Itt az első magyar medál a párizsi olimpián!

2024. július 27. 19:19

Már a legjobb négy közé jutással bravúrt hajtott végre a 21 éves vívó.

2024. július 27. 19:19
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fantasztikus menetelést bemutatva a legjobb négy közé jutott Muhari Eszter a párizsi olimpia női párbajtőrvívó versenyében. A 21 éves magyar versenyző biztosan az éremért küzdhet, kérdés: a döntőben vagy a bronzéremért vívott asszóban léphet pályára a telt házas, ritkán látott hangulatot varázsoló környezetben. Hogy még nehezebb dolga legyen, az elődöntőben a házigazdák kiválóságával, a francia Auriane Mallo-Bretonnal találkozik. 

Ezt is ajánljuk a témában

Elődöntők

A világranglista első Kong már ellenfélre vár a döntőben, miután a hongkongi jó ideig szoros asszó végén ellépett, és 15-11-re legyőzte az észt Nelli Differtet.

Hatalmas ováció és vastaps a mobillelátókon, a közönség nagy része várja a pástra a hazai kedvencet. Azért vannak magyarok is szép számmal a helyszínen... Muhari Eszter is megérkezett, a francia közönség nem tudja abbahagyni az ünneplést. Kicsit korán kezdi.

Bekötnek a versenyzők, farkasszemet néznek, Eszter szúrós tekintettel néz ellenfelére. Elszánt tekintete is jelzi, komolyan gondolta, hogy „beugróként” olimpiai érmes lesz!

Óvatosan, puhatolódzva kezdenek. a két balkezes vívó kivár, egy perc telt el akció nélkül. Passzivitásért büntetik is őket.

Az első találat Mallo-Bretoné, közel tudott férkőzni a BHSE vívójához. Nem jön zavarba, gyorsan egyenlít. Két perc elteltével a vezetést is átveszi (2-1).

 Muhari közel engedi, majd támad, de nem talál és ő kapja a tust (2-2). Hasonló a forgatókönyv, de most a magyar versenyző talál (3-2).

 Csendesebb a közönség... Letelt az első három perc. kortyol egyet Eszter, László István edző tanítványát a kapitány is ellátja tanácsokkal.

Együttes találat, az első, de nem jött rosszul (4-3). Mellkasnál szúr a francia, egyenlít (4-4). Újabb együttes (5-5). Karon talál Mallo-Breton, átveszi a vezetést (5-6). Tombolnak a nézők.

Bátran megy előre Muhari Eszter, és meg is van a gyümölcse, tisztán talál (6-6). 

Jókor tette, pont a második három perc letelte előtt, így nyugodtabban szusszanhat.

Az utolsó felvonás

Megint a franciánál az előny, úgy szúrt, hogy még bele is akadt Eszter ruhájába (6-7). Szó szerint újra összeakadnak, olyan közel az ellenfél, hogy nem lehet megszúrni, majd Muhari kitáncol. Közelebb megy, vesztére, gyorsan közbe szúr Mallo-Breton (6-8).

Már hárommal vezet a 30 éves francia, aki csapatban többször nyert Európa-bajnokságot (6-9). Nagyon elkapta a fonalat, leguggol Muhari, így kapja a tust (6-10). 

Nem találja a távolságot a sokat kockáztató magyar, aki folyamatosan megy előre, de belelép a szúrásokba. Zsinórban 6 tust szerzett a francia (6-12). 

Végre talál Muhari, kétszer is (8-12). 22 másodperc van hátra, nincs idő a fordításra, főképp. hogy szúr a francia (8-13). Sőt, még 15-ig is eljuthat, már 14-nél tart. Egy együttes találattal be is fejeződik az asszó, 15-9-re győzött Auriane Mallo-Breton, aki késő este az aranyéremért vívhat. Muhari Eszter a bronzéremért lép majd pástra 20 óra 40 perckor.

MALLO, Auriane; MUHARI Eszter
Párizs, 2024. július 27. Muhari Eszter (b) és a francia Auriane Mallo-Breton a női párbajtőr egyéni versenyének elődöntőjében vívott asszójuk után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban. Muhari Eszter vereséget szenvedett az elődöntőben, így a bronzéremért mérkőzhet
MTI/Illyés Tibor

Bronzéremre fel!

Ismét a páston a 10-ként jegyzett, de a bronzéremért harcoló Muhari Eszter. Ellenfele az észt Nelli Differt. Fél perc elteltével a kiforduló magyar testét szúrja meg a 12. kiemelt rivális (0-1). 

Szép, tiszta találattal válaszol Eszter, és türelmesen kivárja a következő esélyt is, fordít (2-1). 

Védett az észt, és karon eltalálta a Honvéd versenyzőjét, aki gyorsan fordít, és egy együttest követően 4-3-ra vezet az első három percet követően. 

Ravasz rókaként kicsalta az észtet, azonban együttes találat született, majd egyenlít Differt (5-5). Kétszer szúr lábra, végül felsőtestre talál az észt, aki sajnos belejön, és újra gyorsabban reagál (5-7). 

Muhari koncentrált marad, be is visz egy találatot (6-7). Már-már úgy tűnik, karon szúrja az észt, ám Eszter testen eltalálja (7-7). Újabb együttes, és még van pár másodperc a harmadból, de az utolsóra hagyják a döntést (8-8). 

Nem kezdődik jól: megint az ellenfél vezet (8-9), majd az együttes találattal is ő lép közelebb a célhoz.Újabb együttes (10-10), persze, ha Muhari adná az utolsó tust...

Megint Differt kezdeményező, és talál, kétszer is (10-12). Szorul a hurok. Muhari is érzi, villámgyorsan ad egy tust (11-12). És egyenlít, óriási lélekjelenléttel vív (12-12)!!!

Hajrá, Eszti – hangzik a lelátóról. Majd észt hangrobbanás, karra szúr Nelli Differt (12-13). 40 másodperc marad, és 36-nál Muhari újra szúr, hatalmasat harcol (13-13).

Együttes (14-14), 29 másodperc marad a döntő tusra. Nincs találat. Folytatják!!!

Egy perc a páston az éremért. Elég VOLT 12 másodperc is, mert Muhari Eszter szúr, talál, és nyer egy bronzérmet élete első olimpiáján! Bravó!

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­k­e­­­l­­­d­ ­­­a­­ ­s­z­­e­­­x­­i­­ ­­­p­u­­­n­­­c­­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Obsitos Technikus
2024. július 28. 10:19 Szerkesztve
Ajvé látom Fárenhejsz-Tomátót tegnap éjszakásnak osztották be. Remélem pótlékot azért adnak. Nehéz a foslékos bértrollok élete na.
Obsitos Technikus
2024. július 28. 10:15
Érem lesz az a medál..
balbako_
2024. július 28. 05:34
Az észt elleni csörtéjében 14-14 es állásnál az utolsó találata frenetikus volt! Gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!