Elérte a sakkbotrány Magyarországot: éppen Budapesten versenyzett a lett sakkmester, amikor kiderült: szexuális zaklatás vádja miatt öt évre eltiltották

2024. augusztus 14. 16:01

A FIDE leszögezte: a 43 éves játékos öt évig nem vehet részt semmilyen FIDE-besorolású eseményen játékosként – és még fizikailag sem lehet jelen azokon.

2024. augusztus 14. 16:01
Sakk. Illusztráció. Fotó: ha11ok képe a Pixabay -en.

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: ha11ok képe a Pixabay -en.

 

Öt évre felfüggesztette a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Etikai és Fegyelmi Bizottsága (EDC) Andrejs Strebkovs lett sakkmester játékjogát, miután bűnösnek találták szexuális zaklatással összefüggésben – írta meg a chess.com.

Mint a szaklap tájékoztat: a döntés 2,5 évvel azután született, hogy a Meduza, a lettországi székhelyű független orosz hírmagazin kiterjedt oknyomozó munkáját követően nyilvánosságra hozta, hogy Strebkovs több mint 10 éven keresztül küldött obszcén leveleket fiatal, főleg orosz női játékosoknak, akik közül a chess.com írása szerint többen ráadásul az ügy idején kiskorúak voltak.

A FIDE hétfőn bejelentette, hogy a 43 éves játékos öt évig nem vehet részt semmilyen FIDE-besorolású eseményen játékosként – és még fizikailag sem lehet jelen azokon. A chess.com a hírhez még a bizottság teljes határozatát is linkelte.

Ezt is ajánljuk a témában

A Strebkovs elleni ügyet egyébként Arkady Dvorkovich FIDE-elnök panasza után nyújtották be az EDC-hez, aki leszögezte:

A FIDE nem tűr el semmilyen zaklatást vagy bántalmazást a sakk közösségében, különösen olyan esetekben nem, amikor kiskorúak érintettek.

Minden játékos számára biztonságos és barátságos környezetet akarunk biztosítani függetlenül attól, hogy férfi vagy nő. Éppen ezért üdvözöljük az etikai és fegyelmi bizottság döntését, amely egyértelművé teszi, hogy az ilyen viselkedés nem tolerálható” – szögezte le Arkagyij Dvorkovics, a szövetség orosz elnöke a FIDE honlapján.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy a chess.com szerint azon a napon, amikor az EDC bejelentette döntését, Strebkovs épp Budapesten versenyzett egy meghívásos, 10 fős, körmérkőzéses versenyen. Amint a bejelentés érvénybe lépett, a lett mesternek meg kellett szakítania a tornát.

***

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. augusztus 14. 18:19
Ebből rosálás lesz .
Dominik
2024. augusztus 14. 17:34
Minden levélben kb ugyanaz volt egy szexujságból kivágott oldal és egy használtnak kinéző óvszer. Állítólag elismerte hogy leveleket küldött... és a használt óvszereket is amiket küldött DNS vizsgálatnak vetették alá. Kiderült, hogy tényleg ő küldte ezeket más sakkhoz köthető emberek álnevei alatt. Megértem az időszaki eltiltást, azt kevésbé hogy nyilvánosságra hozták a nevét. Azért azt meg kell jegyezni, hogy nem csak a lányoknak okozott kellemetlenséget, hanem majdnem súlyos bajba kevert egy csomó sakkozó társát, akik nevében adta fel a borítékokat.
EX_Terminator
2024. augusztus 14. 16:58
ÉS EZEK ILYENEK UTÁN??????????????? MIUTÁN ILYENNEL BASZTATTOK MINKET? ITT MÁR SOHA NEM LESZ PÁRBESZÉD!
Gullwing
2024. augusztus 14. 16:48
Zaklat és nem megy az ügy biróságra???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!