A háromszoros olimpiai bajnok úszó csalással vádolja kínai versenytársait

2024. augusztus 06. 19:29

„Nincs értelme nyerni, ha nem tisztességesen nyerünk” – mondta Adam Peaty.

2024. augusztus 06. 19:29
null

Nyitókép: Oli SCARFF / AFP

Könnyen lehet, hogy Adam Peaty az utolsó olimpiáján vett részt Párizsban. Miután ő és a Matt Richards, Duncan Scott és Ollie Morgan alkotta brit váltó negyedik lett a 4x100 méteres vegyesúszásban, a 29 éves Peaty azt mondta, hogy „lehet, hogy fel kell hagynia a sporttal”, mert „túlságosan fáj” – adta hírül a The Guardian

Ez a vereség különösen fájdalmas volt számukra, mivel az aranyérmes kínai csapat két tagja, Qin Haiyang és Sun Jiajun tagja volt annak a tizenegy úszónak, akiknek engedélyezték, hogy részt vegyenek ezeken a játékokon, annak ellenére, hogy kiderült, korábban pozitív teszteket produkáltak tiltott teljesítményfokozó szerek következtében. A kínai sportolók a tesztekért az élelmiszer-szennyezést okolták.

Az egyik kedvenc idézetem a sportban az, hogy nincs értelme nyerni, ha nem tisztességesen nyersz”

– mondta Peaty. „Szóval számomra, ha kétszer vagy ”fertőzött”, akkor szerintem becsületes emberként ki kellene vonulnod a sportból. De tudjuk, hogy a sport nem ilyen egyszerű.”

Peaty egyike azon úszóknak, akik úgy érzik, hogy túl sok homály fedte el a World Aquatics és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által kezelt ügyet.

„Bíznunk kell a rendszerben, de nem bízunk” – hangsúlyozta Peaty. „Egyszerűen csak szigorúbbnak kell lennie. Amit a kezdetektől fogva mondtam, az az, hogy ez csalás. Ha csalsz, az csalás.”

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2024. augusztus 07. 07:17
Ha nyertek volna, most nem sipákolna............................
Novicsok-5
2024. augusztus 07. 01:17
Még szép, hogy a fideszesek kedvencei doppingolnak. Emlékezzünk vissza Ye Shiwenre vagy Sun Yangra. Meg a párizsi olimpián a 100m gyorsot egy testhosszal nyerő és a világcsúcsot majdnem fél másodperccel megjavító kínaira. De ugyanúgy csal az amerikai vagy az orosz. Ritka az az eset, amikor egy (sport)politikailag nagy befolyással bíró ország versenyzőjétől elveszik az érmet. Hamarabb fognak egy magyart vagy egy kenyait megfosztani, mint egy amerikait vagy kínait.
Salitis
2024. augusztus 06. 22:56
és a magyar-amerikai női vizilabda meccset még nem is látta... akkor újra értkelné a "csalás" fogalmát...
survivor
2024. augusztus 06. 22:48
Engedélyezték hogy részt vegyenek.... Akkor ? Az az Imám Kalifa meg az Hód Semanyja akik maguk termelték a tesze tosza szteroid ot ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!