„Csodálatra méltó, hogy ilyen lelki teherrel ezt végig tudta csinálni!”– a Mandiner megtudta, Milák Kristóf mellett kajakkirályunk is komoly traumát szenvedett el

2024. augusztus 06. 05:26

Kopasz Bálint edző-édesanyjával, Kopaszné Demeter Irénnel beszélgettünk az egyéni és páros versenyek összeegyeztethetőségéről, a tokiói második Varga Ádámmal való rivalizálásról, világcsúcsról, öregedésről, illetve minden téren nagy teherről.

2024. augusztus 06. 05:26
KOPASZ Bálint; Demeter Irén;
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

***

Augusztus 6-án megkezdik a szereplésüket kajak-kenusaink a párizsi olimpián, ahol 8-án rendezik az első döntőket. Az előző, tokiói játékokon 3 arany-, 2 ezüst- és egy bronzéremmel Magyarország legeredményesebb sportága ezúttal több éremeséllyel kecsegtet – még akkor is, ha kettővel kevesebb számot, összesen tízet rendeznek, mint három éve, közte azt a K1-200 métert, amelyet egy bizonyos Tótka Sándor nyert meg Japánban... Magasan a legvérmesebb reményeink a férfi kajak királyszámban, K1-1000 méteren lehetnek, ott ahol Tokióban két magyar is a dobogón állt: Kopasz Bálint győzött, Varga Ádám ezüstérmet szerzett. Most is mindketten ott lesznek a mezőnyben, sőt – ahogy Tótka Nádas Bencével – párosban, 500 méteren is megméretik magukat. Egyszerre áldás és furcsa helyzet, hiszen egyéniben mégis ellenfelek. Mandiner-interjú Kopasz Bálint edző-édesanyjával, Kopaszné Demeter Irénnel.

Köztudott, hogy még a versenyek alatt is a saját maga által készített ételekkel kényezteti el fiát, tanítványát. Mit főzött ki a boszorkánykonyhában a párizsi versenyekre?

Semmi rendkívülit, inkább a biztosra utazunk. Az egyénire egy jó felkészülésen vagyunk túl. Bizakodóak vagyunk, de nem szeretek jósolgatni. Egy ilyen szintű versenyző, mint Bálint, amúgy is a maga elé kitűzött célt, a dobogót szeretné elérni. Az első három hely bármelyikének örülnék, mert a kajak-kenu sportban, ebben a nagyon kiélezett, erős mezőnyben. Az sem mellékes, hogy szabadtéren zajlik, sok függ majd a szerencsétől is: a szél, a víz és a többi külső tényező befolyásolhatja a versenyeket. 

A pályát már ismerik, tavaly azon nyert előolimpiát, tesztversenyt Bálint. Jól emlékszem, ízlett neki?

Igen, az extrém pályák jól fekszenek neki. 

Ahogy 2023-ban az országnak szóló kvóta megszerzéséért Nádas Bencével, ezúttal a szabályok adta lehetőségek miatt, azaz, hogy egy nemzetet két egység képviselhet egy számban, az utolsó pillanatokban alkot párost Varga Ádámmal. Két dudás egy csárdában?

Az olimpia csapat kihirdetése után adódott ez a lehetőség, amivel élni kellett. Szintén bizakodó vagyok, hiszen 

két világszínvonalú, 500 méteren talán a világ két legjobb kajakosa ül össze. Ez persze nem azt jelenti, hogy együtt is ezt az erőt képviselnék.

 Kevés lehetőségünk volt, összesen 10 közös edzésből kell megoldanunk ezt az olimpiát párosban. Ez a technikai számnak számító csapathajóban nagyon kevés, ám jól alakul. Szépen együtt tudnak dolgozni, jó lesz!

Mennyire kell majd taktikázni a rövidebb távon?

Bizony ám kell! 2022-ben a mérések után jöttünk rá. Akkor Nádas Bencével ment Bálint, és három futamot kellett menniük. Kőkeményen megmutatkozott az elemzésekben, számomra is ott fogalmazódott meg markánsan: okosan kell beosztani, felépíteni a pályát fél kilométeren is. Az adatok figyelembe vételével taktikázva teljesítették a döntőt, és lettek világbajnokok. 

Kívánom, hogy mindketten ismét legyenek ott egyesben az olimpiai dobogón, mint Tokióban. Mégis mennyire szerencsés két egyesmenőnek összeülni, miközben egymás riválisai?

Ez a rivalizáció egy csapathajóban nincs jelen. Mindketten örülnek ennek a páros lehetőségnek, amiben potenciált látnak. Ezen felül a másik legnagyobb pozitív hozadéka, hogy a megváltozott műsorrend ezer egyesben szerdán van előfutam és két nap kimarad,csak szombaton folytatódik, ami egy olimpián nem szerencsés. Éppen ezért kapóra jön a kedden megkezdődő páros, ami pénteken zárul. Bálint ezt már sokszor igazolta: kifejezetten segíti az ezer egyes előtt az ötszáz méter abban, hogy minél jobban teljesítsen. Nem félünk attól, hogy a K1 előtt menni kell K2-ben.

VARGA Ádám; KOPASZ Bálint; Pimenta, Fernando
Tokió, 2021. augusztus 3. Az aranyérmes Kopasz Bálint (k) és az ezüstérmes Varga Ádám kezet fog, jobbról a harmadik helyezett portugál Fernando Pimenta a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu pályán 
MTI/Kovács Tamás

Az előző olimpia egy évet csúszott a koronavírus-járvány miatt. Azt mondta, nem jósol, de akkor, előtte állította: Kopasz Bálint 23-24 éves korában ér a csúcsra. Hogy tud ott maradni 27 esztendősen?

Engem is meglep, mert együtt megyünk az úton, én is fejlődök, és tudom, egy 27 éves férfi kajakos nem idős. Ugyanakkor volt, amikor valaki egy szakmai fórumon azt mondta: a 22 évest kellene preferálni, a 27 éves Kulifai Tamás már öregnek számít. Látva azt, hogy idén az Eb-n a fiamat megelőző Aleh Yurenia milyen formában volt 34 évesen, valamint más sportágakra kitekintve is azért nem egyszer látja az ember azt, hogy harminc fölött is kiváló teljesítményre képesek a sportolók. Bálint most is csúcsformában van.

A fehérorosz egyébként nem indul az olimpián... Kajak-kenuban – éppen a változó körülmények miatt – nincs világcsúcs. A 3 perc 20 másodperc még ott lebeg a szemeik előtt?

Igen, de tisztában vagyunk vele, jó időt csak hátszélben lehet lapátolni, ez evidencia. 6-8 másodperc pluszt jelent a szembeszél, és egy másodperc egy hajóhossznyit jelent. Tetemes különbség. Egyébként Tokióban sikerült volna 3:20 alá menni, csak akkor Bálint annyira fegyelmezett volt, ami számomra is meglepő: az utolsó ötven méteren kiengedett, mert másnap kezdődött a páros-verseny, és tartalékolt. 

Bigott módon nem hajtjuk ezt a bűvös határt, ez nem atlétika vagy úszás, de jó érzéssel töltene el, hogyha sikerülne. Egy világbajnokságon, jelen esetben egy olimpián mindig az érem az első, nem az idő!

Kopasz Bálint házépítésbe is fogott, legalábbis nagyon tervezte. A minap valami olyasmit olvastam, hogy túl sokat vállalt a sport mellett. Mi az igazság?

Ez nagyon nehéz időszak. Erről igazából majd az olimpia után szeretnénk beszélni, és nyilván szükségünk lesz segítségre. 

Komoly trauma az életünkben, az övében és a miénkben egyaránt! Csodálattal nézem Bálintot, hogy ezt a terhet hogyan tudta így kezelni, és így félretenni. 

Mind a civil, mind a sporttársadalomban erre kevés példát látnánk, hogy ezt valaki megtudta így oldani. Persze várjuk meg a versenyt, milyen eredményeket hoz, ettől függetlenül is állítom: csodálatra méltó, hogy ilyen lelki teherrel ezt végig tudta csinálni!

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvaso9
2024. augusztus 06. 09:37
Szimpatikusan nyilatkozott az edző édesanya. Szurkolok a magyar kajak-kenusoknak.
survivor
2024. augusztus 06. 09:08 Szerkesztve
Dartvader Mindenkinek meghal az apja. Nekem vizsgaidőszakban,22 eves koromban....
zabszem
2024. augusztus 06. 08:59
Sok sikert!
Darthvader
2024. augusztus 06. 08:35
Ha jól értem, akkor a komoly trauma a házépítés? Ezt hogy lehet összevetni azzal, hogy Miláknak meghalt az édesapja? A házépítésbe Kopasz belefogott, eldöntötte az időpontját mikor kezdi stb. Miláknak nem volt döntési lehetősége. Ízléstelen párhuzam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!