Női és férfi kézilabda-válogatottunk egyaránt nagy meglepetésre készül!

2024. július 21. 20:44

Mindkét együttesünk játszott Szlovénia és Németország legjobbjaival a párizsi olimpia előtt.

2024. július 21. 20:44
ANCSIN Gábor

Nyitókép: Ancsin Gáborék szárnyalásra készülnek Párizsban! Fotó: MTI/AP/DPA Marijan Murat

***

Kezdjük a hölgyekkel, annál is inkább, mert Golovin Vlagyimir csapata már az olimpia mínusz első napján (július 25-én, miközben a megnyitó csak 26-án lesz - a szerk.) a házigazda Franciaország ellen lép pályára, ezt követően Brazília, Angola, Spanyolország és Hollandia lesz az ellenfél a csoportkörben, ahonnan az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe. 

Böde-Bíró Blankáék (ismert: a Ferencváros kapusa lesz a magyar ötkarikás küldöttség egyik zászlóvivője) az elmúlt hetekben páros edzőmérkőzésekkel készültek fel az előttük álló nem kis feladatokra: előbb az ugyancsak olimpiai résztvevő Szlovéniát verték idegenben magabiztosan 31-21-re (érdekesség: a párizsi időbeosztáshoz igazodva a találkozó reggel 9 órakor kezdődött), mely után a kapitány a szövetség honlapján így értékelt:

„Természetesen nem vagyunk csúcsformában, de nem is most kell abban lennünk. Minden játékosban van még plusz, ahogy a játékainkat is tudjuk még precízebben végrehajtani, de van még két hetünk erre, az a célunk, hogy az első olimpiai csoportmeccsre legyünk jó formában”

BÖLK, Emily; FÜZI-TÓVIZI Petra; VÁMOS Petra
A lányokra is kemény csaták várnak az olimpián Fotó: MTI/AP/DPA/Marijan Murat

A győri visszavágón – 4200 néző előtt – a hajrát ugyan kicsit elszórakoztuk, de a győzelem így is öszejött (28-27), ennek kapcsán Golovin mester a következőket mondta el:

„Nem a koncentrációval volt gond, hanem inkább azzal, hogy túlságosan precízek akartunk lenni a lövéseknél, aztán amikor nem mentek be a kísérletek, ez rányomta a bélyegét a magabiztosságra is”.

Ezután következett az utolsó felkészülési találkozó: Németországban Márton Grétáék kemény harcra késztették ellenfelüket, végül 30-29-re kaptak ki, tegyük hozzá: a magyar csapat egyik legjobbja, Klujber Katrin a mérkőzés elején – egy ütés miatt – piros lapot kapott. A kapitány így értékelte az utolsó felkészülési találkozót:

„A vereség ellenére nagyon hasznos volt a meccs, mert új szituációkra kellett reagálni, ami hol működött, hol kevésbé, összességében mégis elégedett vagyok, mert sok tapasztalatot szereztünk”.

 A magyar női kézilabda-válogatott olimpiai kerete:

Kapusok: BÖDE-BÍRÓ Blanka, JANURIK Kinga, SZEMEREY Zsófi 
Jobbszélső: GYŐRI-LUKÁCS Viktória 
Jobbátlövők: KLUJBER Katrin, ALBEK Anna, PAPP Nikolett 
Irányítók: VÁMOS Petra, DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga, SIMON Petra  
Beállók: BORDÁS Réka, FÜZI-TÓVIZI Petra, PÁSZTOR Noémi
Balátlövők: KUCZORA Csenge, KÁCSOR Gréta 
Balszélsők: MÁRTON Gréta, SZÖLLŐSI-SCHATZL Nadine 

A magyar női válogatott csoportmérkőzései (Párizs):
Július 25., 19:00 Magyarország-Franciaország
Július 28., 9:00 Magyarország-Brazília
Július 30., 16:00 Magyarország-Angola
Augusztus 1., 14:00 Magyarország-Spanyolország
Augusztus 3., 9:00 Magyarország-Hollandia

Az olimpia további programja (Lille):
Augusztus 6. negyeddöntők
Augusztus 8. elődöntők
Augusztus 10. bronzmérkőzés, döntő

KÉZILABDA-VÁLOGATOTT
Közös fénykép után vajon összejön-e a közös nagy siker Párizsban? Fotó: mksz.hu 

Újabb spanyol csoda a láthatáron?

A lányokhoz hasonlóan a férfi kézilabda-válogatott is legyőzte Győrben Szlovéniát (29-25), a találkozót egy meccs végi csetepaté is színesítette, ezzel együtt a kapitány, Chema Rodríguez természetesen elégedett volt.

„Az eredmény kevésbé olyan fontos, mint az, hogy jól felkészüljünk az olimpiára. Most nem mutathattunk meg mindent, amiket gyakorolunk. Az elmúlt három hétben elvégzett munkával elégedett vagyok, jó látni a játékosaimon az ambíciót, szeretnének nagy eredményt elérni”.

Ezután Bartucz Lászlóék is Németország ellen mérkőztek, és a stuttgarti találkozón végig lépést tartottunk ellenfelünkkel, végül 33-29-re kaptunk ki. A szövetségi kapitány elsősorban a harciasságot hiányolta a mieinktől, erre is célzott a lefújás után:

„Az első félidőben bebizonyosodott, ha nem küzdünk teljes erőbedobással, nem harcolunk, akkor legyőzhetőek vagyunk, csak egy átlagos csapat. Szünet után viszont megmutattuk, hogy ha mindent beleadunk, nagyon nehéz ellenfél lehetünk bárki számára”

Az utolsó felkészülési találkozó önbizalomnövelésnek is megfelelt: ugyancsak Stuttgartban Japánt 41-27-re győztük le, nem véletlen, hogy Chema Rodríguez rózsaszínben látta a világot:

„Fókuszáltan kézilabdáztunk a japánok ellen, remek első félidővel, és végül biztosan nyertünk. A felkészülés végén járunk, mindenkivel nagyon elégedett vagyok, úgy érzem, készen állunk az olimpiára”.   

A szövetségi kapitány azt sem titkolta:

 az aranyérem megszerzése sem elképzelhetetlen a számára, és hogy Carlos Alcaraz wimbledoni és a labdarúgó-válogatott Eb-elsősége után segítőjével, Miguel Angel Velascóval ők lesznek a következő spanyolok, akik világra szóló diadalt érnek el.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Úgy legyen!

A magyar férfi kézilabda-válogatott olimpiai kerete:

Kapusok: BARTUCZ László, PALASICS Kristóf, MIKLER Roland 
Jobbszélső: IMRE Bence
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor, ILICS Zoran
Irányítók: LÉKAI Máté, FAZEKAS Gergő, HANUSZ Egon
Beállók: BÁNHIDI Bence, ROSTA Miklós, SIPOS Adrián 
Balátlövők: BODÓ Richárd, LIGETVÁRI Patrik, SZITA Zoltán
Balszélső: BÓKA Bendegúz

A csoportkör programja (Párizs):

Július 27., szombat, 11.00: Magyarország–Egyiptom
Július 29., hétfő, 21.00: Magyarország–Argentína
Július 31., szerda, 9.00: Magyarország–Norvégia
Augusztus 2., péntek, 9.00: Magyarország–Dánia
Augusztus 4., vasárnap, 16.00: Magyarország–Franciaország
A csoport első négy helyezettje folytathatja a negyeddöntőben.

A további menetrend (Lille):
Negyeddöntő: augusztus 7., szerda, 9.30, 13.30, 17.30, 21.30
Elődöntő: augusztus 9., péntek, 16.30, 21.30
Döntő, bronzmérkőzés: augusztus 11., vasárnap, 9.00, 13.30
 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­k­e­l­d­­­ ­­­a­­­ ­s­­z­­­e­x­­­i­­­ ­­p­­u­­­n­­­c­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
blondibarbi
2024. július 21. 22:37
Nyilván nagyon fogok drukkolni nekik, mint mindig, minden magyar sportolónak, de amit a felkészülési meccseiken láttam, az azért nem volt túlságosan meggyőző...
PeterWeber
2024. július 21. 21:39
Mintha a labdarúgó válogatott is arra készült volna az eb-n...
pollip
2024. július 21. 21:02
Hatalmas drukk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!