Anglia
ÉLŐ
Svájc

Amikor a kórtermekben is Szepesi hangja szólt: 70 éve lettek vb-ezüstérmesek Puskásék

2024. július 04. 05:30

Németország a világbajnok, de Magyarországé a világ legjobb csapata.

2024. július 04. 05:30
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Puskás Ferenc hiába áll lesben, a labda a német kapusé. Egy kép a Nyugat-Németország–Magyarország vb-döntőről. Fotó: Fortepan/ETH Zürich.

Napra pontosan 70 esztendeje, 1954. július 4-én veszítette el a labdarúgó világbajnokság döntőjét Magyarország. A csoportmérkőzésen 8:3-ra legyőzött nyugat-németek a fináléban is három gólt szereztek, a magyar válogatott azonban a nyolccal szemben csak kettőt… Kevesen gondolták volna, hogy az Aranycsapat vereséget szenved, hiszen a svájci tornán már két „világbajnoki döntőt” is sikerrel vett Brazília és Uruguay legyőzésével. Feleki László, a Népsport szakírója persze óva intett mindenkit, mint írta a vb-döntő előtt, ne a 8:3-ra megvert német csapatra gondoljunk, hanem arra, amely 6:1-re ütötte ki Ausztriát. Optimizmusban persze nem volt hiány a döntő előtt. A magyar játékosok fürdőbe, majd moziba mentek az Uruguay elleni elődöntős siker után, a Népsportban pedig szokás szerint lelkesítő olvasói levelek jelentek meg. Fodor István Gyömrőről például a következőt írta: 

Ezt is ajánljuk a témában

„Az Alföld rónáin, ahol vígan cseng már a kasza, s aratják az érett gabonát, az ózdi kohók mellett, a dorogi szénbányákban, az irodákban és egyebütt játékosainkról beszélnek, rájuk gondolnak.” 

Sokan versbe foglalták a lelkesedésüket, egy bizonyos Sikolya Károly négy költeményt is küldött a Népsportnak. A versek színvonalát látva az újság azért annyit megjegyzett, a döcögő rímek mögött fellelhető a szerető szív…

Egy optimista karikatúra a vb-döntő előtt. A rajz arra utalt, hogy egyszer már megverték Kosicsék a német együttest Svájcban
Fotó: Arcanum/Népsport

Magyarországon mindenki Szepesi rádióközvetítését akarta hallani. Éppen ezért a rendszer engedélyezte, hogy a kórházakban, italboltokban, éttermekben, cukrászdákban kihelyezhessenek rádiókészülékeket, 

de még a nagyobb strandokon is Szepesi szólt a hangszórókból. 

Mint ahogy Szegeden, Baján és Debrecenben is a forgalmasabb tereken Szepesi hangja szállt tova. A többit tudjuk. Hiába vezetett gyorsan 2:0-ra a magyar együttes, a folytatás pocsékul alakult. Többen is formán kívül játszottak a legendák közül, ráadásul Ling játékvezető három sorsdöntő hibát is elkövetett a Népsport szerint: „Nem adta meg a magyar csapat harmadik, szabályos gólját. Nem ítélt 11-est Kocsis elgáncsolásáért és nem vette észre, hogy a harmadik német gól előtt Bozsikkal szabálytalankodtak” – vélekedett a sportlap. 
 

Az Aranycsapat. Brazília és Uruguay legyőzése után a nyugat-németek ellen már nem ment a játék
Fotó: Fortepan/Magyar Hírek folyóirat.


A vereség hatására a vb-küldöttség budapesti fogadása elmaradt és gyógyírként hatott, mikor Willy Meisi, a tekintélyes World Sports főszerkesztője kijelentette: Németország a világbajnok, de Magyarországé a világ legjobb csapata. Az utóbbit jelzi, hogy a világbajnokság álomcsapatába nem kevesebb, mint hat magyar játékos került (Grosics, Bozsik, Kocsis, Hidegkuti, Puskás és Czibor), német ellenben csak egy… A vb másnapján megjelent Népsportot sokan összetépték, indulatból nem volt hiány, az újság viszont enyhébb fokozatokról számolt be. Mint például arról a biatorbágyi férfiról, aki annyira szomorú volt a vb-döntős vereség után, hogy a következőt vetette papírra: 

„Két hónapja vettük a rádiót, a lakásunk dísze volt, állandóan szólt. Vasárnap óta rá sem tudok nézni.” 

Persze a lapok próbáltak pozitív üzeneteket megfogalmazni, többek között azt írták, ez a csapat még sok sikert fog szerezni a magyar színekben és sok örömet a magyar sportkedvelőknek. Nem egészen így történt. 1956 októberében a levert forradalom után nem láthattuk többé az Aranycsapatot. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­­k­­­e­­l­­­d­­­ ­a­ ­­s­z­e­x­­­i­­ ­­p­u­­­n­­c­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Chardonnay99
2024. július 04. 17:23
A VB lebonyolítása is elég érdekes volt. Ugyanis a csoportmérkőzések után a csoportgyőztesek kerültek az egyik ágra, míg a csoportmásodikok a másikra, ilyen megoldás később, sem VB-n, sem EB-n nem volt. Normális esetben Jugoszláviával kellett volna játszanunk, míg az NSZK kapta volna Brazíliát.
Mankel
2024. július 04. 12:22
Ez olyan mint trianon. El kell kezdenünk feldolgozni és tovább lépni. Egyszerűen megölik a Magyar néplelket. Ha megnyerjük negyed ennyit se beszélnénk róla. Amúgy talán a legnagyobb hibája a magyaroknak, hogy se nyerni se veszteni nem tudunk. Ha nyerünk pöffeszkedünk és azt hisszük örökre nyeregben maradunk. Ha vesztünk akkor meg összedől a világ. Egy régi ázsiai mondást kéne magunkévá tenni. Ez is elmúlik egyszer. Önmérséklet a győzelemben önmérséklet a vereségben.
bodrigyuri
2024. július 04. 12:08
Hanyagoljuk már ezt a kis proli fodbalkát egy ideig, értem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!