Első párizsi aranyérmesünk, Konkoly Zsófia elárulta, mikor tudta meg, hogy győzött a paralimpián

2024. augusztus 30. 05:30

Úgy győzött 400 méteres gyorsúszásban, hogy legnagyobb riválisát verte, s mindezt a gyengébbik számában tette. Mi jöhet még?!

2024. augusztus 30. 05:30
KONKOLY Zsófia

 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

Vámos Tamás/Párizs

Mint arról a Mandiner már beszámolt, a korábban már Tokióban, a 100 méteres pillangóúszásban paralimpiai bajnoki címet szerző klasszisunk a párizsi paralimpia első napján is nagyot villantott: ezúttal 400 méter gyors fináléjában utasította maga mögé a mezőnyt! 

Ezt is ajánljuk a témában

Pedig a délelőtti futamok után egyáltalán nem lehettünk biztosak a sikerben, hiszen legnagyobb riválisa, az ausztrál Lakeisha Petterson mögött – másfél másodperccel lemaradva – összesítésben a második helyen végzett. Az esti döntőkre közel telt ház, több mint tízezer ember jött össze a La Defense Arénában, és a remek hangulatban aztán (kicsit magának is meglepetést szerezve) rendkívül taktikus úszással diadalmaskodott a gyengébbik számában, hiszen kicsit visszafogottabb kezdés után (a táv első fele megtétele után még csak negyedikként fordult) olyannyira alaposan megnyomta a második 200 métert, hogy elsőként ért célba! A párizsi paralimpia első napján a magyar küldöttség első (ráadásul a legfényesebb!) érmét begyűjtő pécsi kiválóság közvetlenül a 400 méteres gyorsúszás döntője után a következőket mondta el:

„Ami azt illeti, a végére rendkívüli módon elfáradtam, a célba érkezés után az volt az első gondolatom: végre vége! 

Ekkor még fogalmam sem volt arról, hogy tényleg én érkeztem-e be elsőként, ezért amikor felnéztem az eredményjelző táblára, csak akkor tudatosult bennem: enyém az aranyérem! 

Érzékeltem, hogy a végén már csak  legnagyobb riválisommal csatázunk az első helyért, éppen ezért ekkor már azt mondtam magamban: még egyszer nem akarok kikapni Peterssontól!”

Zsófi a fináléban látott taktikájáról is mesélt:

„Azzal tisztában voltam és vagyok, hogy ebben a számban nekem a második százam a leggyengébb, a többieknek pedig általában a harmadik, ezért úgy voltam vele: 200 méter után váltok ritmust – szerencsére abszolút bejött a taktika! 

Már csak azért is biztos voltam magamban, mert az utóbbi években a táv második felére tudatosan ráedzettem. 

Azt is tudtam, hogy nem akarok üres kézzel hazamenni Párizsból, és – azután, hogy már az első nap sikerült a maximumot nyújtanom – hatalmas kő esett le a szívemről! Ezek után pedig nem mondhatok mást: a több távon is szeretnék hasonlóan teljesíteni! De ha nem jön össze több aranyérem – már akkor is rendkívül boldogan megyek haza!”

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 01. 10:18
Koldusvircsaft. Ennél a juniorok 1974-ben jobbat úsztak: 4:39,64 Lázár Eszter Egri Dózsa 1974. 07. 13. Ez az "úszóbajnok" ma a tizéves gyerekekkel se verenyképes, nem, hogy olimpikonokkal. Mindent elmond erről a karikatúra olimpiáról, hogy több érmet osztanak ki egymásnak az ezen élősködők, mint a világ legjobbjai. Még mielőtt a sok zsideszes jóember gyógyszere elgurulna: dolgozzanak, sportoljanak, éljenek boldogan, de ne hazudják és mímeljék élsportnak azt a koldusvircsaftot, amit művelnek, főleg pedig ne kapjanak érte pénzt, míg az iskolai-, és a gyereksportra sem fordít a társadalom hozzájuk képest lószart se. Rendezzenek elmebetegeknek sakkbajnokságot és dicsekedjenek azzal is! Ha valóban kiváló sportolók, akkor álljanak helyt rendes versenyekben, ne szánalmas koldusvircsaftban, amint Takács Károly, vagy mint Vitéz Halassy Olivér, akik valóban a legjobbak között lettek a legjobbak!
Lombi
2024. augusztus 30. 09:12
Gratulálok. Szép volt.
ittésmost
2024. augusztus 30. 08:49
Szuper vagy, Zsófi ! ! !
balbako_
2024. augusztus 30. 05:44
Gratulálok neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!