Ilyen még nem volt: három magyar klub is bejutott az európai kupák playoff körébe!

2024. augusztus 16. 12:06

Ha a következő ellenfelén is túljut, a Ferencváros az Európa Liga, míg a Paks és a Puskás Akadémia a Konferencialiga csoportkörébe jut. Lássuk a listát!

2024. augusztus 16. 12:06
CISSÉ, Ibrahim

Nyitókép: Ibrahim Cissé gólja kevés volt a BL-továbbjutáshoz... Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

***

Vegyük gyorsan nagyító alá a magyar csapatok idei nemzetközi kupaszereplését: a Ferencváros erőnyerőként a Bajnokok Ligája második selejtezőkörébe kapcsolódott be, ahol a walesi New Saints ellen simán (5-0; 2-1) jutott tovább, majd a dán Midtjylland állította meg Dibusz Déneséket, akik így az EL rájátszásában folytathatják.

A kupagyőztes Paksi FC egy váratlan pofon után (a tolnaiakat az Európa Liga első selejtezőkörében a román másodosztályú Corvinul – 0-4; 2-0 – lepte meg) a Konferencialigában második selejtezőkörébe kapcsolódtak be, ahol magabiztosan verték ki az előzetesen esélyesebbnek vélt ciprusi Larnacát (3-0; 2-0), majd magabiztosan léptek tovább a montenegrói Mornar Baron (3-0; 2-2) is.

A Puskás Akadémia a harmadik számú nemzetközi kupasorozat második selejtezőkörében játék nélkül jutott tovább Dnyipro ellen (az ok prózai: megszűnt a klub...), majd az örmény Ararat Jereván elleni idegebeli siker (1-0) után egy vérbeli kupacsatát (3-3) követően maradt életben. 

A magyar klubok közül a nyáron alaposan átlakult Fehérvár FC a második selejtezőkörben az azeri Sumqayit ellen egy harcos viadalt követően (2-1; 0-0) lépett tovább, ám az Omonia már kemény falatnak bizonyult: a ciprusi rivális kettős győzelemmel verte ki (1-0; 2-0) a székesfehérváriakat a nemzetközi kupaforgatagból.

Ilyen előzmények után történelmi napok előtt áll a magyar klubfutball: három együttesünk is főtáblára kerülhet!

A Ferencváros akár áldhatja is a sorsot, hiszen 

a bosnyák Borac Banja Luka kiverte a tavaly a Fradira szégyent – és edzőváltást – hozó feröeri Klaksvíkot (1-2; 3-1), így elmarad a tavalyi BL-selejtező visszavágója. 

E csatának természetesen a magyar bajnok az esélyese, amelynek a piaci értéke 53,38 millió euró, míg a bosnyák riválisé mindössze 7,4 milló euró. Az FTC legdrágább játékosa az izraeli válogatott Mohammed Abu Fani (6 millió euró), míg a Borac legtöbbre tartott futballistája, a Klaksvík ellen is gólt szerző holland középső védő, Bart Meijers 800 ezer eurót ér.

RANIERI, Luca
A Fiorentina a Ferencvárost már kiverte, ezúttal a Puskás Akadémia vár Ranierinek Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Paksi FC (piaci értéke: 8,93 M euró, legtöbbre taksált játékosa a korábbi válogatott Vécsei Bálint 750 ezer euróval) a cseh Mlada Boleslávval (piaci értéke: 9,78 M euró, legértékesebb futballistája a válogatott támadó, Vasil Kusej 1,8 M eurót ér) találkozik.

A legnehezebb feladat előtt a Puskás Akadémia áll, a felcsútiak „régi ismerősünkkel” az olasz Fiorentinával találkoznak, amely tavaly a Konferencialiga csoportkörében a Ferencvárost ugyan egyszer sem tudta legyőzni (2-2; 1-1), ám e csata előtt és után is bejutott a fináléba, ám 2023-ban a West Ham United (1-2), idén pedig az Olympiakosz (1-0) győzte le őket. 

Csak a mihez tartás végett: az olasz sztárklub piaci értéke 256,7 M euró, míg legértékesebb játékosa, az argentin Nico González csekély 35 M eurót ér, 

ezzel szemben a Puskás Akadémia legtöbbre tartott futballistája a svéd Jonathan Levi piaci értéke 1,2 M euró, a teljes klubot pedig 9,95 M euróra értékeli a mértékadó német Transfermarkt...       

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2024. augusztus 16. 14:31
Jó tudni így előre, hogy melyik magyar klub kitől fog kikapni.
zakar zoltán béla
2024. augusztus 16. 14:23
2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
billysparks
2024. augusztus 16. 12:24
Az idei indulók közül a Fehérvér volt a kakukktojás. Amatőr edző, amatőr játékosok, amatőr menedzsment, amatőr csapat. Ha lesz náluk a bajnokságban két gyengébb csapat, az egy újabb bizonyítványa lesz a magyar focinak. Már az azeri csapaton való továbbjutásuk földöntúli csoda volt, mert az az azeri csapat klasszisokkal volt jobb náluk.Ha a bíró nem fúj a Vidinek, már az első meccs első félidejében lefőtt volna a kávé. Viszont, ahogy a Paks kiverte és ahogy kiverte a ciprusi csapatot, az bravúr kategória. Ha azta teljesítményt hozzák, a cseheknek nem sok esélyt adok, de magyarok vagyunk, nincs olyan jó helyzet, amit ne tudnánk alaposan elbaszni.
billysparks
2024. augusztus 16. 12:20
A Fradi alapból csoportkörös, miután túljutott a nem túl acélos walesi csapaton. A Mytilland kb. hasonló erősségű csapat volt, a Fradi kiesett, köszönhetően az előrelátó menedzsmentnek, akik eladták a csatárokat. Ettől meglehet az EL csoportkör - ez a Fradi szinje- de azért a banja Luka elleni meccs nem lesz sétagalopp. Mindenki biztosra veszi a Fradi győzelmét, de egy délszláv csapat az mindig kemény dió. De letudható sikeresen ez a párharc. A Puskásnak szerencséje volt, mert az első kanyarbeli ellenfele, egy ukrán csapat becsődölt.Nekik az lett volna a végállomás. Az Ararat is jobb csapat náluk, de szerencséjük volt, nagyot küzdöttek, tettek a szerencséért. nekik itt a vége, jön a Fiorentina. A Paks kiesett egy másodosztályú román csapat ellen az EL-ből. Igaz, azóta hasítanak, a Mlada Boleslav is egy szerény képességű cseh csapat, nem megugorhatatlan feladat. Talán a csehek harciasabbak, küzősebbek - de nem ügyesebbek- a MB esélyesebb, de nem sokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!