Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Egy év talpig vörösben: előbb tarolt, majd össztűzbe került Szoboszlai Angliában – Mandiner-elemzés

2024. július 03. 05:29

Izgalmas esztendő van Szoboszlai Dominik mögött. A magyar válogatott csapatkapitánya egy naptári éven belül komoly magasságokat és mélységeket is megjárt Liverpoolban.

2024. július 03. 05:29
Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai unsuccessfully appeals for a penalty during the English Premier League football match between Liverpool and Manchester United at Anfield in Liverpool, north west England on December 17, 2023.
Szabó Péter

Fotó: Paul Ellis/AFP

Nem vitás, a 2023-as évre örökké emlékszik majd Szoboszlai Dominik, ahogy mondani szokták, még a térdén ülő unokáinak is erről mesél majd: a magyar válogatott csapatkapitánya egy éve, július elején írta alá 2028-ig érvényes szerződését az akkor még Jürgen Klopp vezette Liverpoollal. Ennél jobb első évet pedig talán nem is kívánhatott volna magának klasszis középpályásunk. 

A Vörösök tavaly nyáron 70 millió eurót fizettek érte az RB Leipzignek, ezzel pedig Szoboszlai minden idők legdrágább magyar játékosává vált!

Ezt is ajánljuk a témában

Az angol klub a közösségi oldalain komoly terjedelemben emlékezett meg a szerződés aláírásának jeles évfordulójáról – Szoboszlai egyik káprázatos szezonbeli góljával és extra fotógalériával idézték fel a magyar játékos első évének legszebb pillanatait.

Ebből ugyanis akadt jó néhány az elmúlt hónapokban: Szoboszlai a korszakos menedzser, Jürgen Klopp kiszemeltjeként érkezett a csapathoz az átalakított liverpooli középpályára, annak egyik oszlopaként pedig gyorsan letette a névjegyét Angliában. Az első góljára nem kellett sokat várni, a 4. fordulóban, az Aston Villa elleni rangadó 3. percében egy szöglet után lőtte ki a hosszú sarkot, majd a Leicester ellen a Ligakupában is akasztott egy óriási bombát. Remek bemutatkozása után nem véletlenül áradozott róla a klub népszerű szakvezetője.

Egyszerűen csúcs, topjátékos! Könnyedén beilleszkedett, az öltözőben is megtalálta a helyét. Nem kell biztatnom, hogy lőjön kapura, ő tudja, még nálam is jobban tudja, hogy kiváló rúgótechnikája van”

– jelentette ki a német szakember, aki a szezon végén fáradtságra hivatkozva távozott a posztjáról.

Szoboszlai az elszántságával, technikai tudásával és munkabírásával hamar levette a lábáról a szigetországi szakembereket és szurkolókat, az első gólok után az első, tétmeccsen adott gólpassz(ok)ra sem kellett sokáig várni, október végén egyből kettőt is kiosztott a Nottingham ellen, Nunez és Szalah is hálás lehetett neki egy-egy találat után.

Nem véletlen az sem, hogy a Tranfermarkt szerint a 2023-as évet még 35 millió eurós értéken kezdte, az oldal legfrissebb adatai szerint pedig már 75 millió eurójával Dominik az angol klub (Luis Diazzal és Alexis Mac Allisterrel együtt) legértékesebb játékosává vált.

Ezt is ajánljuk a témában

A sűrű őszi menetrend után a hajtós karácsonyi időszakban még pályára lépett, az újév hajnalán azonban rögtön megsérült a Newcastle ellen, így 2024 első hetei a rehabilitációról szóltak.

No, és az Év Sportolója Gáláról, ahol Szoboszlai átvehette az év férfi sportolójának járó elismerést.

Január végén ugyan visszatért, de két mérkőzést követően ismét hosszabb kihagyás várt rá, így első angliai trófeáját is csak a lelátón ünnepelhette. Mint ismert, a Liverpool a Chelsea együttesét gyűrte le hosszabbítás után a Ligakupa-fináléban.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Márciustól újra csapata rendelkezésére állt, ám a Sparta Praha elleni El-kiütés kivételével nem nyújtott emlékezeteset tavasszal, így fokozatosan kiszorult a liverpooli csapatból, és Jürgen Klopp a bajnoki hajrában elsősorban már csereként számolt vele. A hőn áhított triplázástól végül nagyon messze került a klub a német menedzser búcsúszezonjában, az FA-kupában a Manchester United, az El-ben az Atalanta parancsolt megálljt a Vörösöknek, a bajnokságban pedig be kellett érniük a bronzéremmel.

A játékpercek hiánya és a mutatott forma miatt a mindig kegyetlen szigetországi sajtó a kezdeti dicséretek után rögtön fogást is talált Szoboszlain, de első szezonnak valljuk be, nem volt ez rossz – főleg, hogy sikerült egy trófeát is elhelyezni a vitrinben.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörét ismét egy kisebb sérüléssel abszolválta Szoboszlai, a tornán nyújtott, sokak által kritizált teljesítménye azonban nem csak ennek, hanem egyes vélemények szerint a tavaszi mellőzöttségének is köszönhető.

Nem játszott eleget, így nem lehetett játékban, formában – a liverpooli kispadról egyszerűen nem lehetett megfelelően felkészülni az Eb-re.

A következő szezonban a Vörösök kispadjáról már a holland Arne Slot dirigál a karmesteri pálcával, így mostantól újraindulhat a csata a kezdőcsapatbeli tagságért. De csak az évi rendes kikapcsolódás után...

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-117
2024. július 05. 11:42
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­­­k­e­­l­­­d­­­ ­­a­ ­­s­­­z­­­e­­x­i­­­ ­p­­­u­­­n­­c­­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
reepcze
2024. július 03. 09:49
Hááát... Elemzésnek nevezni ezt az írást kissé túlzónak érzem. Mondjuk az 'összefoglaló' helyesebb lett volna. De abból van 100 másik. Blikkiner!
Arisztokrata
2024. július 03. 07:26
Eleve túl volt hájpolva a közepes képességű középpályás, majd alá is merült. A teljesítmény mélygödre pedig az EB volt, ahol az elvárható helytállás helyett csak lézengett a pályán. Mindenesetre a feneke közepéig összetetováltatta magát (amit a Biblia kifejezetten tilt) és szerzett egy 100 milliós sportkocsit. Aki így indul huszonévesen, nem jut messzire. A jelenség nagyon ellenszenves, a magyar sportsajtó bálványimádása még inkább.
Cross Wire
2024. július 03. 07:25
A tudás itt-ott még meg is lenne... de hát az sok más focistánál is megtalálható. Ám a kiemelkedéshez szükséges alázat és szorgalom már nyomokban sem. Keresett uszkve 4 milliárdot.. ha holnap nyugdíjazzák, akkor ő lehet a király Jászárokszállástól Agyagosszerkényig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!