Ezúttal nem mi nyertük az orosz rulettet, negyedik férfi vízilabda-válogatottunk az olimpián

2024. augusztus 11. 10:29

A némi meglepetésre a legjobb 4 közé került amerikaiak a csoportkörben elkapták a horvátokat. Nem csupán az öt olimpiai újoncunknak lett volna fontos, hogy érmet szerezzen. Drámai küzdelemben és végjátékban maradtunk alul...

2024. augusztus 11. 10:29
VARGA Zsolt
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

***

Bő félház, de rengeteg magyar szurkoló várja epekedve a mérkőzést. Már csak értük is, s persze saját magukért is küzdhetnek majd a fiúk. 2008-ban, amikor legutóbb olimpiai bajnok lett Magyarország, pont az USA-t verték a pekingi döntőben Varga Dénesék. Az akkori zabolátlan, ösztönös zseni immár 37 évesen utolsó válogatott mérkőzésére készült – bár ezt még ő nem erősítette meg hivatalosan... Motivációnak mindenestere nem volt rossz, hogy érte is játszanak a társak, ahogy 2021-ben a tokiói megnyert bronzmeccsen Nagy Viktorért.

2022 nyarán, a hazai, budapesti világbajnokságon elbukta a negyeddöntőt az olaszok ellen Marcz Tamás csapata, az a vb-kudarc a kapitány állásába került. Az 5-8. helyért előbb éppen az amerikaiakkal találkozott csalódott csapatunk, s meglepő vereséget szenvedett ötméterespárbajban. Akkor véget ért egy korszak, és Varga Zsolt vette a kezébe az irányítást. Vele Eb. 2. és világbajnoki is lett az együttes, de az idei vb-n például csupán a 7. helyen zárt. Ehhez képest az olimpiai bronzérem lehetősége mindenképpen kecsegtető...

1. negyed: álmos kezdés

Csendesen csordogál a mérkőzés. Az amerikaiak szerzik meg a vezetést, Hooper bombája a lécről vágódik Vogel kapujába, 0-1.

Keressük önmagunkat, elsőként Zalánki találja meg a kapu felé vezető utat: takarásból, jobbról, bal kézzel a blokk alatt helyez Weinberg hálójába, 1-1. Szinte azonnal válaszol Dejan Udovivicic csapata, a 21 éves William Dodd villan, 1-2. 

Szerencse, hogy az emberhátrányos védekezésünk működik, mert 3-1 a kiállítások aránya – nem a mi javunkra.

 Támadásban kevésbé vagyunk hatékonyak, ha nem a kapust találjuk el, ott van a kapufa. Vámos is teszteli. Az utolsó percben Hárai Balázs hoz emberelőnyt, és a másik 37 éves, Varga Dénes középről nagy gólt ragaszt, 2-2.

Jansik Szilárdot is kiszórják, sajnos pontos a fór megjátszás, a balról érkező keresztpasszt pár centiről teszi be Ben Hallock, 2-3.

Nanterre, 2024. augusztus 11. A magyar válogatott tagjai a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának 3. helyéért játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzés előtt a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 
MTI/Kovács Tamás

2. negyed: kimaradt helyzetek

Próbálunk harcolni, Zalánki löketét blokkolják. Nem igazán sziporkázunk, de ma a győzelem a lényeg... Nem is töltünk, tüzelünk, egy akcióból háromszor is. Majd Manhercz áll bele éles szögből, szögletre simítja 

Adrian Weinberg, aki lenyeli Vámos távoliját is. 9-ből 7 védésnél jár a 22 éves kapus.

Nálunk Vigvári Vincét küldik ki a bírók, jobb hátsóból meglepi Vogelt a rövid sarkot célba vevő Luca Cupido, 2-4.

Lefordulunk 3 a 2 ellen, Zalánki nem lő, Fekete Gergő kapja középen, még csinál egy lövőcselt, de nem fér bele, szerelik ziccerben. Aztán csak betalálunk: Manhercz balról pattint a kaus keze alatt a rövid sarokba, hatalmas feszültség szakad ki belőle, 3-4.  Szoros a csata, mégis színezik a játékot a felek. Előbb Vavic visszafelé passzol gólhelyzetben, majd Jansik ejtve passzol a center, Hárai felé – látványosan, ám pontatlanul. 

És megint – ahogy az elődöntőben háromszor – büntetőt hibázunk: Varga Dénes elemi erővel találja telibe a lécet úgy, hogy a félpályáig visszapattan a labda!

ZALÁNKI Gergõ
Nanterre, 2024. augusztus 11. Zalánki Gergõ (b) és az amerikai Johnny Hooper a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának 3. helyéért játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkõzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 
MTI/Kovács Tamás

3. negyed: fordítás, visszaesés

Alig több mint fél perc kell egy tökéletes magyar játékhoz. Emberelőnyben Vámos passzol jobbra Feketéhez, kapásból középre ad, Varga Dénes centerben feltűnve bepöcizi az egyenlítő találatunkat, 4-4. 

Ők is megkapják a fórt, Irving jobbról, jobbal, éles szögből a lécre lő. Továbbra is gyakran próbálkozunk (19 a 16 ellenében), és többször eltaláljuk a kaput. 

Végre átvesszük a vezetést: az olimpiát három gyors góllal kezdő Vigvári Vince mai első, a tornán a 10. 21 éves, mint Molnár Erik és szintén Benedek Tibor tanítványa, 5-4.

Az olimpia egyik legszebb találatával válaszolnak az amerikaiak. Ben Hallocka kapunknak háttal, Fekete mellől csavarral vágja védhetetlenül a jobb felső sarokba a labdát – Vogel mozdulni sem tud, 5-5. Max Irving középre húzódik, hatalmas dugót ragaszt ő is, fordít az USA, 5-6.  

Elöl lövőhelyzetig sem jutunk, Zalánkit ketten támadják le, és szerelik. Emberelőnybe kerül az ellenfél, Udovivicic időt kér, Vogel hatalmas bravúrral hárítja a jobb sarok elől Marko Vavic közelijét. A játékrész utolsó akciója a miénk, Zalánki lövés helyett passzol, Jansik lehetetlen szögből nem tudja bepasszírozni.

VOGEL Soma
Nanterre, 2024. augusztus 11. Vogel Soma kapus és az amerikai Max Irving a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának 3. helyéért játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 
MTI/Kovács Tamás

4. negyed: kétgólos előny sem elég

Gól lőnek, de két méteren belül kapta (szabálytalanul) a labdát Hooper. Nagy Ádám keze nem remeg meg, csodálatosan ejti át balról a védőket és a kapust, 5-5. Rákezd a lelátó népe: „Ria, ria, Hungária!” Most már tényleg az utolsó erőtartalékokat kell mozgósítani!

Amerikai emberelőny, a hazánkban is megfordult Alex Bowen a lécet találja el. Fekete szélről leadott lövését biztosan fogja Weinberg, de

 a csodát Vogel Soma produkálja, Hallock kétméteres ziccerébe beledobja magát! És a társak meghálálják: Zalánki Gergő mattolja életerős lökettel az amerikai kapust, vezetünk újra: 7-6.

És ha egy üzlet beindul: fórból Zalánki adja fel a labdát, a 2-es sapkát viselő Angyal egy méterről behúzza a kapuba, először vezetünk kettővel: 8-6. ű

3,5 perc van hátra. egyre többen pontozódnak ki, szokásos emberelőny, most az amerikaiaknak, Bowen úgy lövi be, hogy Vogel beleér, és a hálóig sem jut el, 8-7. 

Kontrát fújnak.Vámos és Fekete már csak szurkolhat. Megint 6 az 5 ellen játszhatnak az amerikaiak, balról a hosszú sarokba talál Hannes Daube, 8-8.

2 perc marad. Támadunk. Hárairól kiküldik Vavicot 20 másodpercre. Varga Zsolt időt kér, 1 perc 39 másodperc a végéig. Vigvári elkapkodja, balról, előkészítetlenül lő, szerencse, hogy szögletre pattan. Majd Zalánki teszi be Vargának, aki nem éri el, oda az esély. 

Vogel nem csak véd, labdát is szerez kiúszva. 22 másodperc. Zalánki kiharcol egy sarokdobást. Keressük a lövőhelyzetet, de nem hagyják a szorosat védekező amerikaiak. A végén Varga fölé simítja Vigvári bepasszát, de épphogy beleér ujjheggyel, jócskán fölé megy.

Vége, 8-8, jöhet az orosz rulett... 

VARGA Zsolt; JANSIK Szilárd
Nanterre, 2024. augusztus 11. Varga Zsolt szövetségi kapitány és Jansik Szilárd (j) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának 3. helyéért játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkõőés szünetében a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 
MTI/Kovács Tamás

Ötméterespárbaj:

Daube biztosan belövi, 0-1. Varga Dénes a lécet találja el, 0-1.

Vogel érzi, de a lécről, fej fölé bemegy Irivinggé, 0-2. Vigváriét bal kézzel kiszedi Weinberg, 0-2.

Bowen bevágja nagy erővel, 0-3. Zalánki a job kapuját találja el, vége: 0-3. 

Háromból egy ötméterest sem sikerült gólra váltani, nincs meg a harmadik hely férfi vízilabda-válogatottunknak!

A végeredmény: Magyarország – USA 8-8 (ötméteresekkel: 0-3)

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. augusztus 11. 17:18
Csak a károgóknak és az utolsó meccsről: usa:19/6, magyar:11/6 emberelőny. 8-al több az usa javára a bíróktól, ennek ellenére ugyanannyi(6) kihasználva. Lefizetett bírók ellen nagyon egyoldalú a küzdelem...:-(
rugbista
2024. augusztus 11. 15:09
A szerbek meg, ahogy várható volt, a Kemény Dénes-féle úton haladtak. Lépésben vertek mindenkit, a ki szembejött. Nekünk sem ártana, ha egy koncepciózus edző egy négyéves ciklusban gondolkodna. Szép, hogy világbajnokok lettünk tavaly, sőt! De most meg itt állunk és lesünk ki a fejünkből. A Kemény-féle csapat sem nyert meg mindent, sőt! Két olimpia közt alig nyertek világversenyt.
balbako_
2024. augusztus 11. 14:58
Elképesztő, hogy ilyen nagy tudású játékosok nem képesek a büntetőt belőni immáron másodszor! De ezen lehet segíteni és ebből a csapatból nagy eredmények is kijöhetnek a jövőben!
Voloka
2024. augusztus 11. 14:57
Még ennyi kapufát, amennyit ezek dobtak ! Szégyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!