Vajda Attila szelleme kísért! A fájó páros után Adolf Balázs egyesben megtörné a magyar átkot – Interjú!

2024. augusztus 09. 05:40

Kenuban 16 éve nem szerzett olimpián érmet Magyarország, miközben olyan klasszisok mutattak korábban példát a vízen és a dobogó tetejéről, mint Parti János, Tatai Tibor, Pulai Imre, Kolonics György és Vajda Attila. A 24 éves Adolf Balázs úgy érzi, Tokióban még nem állt készen, ám a párizsi játékokra minden szempontból felkészülten érkezett.

2024. augusztus 09. 05:40
ADOLF Balázs
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Először azt írták ki az eredményjelzőre, hogy a harmadikok lettek, és néhány másodpercig ünnepeltek is Hajdu Jonatánnal. Hidegzuhanyként hatott, hogy hatodikként végeztek?

Közel voltunk, és sejthető volt, hogy az 500 méteres ilyen. Egy másodpercen belül szinte beér az egész mezőny. sokat számított, ki hogyan kelt fel, hogy kapta el ezt a versenyt. Még azért emésztgetnem kell ezt a gondolatot, az egész napot, a párost, de a legfontosabb, hogy a pénteki ezer egyesre fejben összerakjam magam. Ott is 

képviselnem kell Magyarországot, és mindent ki kell hoznom , ami bennem van. szerintem menni fog, de nehéz a történteken túltenni magam. 

Második-harmadik helyen haladtak az utolsó 100 méteren. Ott mi történt?

Éreztük, hogy az utolsó ötven méteren gyakorlatilag megbillentünk. Ez betudható annak is, hogy nagyon elkötöttek az izmaink. Valószínűleg ott ment el az éremszerzés esélye, de ezt nehéz máshogy csinálni abban az állapotban. Lehet ebből is tanulni.

Nem is olyan titokban: éremben reménykedtek...

Benne volt mindenképpen. Természetesen az egyéni ambíciókat sem engedtem fel, arra is felkészültem a legjobb tudásom szerint. Meglátjuk, mire lesz elég. 

Sajnos korai volt az öröm. Dobogó helyett a hatodik helyen végzett az Adolf-Hajdu kenukettős a párizsi olimpián
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

Viszonylag friss a párosuk Hajdu Jonatánnal. Otthon meg tudták előzni az országkvótát szerző Fekete Ádám, Korisánszky Dávid kettőst is többek között. Lehet,hogy kevés még a közös rutinjuk?

Ahhoz elég régóta megyünk, hogy ne mondhassuk, friss páros vagyunk. 

Ősz óta együtt készültünk, ennyi idő elég arra, hogy két kenus összeszokjon. Nem tudnám és nem is akarom erre fogni. 

Párosban is odatette magát, de mégis csak egyéni versenyző. Olimpiai távon világbajnoki bronzérmes. Kijelenthető, hogy az egyesen volt és van a fókusz?

Nem, mindkettő fókuszban volt. Ahogy éreztük, hogy jók vagyunk együtt, és ahogy jöttek az eredmények szezon elején, ugyanúgy hittem benne, mint az egyesben. Azon voltunk, minél jobb eredményt érjünk el. 

Tokióban, 21 évesen párosban 11. lett a most – önhöz hasonlóan – egyesben versenyző Fejes Dániellel. Akkor nem jutott be a döntőbe C1 1000 méteren, összesítésben a 15. helyen végzett. Az előfutamban megelőzte a német legendát, a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendelt, ám a középfutam már nem sikerült. Mit tanult élete első olimpiájából.?

Ez egy egészen más olimpia! Mentálisan és felkészültségben is előrébb tartunk. 

Nem lehet összehasonlítani az akkori formámat és mentalitásomat a mostanival. 

Fiatal voltam, nagyon hirtelen történtek az események. Az utolsó pillanatban jutottunk ki pótkvalifikáción. Rohanós időszak volt, és nem volt időnk ráhangolódni. Ezúttal volt három évünk, és reális is volt, hogy kijutunk. Remélem, ez a felkészültség az egyesben meg fog mutatkozni!

ADOLF Balázs
Tokió, 2021. augusztus 7. Adolf Balázs a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu pályán. Adolf Balázs futamában az ötödik lett, így a B döntőbe került, s összesítésben a 15. lett.
MTI/Kovács Tamás

Ikonikus jelenet volt, amikor a 2019-es szegedi világbajnokságon nem olimpiai számban, 5000 méteren ezüstérmet szerzett, felült a szurkolókat szállító buszra. Nem csinált ügyet abból, hogy berobbant a felnőttek élmezőnyébe. Immár van teher a vállán?

Próbálok minél kisebb terhet rakni magamra. Az ezer egyes mezőny nagyon sűrű, sok kiemelkedő nemzet van. A lényeg, hogy saját magamra koncentráljak.

2008, éppen egy egyes aranyérem óta nem szerzett magyar kenus olimpiai érmet. Kísérti Vajda Attila öröksége?

Nem. Persze tudom, hogy a magyar kenu évtizedeken keresztül a világ élén volt. Akadt egy pár év valóban, amikor annyira nem teljesítettünk fényesen. Szerintem jövünk fel, az eredmények is jelzik, hogy évről évre lépegetünk előre. Nagyon remélem, egyszer ott leszünk az élmezőnyben!

Adolf Balázs; Brendel, Sebastian;
Szeged, 2019. augusztus 25. A második helyezett Adolf Balázs (b) és a győztes német Sebastian Brendel a férfi kenu egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon
MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 293 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2024. augusztus 09. 13:58
Komolytalan duma. Utcahosszal 7. lett. Kenuban szépen lemaradtunk, még a lányok tartják magukat, de 2008 óta (Vajda Attila) nemhogy aranyat, érmet sem nyertünk.
rugbista
2024. augusztus 09. 11:48
Este kell nagyot menni. Ebben reménykedhetünk, mert ez a délelőtti elődöntő elég gyenge volt. Épphogy becsúszott a döntőbe. Max. cél a 6. hely.
rugbista
2024. augusztus 09. 09:45
Eddig a kajakosok fogadkozásai nem túl sokat értek.
backstablive
2024. augusztus 09. 07:44
Adolf Balàzs ne nagyon utazzon a Nemetekhez. Nem nagyon elönyös a neve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!