Elszalasztott esély, nem jutott be a döntőbe a férfi vízilabda-válogatottunk

2024. augusztus 09. 19:29

Varga Dénesék az aktuális világbajnok Horvátországgal csaptak össze. 3-1-re vezettünk, fordítottak Fatovicsék, Bijacs szenzációsan védett. Nem fért bele a két kihagyott büntető és a sok elrontott emberelőny sem... Szerbia – Horvátország döntő lesz vasárnap, a bronzéremért az USA lesz a mieink ellenfele.

2024. augusztus 09. 19:29
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

Nem lesz égszakadás, földindulás, ha bármelyik csapat jut tovább. Két kiemelkedő pólónemzet küzd meg a vasárnapi döntőbe jutásért a hatalmas, több mint 15 ezer néző befogadására alkalmas La Défense Arénában. Mindkét csapatnak van elszámolni valója a másikkal: Magyarország a 2022-es, Splitben elvesztett Euróa-bajnoki finálé, Horvátország a 2021-es tokiói olimpián elbukott negyeddöntőért akar revansot venni. Két óriás centert bevető, összeszokott riválissal kell felvennie a harcot Varga Zsolt csapatának, s résen lenni Ivica Tucak váratlan húzásaira. 

Horvátország 12 éve vár egy újabb olimpiai aranyéremre, döntőben 8 éve szerepelt. A 9-szeres győztes Magyarország 2021-ben kikapott a görögöktől az elődöntőben, legutóbb 2008-ban nyert elődöntőt, akkor aranyérmes is lett – Varga Dénessel a soraiban. A túloldalon az elnyűhetetlen balkezes, Maro Jokovics maradt meg hírmondónak a londoni győztesek közül. 

1. negyed: jó kezdés, horvát válasz

Jokovics gyorsan megvillant: 7 méterről, jobbról lőtt Vogel Soma kapujának bal felső sarkába védhetetlenül, előkészítés nélkül – mintha zsinóron húzták volna (0-1). Az első támadásunk nekünk is eredményes volt, a monoklival játszó Jansik Szilárd öcizte be Bijacsnak Vámos feladását (1-1), jó védekezés, labdaszerzés után Vámos „Marci” is elsütötte a balost, 2-1 ide!

Az őshorvát Harkov kiállítása után lefordultunk, Fekete Gergő balról, közelről bezúdította a labdát, amit ezúttal is Vámos varázsolt oda, 3-1. Remek kezdés!

A mi együnkkel szemben már a harmadik emberelőnyüket kapták meg a horvátok, Loren Fatovics balról, jobb kézzel belőtte a rövid sarokba, 3-2. És ha ez nem lett volna elég, kontrát is fújnak a bírók. Angyal Dániel azonban tanári megelőző szereléssel semlegesítette a centert, Luka Loncsart. Így is összejött az egyenlítés a horvátoknak: Fatovics maradt megint üresen kapásszélen, ezúttal a hosszú sarokba lőtt a kiszolgáltatott helyzetben lévő Vogel mellett, 3-3. 

A remekül bemozduló Fekete Gergő két emberrel a nyakán, kiszorított helyzetből nem tudta a kapuba passzírozni a labdát, a kapufát találta el közvetlen közelről.

Hiába a blokkok, Vámos Márton alaposan belekezdett
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

2. negyed: Fatovics-show

Vogel Soma és a védekezők együttes erővel lassították le, hatástalanították Harkov balkezes löketét. A túloldalon Marko Bijac is bizonyítja, világklasszis kapus. 

Nagy Ádám tűnik fel középen, a kapu előtt, megrántják a vállát, büntető. Bijac óriási véd Vámos Márton életerős, ötméteres lövésénél, a kipattanót beteszi szélsőnk a kapuba, miután megvárta, hogy elsüllyedjen a kapus, újra vezetünk, 4-3. 

Horvát emberelőny (az ötödik). Vogel Soma két elképesztő védést mutat be. Magyar fór. A keresztpasszt Bijac leszedi a kapu torkában ólálkodó Hárai Balázs elől. Bezzeg a mi kapunk előtt nem érjük el az átlós átadást, csak szabálytalankodni tudunk, ez is ötméteres. Sajnos nem rémül meg a büntetőölő Vogeltől Loren Fatovics, bevágja a bal felső sarokba, már háromgólos, 4-4. 

CSODAGÓLLAL VEZETÜNK ISMÉT! Molnár Erik hoz fórt, Varga Dénes utánozhatatlan mozdulattal ejt a kapuba, mérnöki pontosságú kivitelezés, laza csukló, kötél idegzet, 5-4. 

Vámost szórják ki pillanatok alatt, Fatovics balról bezúdítja saját maga negyedik, csapata ötödik találatát, 5-5. 

Átvehetnék a vezetést, ám Loncsár hiába birkózza át magát két bekkünkön, 1,5 méterről nem tudja ellőni Vogel mellett. Marko Zuvela viszont a következő támadásból hatalmas bombát ragaszt a jobb felső sarokba, 5-6. 

Ahogy várható, nem egyszerű megharcolni a horvát centerekkel. Ezúttal Luka Loncsár harcol ki emberelőnyt, Jansikról. Időt kér Ivica Tucak, 28 másodperc van hátra a negyedből. Nem bonyolítják túl, egyszerűen kiteszik balra Fatovicsnak, egyből lő éles szögből, Vogel csak beljebb segíteni tudja, 5-7. Loren Fatovics 5 gólos, 5 kísérletből! Emlékezetes, hogy a 2021-es negyeddöntőben Manhercz Krisztián hetet szerzett Horvátország ellen. Most egyetlen próbálkozása és 0 találata van...

Varga Zsolt szövetségi kapitánynak valamit ki kell találnia
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

3. negyed: két kihagyott büntető

Mellé zúgó lövések után magyar emberelőny. Manhercz balról, éles szögből kísérlezetik, Bijac a lécre üti. Azért csak összejön a magyar gól: addig-addig adogattunk körbe, míg Vámos lövés helyett Angyalhoz passzolt, az üresen, a kapu előtt helyezkedő társ okosan kivárt, és a hosszú sarokba lőtt, 6-7. Pontosan játsszák a fórt a horvátok is, Bukics talál közelről be, Vogel ebbe is beleért, 6-8. 

A következőt Bukics-bombát kiszedi, Fatovics kap személyi hibát, Varga Zsolt időt kér. 6 az 5 ellen Manhercz vállalkozik középről, szögletre üti Bijacs, aki fogja Zalánki löketét is. Csakhogy a kippattanó a miénk, és a kapus szabálytalankodik, ötméteres. 

Manhercz Krisztián – aki a spliti Eb-döntőben a hajrában rontott – mellé zúdítja a büntetőt!!!4/0-nál tart ezzel, kérdés, miért vele lövettük?

Jansik Szilárd átlövésből csökkenti egyre a hátrányt (7-8), de azonnal beszedünk egyet Luka Bukicstól (7-9).

 Legalább emberelőnyből újabb büntetőt harcolunk ki (Hárai), de Vámos lapos lövését jobb kézzel hatástalanítja a szenzációsan védő Marko Bijacs. 

A játékrész végén még Vogel bravúrja kellett, hogy ne legyen háromgólos a különbség...

BIJAC, Marko
A horvát kapus ihletett formában véd!
MTI/Illyés Tibor

4. negyed: nem tudunk egyenlíteni

Elhozzuk a labdát, de Bijacs „lenyeli” Zalánki távoliját. Záporoznak a kiállítások, szerencsére 5 a 4 ellen kihagyják a horvátok. Mi nem jutunk el lövésig sem. Megússzuk az újabb fórt, náluk Vukicsevics kimegy. Ezzel sem tudunk élni, rossz ütemű feladásból Nagy Ádám csúnyán a kapu fölé húzza a labdát védőktől szorongatva. A következőnél javít, elhajolva, a kapust becsapva helyez a bal sarokba, 8-9.

4,5 perc tiszta játékidő van hátra. Vogel Soma újra nagyot véd, mehetünk az egyenlítésért! Az Angyalnak betett labdánál nem fújnak, a kiúszó kapus elviszi. Csúnyán ellövi Bukics.

3 perc. Fórt hoz Fekete. Nagy Ádám telibe találja a középen helyezkedő Bijacsot, nem tudunk egyenlíteni! 

Megint mellé lőnek, Vukicsevicsnek köszönjük.

2 perc. Újabb horvát kiállítás, egy szavunk nem lehet a játékvezetőkre (német és spanyol). Időkérés. Varga Dénes is középről lő lefelé, ez is csemege a horvát kapusnak. 18 lövésből 10-et fogott, Vogel 18-ból 9-et...

1 perc. Időt kér Tucak. Bődületes kapufát lő Bukics. Kapnak egy fórt, marad 28 másodperc. 

Visszapattan hozzájuk, tartogatják, peregnek a másodpercek. Zalánkinak még előre dobja Vámos, nem tud kiemelkedni igazán, és fölé vágja az utolsó labdánkat. Kikaptunk!

A végeredmény: Magyarország – Horvátország 8-9

szerbia – Horvátország döntő lesz vasárnap, a bronzéremért az USA lesz a mieink ellenfele.

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2024. augusztus 10. 07:19
Szégyen..
survivor
2024. augusztus 10. 06:53
Jugoszlávia...
Obsitos Technikus
2024. augusztus 09. 22:18
Szerb-horvát döntő. Jó, de ki ellen játszunk? - kérdezi Joszip Broz Tito.
kesztyu-2
2024. augusztus 09. 21:55
Sajnálom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!