Első párizsi érmesünk a Mandinernek: Egy óriási hullámvasút volt ez az évem (VIDEÓ)

2024. július 28. 05:57

A bronzérmet szerző párbajtőröző, Muhari Eszter elmondta, mi segített neki az utolsó tusnál, hogy lépett túl az elvesztett elődöntőn, mit élt át, amikor úgy tűnt, lemarad az olimpiáról, mi a véleménye a kvalifikációs rendszerről, és hogyan ünnepel.

2024. július 28. 05:57
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: Mediaworks/Csudai Sándor

***

Ami nem sikerült Szilágyi Áronnak, Szatmári Andrásnak és Gémesi Csanádnak a párizsi olimpia első napján férfi kard egyéniben, az összejött egy szem női párbajtőrözőnknek: Muhari Eszter a dobogóra állhatott a Grand Palais-ben! A 21 esztendős versenyző korát meghazudtolva éretten vívott és helyén volt a szíve. Bátorsága, vagánysága kifizetődött: világbajnokot is vert, talpra állt a fájó elődöntő után és a bronzcsatában is óriásit küzdött. A ráadásban ment előre, kockáztatott és győzött. Mégis hitetlenkedve fogadta a történteket, amiket még láthatóan nem dolgozott fel.

Úgy tűnt a találatjelzőn, hogy valóban én adtam az utolsó tust. Nagyon örülök, még nem tudom felfogni, úgyhogy nem is tudok mit mondani róla” – kereste a szavakat a friss olimpiai érmes az újságírók gyűrűjében. A páston viszont nem jött zavarba. Mint kiderült, nem csak a vívó technikáján dolgoztak sokat edzőjével, László Istvánal és a szakmai stábbal.

„Nekem rengeteget kellett ehhez fejben, mentálisan dolgoznom. Hónapok óta erre készültünk. A vívásnak ez is a legfőbb kulcsa, hogy minden fejben dől el. 

Kinéztem az edzőmre, és láttam rajta egy olyan önbizalmat, ami megadta nekem azt, hogy nagyon bátor legyek az utolsó tusban is. Hittem az elmúlt 13 év közösen elvégzett munkájában.

 Végül kijött belőlem ez a bátorság, és meg tudtam csinálni azt az akciót, amivel bevittem az utolsó találatot.”

Maga sem hitte el, megcsinálta: 21 évesen,első olimpiáján érmet szerzett
Fotó: Mediaworks/Csudai Sándor

Miért nem mosolygott?

Muhari Eszter nem csak a végén adott bizonyítékot óriási lélekjelenlétről, egész nap nagy skalpokat gyűjtött. A kínai Tangot 15-10-re, a 2022-es világbajnok, koreai Songot 15-6-ra verte, a negyeddöntőben a kínai Yu-t búcsúztatta 15-10-zel. Az elődöntőben 6-6 után nem tudta tartani a hazai közönség támogatását élvező Auriane Mallo-Bretonnal a lépést (9-15). Ám amondó, minden rosszban van valami jó.

„Valószínűleg jobb volt, hogy én vívtam a második elődöntőt, ezáltal kevesebb időm volt ezen gondolkodni. El is hessegettem a fejemből, hogy bosszankodjak, hiszen tudtam, van még egy meccs, amit így is, úgy is meg kell nyernem. Most hogy sikerült, leesett egy nagy kő a szívemről, és úgy érzem, abbahagyhatom a koncentrálást. Amúgy sokat kivesz belőlem, hogy tényleg nem is mosolyoghatok senkire, mert akkor azonnal elmegy a fókusz.”

Elsiratott olimpia

A BHSE párbajtőrvívója kifejezetten szomorú volt tavasszal, első körben ugyanis lemaradt a párizsi olimpiáról. Végül bár egy eltiltás miatt, de összességében saját jogon, ranglistás helyezésével és nem az ölébe hullott országkvótával jutott ki a játékokra. Ismert, a holléti szabályokat többször megszegő Kun Annát tavasszal eltiltották doppingvétség miatt, így a rangsorban következők egyike, köztük Muhari Eszter előre lépett. A Mandiner kérdésére, miszerint elégtétel-e számára az olimpiai szereplés, határozott választ adott és egy kritikát is megfogalmazott.

Természetesen az. Egy óriási hullámvasút volt ez az évem. Fel, le és most végre úgy érzem, hogy ha nem is a csúcsra értem, de legalább a saját elvárásaimnak megfeleltem. Amit korábban ki nem is mondtam, de az érmet sikerült megszereznem. Szerintem a kvalifikációs rendszer nagyon bonyolult és felettébb nehéz a kijutás! Ez már egy óriási siker, hogy végül lett kvótám, és ez csak a hab a tortán, hogy dobogóra állhatok. Persze van bennem egy kis csalódottság az elvesztett elődöntő miatt, de hát első olimpiám, 21 éves vagyok, és szeretném helyén kezelni a dolgokat!” – mondta Muhari Eszter, aki elárulta, hogyan szokott ünnepelni.

„Általában a családommal közösen. Itt vannak a szüleim, édesanyám és édesapukám. Szerencsére sikerült meggyőzni őket, hogy jöjjenek ki, mert nagyon izgulós típusok és nem akartak. Boldog vagyok, hogy rávettem őket!

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­z­­e­x­­­i­­­ ­­­p­u­­­n­­c­­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
irmag2
2024. július 28. 09:48
Szívből köszöntöm a bajnokot!
pandalala
2024. július 28. 09:35
Ő is szép. És még érmes is! :-) Nagy gratula!!! ....
palinka-0
2024. július 28. 09:18
Senkit nem érdekelnek a kifogások. Szégyenteljesen kikapott. Vesztes. Csak bronzra volt képes. És még ez akar hazatérni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!