Magyaros találékonyság: a Dunán modellezte a Szajna olimpiai pályáját nyílt vízi úszóink edzője

2024. július 19. 19:54

De az edzések természetesen sokkal tisztább körülmények között zajlanak.

2024. július 19. 19:54
RASOVSZKY Kristóf; BETLEHEM Dávid

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hajrájához ért nyílt vízi úszóink olimpiai felkészülése, ilyenkor pedig már minden apróságnak hatalmas jelentősége van. Ezért vette elő kreativitását Szokolai László, a három éremesélyes magyar klasszis, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán edzője – írja az Index.

A mester gondolt egyet, és barátai csónakháza mellett, Százhalombattán felépítette a párizsi olimpiai verseny helyszínének pontos mását, hogy minél élethűbben tudja modellezni tanítványainak a rájuk váró kihívásokat.

„A barátaimnak van egy csónakháza Százhalombattán, kajak-kenu szakosztályt működtetnek, és segítettek abban, hogy biztonságos körülmények között edzhessenek Rasóék. Fölépítettük a párizsi olimpiai pálya mását egy az egyben, gyakorlatilag modelleztük a Szajnát. Ami persze nem volt egyszerű, mert a Szajna jóval kisebb folyó, mint a Duna, és mostanában, a magas vízállásnál a sodrás sebessége minimum 5 km/h volt, szemben a Szajna 3 km/h-s sodrásával.

Ezért az első gyakorlásnál felfelé gyakorlatilag álló helyben úsztak a versenyzőink.

Emiatt a pályát jóval kijjebb kellett vinni, eltávolodva a sodorvonaltól, majdnem a partig, mígnem sikerült egy olyan pályát kijelölnünk, ahol 3 km/h volt a folyó sebessége, akárcsak a Szajnának Párizsnál” – mesélte Szokolai László mesteredző.

Olvasóink megnyugtatására: a Duna szinte ivóvíz-tisztaságú, nem úgy, mint a Szajna

– a korábbi hírek arról szóltak, hogy rendkívül szennyezett a francia folyó, az utóbbi hetekben azonban egyre sűrűbben igyekeznek cáfolni ezeket az információkat. Legutóbb Párizs polgármestere mártózott meg a „fekáliásnak” mondott Szajnában, hogy demonstrálja, tényleg sikerült a folyót megtisztítani.

Szokolai László a magyar esélyekről is elmondta a véleményét: úgy látja, hat úszónak van reális sansza dobogóra állni Párizsban. A Szajnában egyforma eséllyel pályázik a dobogós helyezésekre a 10 kilométeres olimpiai versenyszámban Betlehem, Rasovszky, két francia, egy német és egy olasz úszó.

Ezt is ajánljuk a témában

Figyelek, hogy ne bízzam el magam – Rasovszky Kristóf a Mandinernek

Nem csupán az eredményességben lép folyamatosan előre, személyisége is sokat fejlődött, immár nagykövet is a mosolygós sportember. Rasovszky Kristóffal az országos bajnokság eredményéről és az olimpiai felkészülésről beszélgettünk. Cikkünk áprilisban, a medencés országos bajnokságon készült, de érdemes felidézni akkori gondolatait...

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­­t­­é­­­k­­e­­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­­­e­x­i­­­ ­­p­­­u­­n­­­c­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Zsolt75
2024. július 19. 21:08
Ahhoz elég komoly hasmenés kellett...
Reszelő Aladár
2024. július 19. 21:07
Csak azt nem értem, hogy miért csak 10km-en rendeznek versenyt. Ott a versenyző, ott a bíró, ott az infrastrukúra akkor miért csak 1 távon van verseny? Mixváltó miért nincs?
Intel
2024. július 19. 20:23
Természetesen minden magyar sportolót ki fognak zárni a versenyből. Nem lesz politikai ok de majd találnak mást. Pl. doppingolás miatt egészen biztosan kizárják legalább a versenyzők 10%-át. Akkor már csak a maradékra kell valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!