Milák Kristóf vetélytársa komoly lelki küzdelmeken van túl – újra meg kellett szeretnie az úszást

2024. július 19. 13:08

Caeleb Dressel szerint olyannyira perfekcionistává vált, hogy már nem talált élvezetet a sportban.

2024. július 19. 13:08
null
Szabó Levente

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Caeleb Dressel tartja a 100 méter pillangóúszás világrekordját, miután 2019-ben megdöntötte Michael Phelps idejét. Dressel a tokiói olimpián – ahol öt versenyszámban öt aranyérmet nyert – megdöntötte a világcsúcsot a számban. Mindezek ellenére Dressel boldogtalan volt, és volt, hogy úgy érezte, kudarcot valott – olvasható a The Athletic cikkáben. 

Egy szörnyet teremtettem magamban – annyira belemerültem a maximalizmusba”

– mondta az egykori olimpikonoknak, Missy Franklinnek és Katie Hoffnak az Unfiltered Waters podcastban.

Annyira beleragadtam abba, hogy ha nem látom ezeket az időket, az azt jelenti, hogy rossz ember vagyok, vagy azt, hogy nem edzettem elég keményen. Ha nem úszom világcsúcsot, az azt jelenti, hogy nem voltam eléggé megszállott”

 – tette hozzá.

A sport, amelyhez gyerekkorában azért vonzódott, mert olyan elragadóan szórakoztató volt, épp az ellenkezőjévé vált. Dressel tovább erőltette az úszást, és hallgatott a belső kritikusára, aki darabokra szedte, majd végül ahogy ő fogalmazott, „megtörte”. A 2022-es budapesti világbajnokság közepén hirtelen visszalépett, és nyolc hónapra eltűnt a sportágból.

Dressel elárulta, hogy sok időt töltött a terapeutájával és felesége, Meghan is végig ott volt mellette. Hozzátette, hogy voltak napok, amikor nem csinált semmit. A legtöbbször kerülte azokat az utakat, amelyek a Floridai Egyetem uszodája mellett vezettek el. „Nem akartam érezni a klór szagát” – mondta.

Rá kellett jönnie, hogy ki is ő maga a legjobb idején túl, és mi az, ami a medencén kívül is felpörgeti. Újra kellett orientálnia magát, azt, hogy szerinte mások mit gondolnak róla, és miért szeretik. Újra meg kellett tanulnia mosolyogni.

„A folyamat nem volt könnyű, és a fejlődés nem mindig volt egyenes vonalú. Ez tesz azzá, aki most vagyok úszóként, emberként és újdonsült apaként.” Ez az oka annak is, hogy visszatért a medencébe és Párizsba tart, ahol az Egyesült Államok úszócsapatának egyik főszereplője és vitathatatlanul a kirakós legfontosabb darabja lesz az olimpián. „Igen, van külső nyomás. De belülről Dressel legnagyobb kritikusa csendesebb” – hangsúlyozta a világcsúcstartó úszó. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­k­­­e­­­l­­­d­­ ­­a­ ­­s­­z­­­e­x­­­i­­ ­p­­u­­n­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. július 19. 13:22
Milákkával is sikerült megutáltatnotok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!