstappen pedig azt mondta, szerinte nem a versenyzőket kellene újfent korlátozni, hanem inkább a televíziós közvetítésbe nem kellene bejátszani az efféle rádióüzeneteket.

Kérdés, mennyire zavarja meg a címvédőt ez a közjáték. Van ugyanis elé gondja Max Verstappenek, akinek folyamatosan fogy az előnye, a konstruktőri versenyben pedig hosszú idő után leszorult az élről csapata, a Red Bull. Vasárnap (14 óra, M4) választ kapunk, főképp, ha dacból még inkább beleveti magát a küzdelembe a holland pilóta. Csak nehogy a küzdelem hevében megint elszólja magát...

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2024. szeptember 20. 20:01
Hűha. A kutya rúgja meg.
Akitlosz
2024. szeptember 20. 19:55
A teringettét!
DINO54
2024. szeptember 20. 19:07
Ha már közmunka, akkor legyen miért! h ttp://karomkodjal.atw.hu/
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 18:42
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­­k­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­s­­­z­e­­x­­­i­­­ ­­p­u­­n­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!