Az én generációm beragadt – az 50 éves Vincze Ottó a Mandinernek

2024. augusztus 29. 09:19

„Én már kész játékosként kerültem Barcelonába, ha marasztalnak, nem tudtam volna tartósan beverekedni magamat a világsztárok közé.”

2024. augusztus 29. 09:19
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Vincze Ottó, akit egykoron a Barcelona szerződtetett. Fotó: MTI/Mónus Áron.

Ötven év… Sok?

Fiatal apuka vagyok, Domonkos másfél éve született, már miatta sem érezhetem magamat ötvennek, de szerencsére lelkileg is rendben vagyok – kezdi Vincze Ottó, a Ferencváros egykori magyar-válogatott középpályása.

Anno fiatalon a világhírű Barcelona szerződtette, ahol a B-csapatban játszott. Miért nem lett végül a B-ből A?

Amikor a Barcelona kölcsön vett a svájci Siontól, éppen operáció után voltam. Eleve úgy kerültem a katalánokhoz, hogy még két hét hátra volt a rehabilitációmból. Két meccset játszottam, a másodikon viszont a 96. percben egy dulakodás után engem is kiállítottak. Öt hét eltiltást kaptam, azalatt az idő alatt pedig eldőlt, hogy nem marasztalnak. 

A kiállításon múlt?

Nem. Én már kész játékosként kerültem Barcelonába, ha marasztalnak, nem tudtam volna tartósan beverekedni magamat a világsztárok közé. Én Magyarországon kifejezetten technikás játékosnak számítottam, ott viszont sokszor csak szenvedtem a gyors, rövid passzos játéknál. Ha fiatalon kerülök ki, a tehetségem talán elég lett volna, de annyi minden rögzült bennem addigra, hogy így nem volt esélyem. 

A mi generációnkat sajnos nem készítették fel arra, hogyan váljunk profi labdarúgókká. 

Pedig nagyon tehetséges játékosaink voltak, akik jó nevű, komoly csapatokhoz szerződhettek, ám nem voltunk profik. Külföldön beragadtunk és a legtöbben visszajöttünk Magyarországra. Aki nem, például Dárdai Pál vagy éppen Lőw Zsolt, külföldön is komoly karriert csinált. Ma a magyar labdarúgás infrastruktúrája és anyagi helyzete nagyságrendekkel jobb, mint akkor volt és a játékosok is több a segítséget kapnak a karrierépítésben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Lőw Zsoltot megpróbálták hazacsábítani Újpestre

Hosszú ideje pályaedző, ám kevesen mondhatják el magukról, hogy sztárcsapatoknál oktatják a futballt. Volt Neymar, Kylian Mbappé, Thiago Silva trénere, most pedig Harry Kane-é. Lőw Zsolt a Bayern Münchentől készül elválni, és még ő sem tudja, hol folytatja.

Vincze Ottó öröme a Grasshoppers ellen lőtt  góljai után Zürichben. Fotó: MTI/Illyés Tibor.

Ha Vincze Ottó, akkor az 1995-ös Grasshoppers–Fradi BL-meccs és az a bizonyos két gól… 

Szerencsés vagyok, hiszen hány olyan népszerű labdarúgó van, aki hiába rúgott sok gólt, a pályafutása befejezése után már nem nagyon emlegetik. Engem, a Grasshoppers elleni két gólom miatt még ma is. 

Pont erről beszélgettem a múltkor Hajdú B. Pistivel, hogy a sportkommentátoroknál is ez a helyzet. Vitray Tamás kapcsán sokaknak beugrik a „gyere kicsi lány!” kifejezés, amit 1988-ban a szöuli olimpián kiáltott a mikrofonba Egerszegi Krisztina úszásánál. Knézy Jenő – Isten nyugosztalja – az én góljaimnál olyan euforikus hangulatba került, amely máig emlékezetes. 

Ezt is ajánljuk a témában

Korábban menedzser volt, sportdiplomata. Mit csinál jelenleg?

Most elsősorban apa vagyok. Mivel a feleségem, Görbicz Anita a Győri Audi ETO elnöke, őt is megpróbálom tehermentesíteni otthon. Mellette van egy logisztikai vállalkozásom és két társammal egy olyan képességfejlesztő eszközt alkottunk, amely az utánpótlás-nevelésben kifejezetten hasznos, nagy örömömre már a tankerületekben is használják. A szívem csücske persze továbbra is a sportdiplomácia. Szakirányú végzettségem van, sportszervező és sportmenedzser vagyok, nemzetközi sportdiplomáciából is diplomáztam. Nyelveket beszélek, a kapcsolatrendszerem is elég jónak mondható. 

Vincze Ottó (piros mezben) a magyar-válogatottban is szerepet kapott. Fotó: MTI/Földi Imre

Előfordulhat, hogy a nagy fia, a Fradi fiókcsapatában, a Soroksárban játszó Vincze Ádám egyszer bemutatkozhat a Ferencvárosban?

Ádám jelenleg még nem tart ott, de büszke apukaként tiszta szívvel szorítok neki. 

Sok külföldi játékos szerepel Magyarországon, őket kell kiszorítaniuk a magyar fiataloknak. Mindez ideig-óráig megy is, de hosszú távon csak kevesen képesek rá. Mert hiányzik a mentális felkészültség, a jó értelemben vett ego, ami ahhoz kell, hogy hosszú távon megragadják a lehetőséget.

Összességében elégedett az életével?

Ózdról, a lakótelepről indultam. Sok mindent átéltem a focipályán. Bajnok lehettem a Fradival, ott voltam a Bajnokok Ligájában, játszottam a Bundesligában, nem utolsó sorban a nemzeti válogatottban is helyet kaptam. Ráadásul a magánéletem is harmonikus. Igen, elégedett vagyok.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pirip8csfalva
2024. augusztus 29. 15:24 Szerkesztve
Sosem voltál világsztár, egyébként meg a svájci Sion klub nem nagy durranás,mármint itt nem számít annak,de mégis ezt úgy nyilatkozta le ,mintha valami tényező lenne,pedig nem az...50 évesen meg gyereket vállalni nagyon gáz,még egy férfinak is...!
q-q-ri-q
2024. augusztus 29. 09:35
Jól esik olvasni ezekről a régi "legendákról". Nekik köszönhetően vagy 15 évig nem néztem válogatott meccseket, magyar bajnokikat pedig még most sem. És nem a felkészítésükkel volt a legnagyobb baj. A hozzáállásukkal. Nagy lófaszt nem csináltak a pályán, nem tudtam eldönteni, hogy ki unja jobban, ők vagy én. Egyet tudok benne becsülni, hogy Sebők Vilivel ellentétben nem szakért, mert rendesen röhögök, amikor ezek a botlábú, túlfizetett senkiháziak mondják meg, hogy egy adott szituban, mit kellett volna csinálni Messinek vagy CR-nek.
Fegyenc8
2024. augusztus 29. 09:34
A te generációd egy fos volt. Lélektelen játék, nulla tudás. Ez volt rátok jellemző. Meg a bunda. Bár az most is.
lististerc
2024. augusztus 29. 09:26
Görbitzné, arról mesélj, mennyit kellett perkálni az ETO válogatásain? Ott, ahol a falusi kiváló focista sírva ment haza, mert érezte, hogy jó volt, de lemaradt az utolsó körben (Bán, Hajnal, mondjam még?) Aztán kiesett az ETO.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!