Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A Beckhammel való találkozó után az edzőlegenda leleplezte halálos betegségét

2024. július 05. 14:21

Sven-Göran Eriksson elárulta az igazságot a kínzó diagnózisról.

2024. július 05. 14:21
Liverpool Legends v Ajax Legends - LFC Foundation's Official Legends Charity Match - Anfield
Szabó Péter

Fotó: Peter Byrne/PA Images

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a legendás svéd edző, Sven-Göran Eriksson télen jelentette be, hogy lesújtó diagnózist kapott az orvosoktól, akik végstádiumú hasnyálmirigyrákot állapítottak meg nála. Ezt követően egy BBC-nek adott interjúban elárulta, hogy világ életében Liverpool-szurkoló volt, így élete álma lehetne, ha leülhetne a Vörösök kispadjára.

Ezt is ajánljuk a témában

A kijelentésre rögtön reagált Jürgen Klopp, a csapat akkori menedzsere is, aki saját bevallása szerint meghatódott, amikor hallott a már 76 éves svéd szakember kívánságáról. A német elmondta, bármikor szívesen látják a klubban a korábbi angol szövetségi kapitányt.

Valóra vált álom

„Nyilvánvalóan nagyon meghatott, amikor hallottam a Liverpool iránti csodálatáról, és arról, hogy egész életében a klub rajongója volt.

Nagyon szívesen látjuk, ha akarja, leülhet a helyemre az irodámban, és egy napig végezheti a munkámat.

Az oldalvonal mellett állni talán egy kicsit nehezebb. De ha itt van, megmutatok neki mindent. Biztos vagyok benne, hogy eltölthet itt néhány csodálatos órát!” – mondta a Szoboszlai Dominikot is szerződtető német menedzser.

Nos, a hőn áhított álom valóra vált a tavaszi válogatott szünetben: Eriksson március 23-án leülhetett a klub kispadjára a Liverpool Legendák–Ajax Legendák jótékonysági találkozón. A halálos betegséggel küzdő svéd szakembert hatalmas ováció fogadta az Alfielden.

A svéd Eriksson volt az első külföldi edző, aki irányította az angol válogatottat. Ott volt a 2002-es és a 2006-os világbajnokságon, valamint a 2004-es Eb-n, ahol a negyeddöntőig vezette a háromoroszlánosokat, de szövetségi kapitányként Mexikó, Elefántcsontpart és Fülöp-szigetek nemzeti csapatát is irányította. Menedzserként ült Angliában a Manchester City és a Leicester City kispadján is. Eriksson a karrierje során számos csapatával 18 címet nyert Svédországban, Portugáliában és Olaszországban.

Nem találgatnak az orvosok

Az egyik legújabb interjúban aztán leleplezte súlyos betegségét a mesteredző, aki elárulta, az orvosok sem tudják megmondani, hogy mennyi lehet hátra az életéből. A korábbi, mindössze egyetlen évet jósoló feltételezést csak a média által kreált álhírnek tulajdoníthatjuk, ám mint Eriksson mondja, abba már beletörődött, hogy el fogja veszíteni a súlyos kórral vívott harcát – írja a Sun.

Nem tudnak válaszolni, amikor megkérdezem, meddig tervezhetek. Az is igaz, hogy talán jobb nem tudni”

– fogalmazott Sven-Göran Eriksson, aki azt is hozzátette, hogy hullámzóan telnek a napjai:

„Mint a rákos betegek millióinak szerte a világon, nekem is vannak jobb és rosszabb napjaim. Némely reggel úgy ébredek, hogy teljesen tökéletesnek érzem magam. Egyelőre jól vagyok. Beutaztam Svédországot, Angliát, Olaszországot és Portugáliát, és

gyakran könnyek szöktek a szemembe az emberek fogadtatását látva.

Az elején, amikor a semmiből jön a diagnózis, az olyan, mint egy sokk, de egy idő után megtanulsz együtt élni vele” – mesélte a svéd edzőlegenda.

Beckham és Eriksson különleges kapcsolata

Nem csak Eriksson járta be pályafutásának állomáshelyeit, egykori játékosa, David Beckham is meglátogatta őt. Az angol válogatott korábbi csapatkapitánya Eriksson bjorkeforsi farmján igyekezett jobb kedvre deríteni a korábbi mesterét, ami nagyon sokat jelentett a 76 éves trénernek.

„Hat liter borral jött el hozzám, ráadásul a számomra oly fontos datolyából készült nedűvel, amelynek 1948-as az évjárata. Abból az évből való, amikor születtem. Nagyon kedves meglepetés volt tőle.

David rendkívül őszinte figura, elérhetetlen alak is lehetne, mégis végtelenül közvetlen”

– hangsúlyozta Eriksson, aki azt is hozzátette: heringet és jávorszarvashúst ebédeltek a közösen töltött nap során.

Királynői bizalom

A szakember a vele készült beszélgetés során felidézte azt a szép emlékét is, amikor az angol válogatott szövetségi kapitányaként lehetősége nyílt a néhai II. Erzsébet királynő mellett elkölteni egy különleges vacsorát.

Mint Eriksson mesélte, a 2022 szeptemberében, 96 évesen elhunyt királynő bevallotta neki, hogy nem igazán szerette a futballt. Nem úgy mint az unokája, Vilmos herceg, aki rendkívül lelkes Aston Villa-rajongó.

Ahogy szokták mondani, az elhunytról már csak szépeket illik mesélni, Eriksson azonban azért is szerencsésnek érzi magát, mert még életében is csupa mosolygós, szeretetteli közeg fogadja – bármerre is jár a világban.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!