Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

„Szilárd védelem és Szoboszlai-varázslat” – a magyar labdarúgó-válogatottat dicséri a The New York Times sportlapja

2024. június 05. 07:00

Óvatos optimizmussal és reménykedve várják a magyarok az Európa-bajnokságot – írja Marco Rossi csapatáról a The Athletic.

2024. június 05. 07:00
Szoboszlai Dominik (középen) a Magyarország-Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzés után a Puskás Arénában 2024. március 22-én. A magyar válogatott 1-0-ra győzött - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Óvatos optimizmus uralkodik Magyarországon, hogy a szilárd védelem építve, és mindezt egy kis csillagporral megszórva Marco Rossi együttese meglepetést okozhat a 2024-es Eb-n – írja a magyar labdarúgó-válogatottat bemutató cikkében a The Athletic. 

Az Edző

A neves sportlap a magyar nemzeti együttes szövetségi kapitányával, Marco Rossival kezdi az összefoglalót, szurkolói véleményeket idézve. 

„Megjelenhet egy videó arról, hogy a Parlament előtt leüt egy-két nagymamát,  Rossit akkor is szeretni fogják az emberek” – érzékelteti az egyik szurkoló Marco Rossi népszerűségének mértékét.

Az 59 éves olasz szakember 2018 óta áll a magyar labdarúgó-válogatott élén – ezzel az Aranycsapatot irányító legendás Baróti Lajos után a leghosszabb ideig hivatalban lévő szövetségi kapitány Magyarországon – írja Jacob Whitehead, a cikk szerzője. 

A pályafutása alatt Rossi az olasz labdarúgás minden szintjét megjárta, majd hazájában és Magyarországon is alacsonyabb szinteken edzősködött. Miután a 2016–2017-es idényben bajnoki címet nyert a Budapest Honvéddel, az MLSZ 2018-ban felkérte a szövetségi kapitányi tisztségre. Magyarország a korábbi 32 évben mindössze egy nemzetközi tornán vett részt (a 2016-os Európa-bajnokságon), Rossi vezetésével a magyar labdarúgó-válogatott kijutott a következő két Eb-re. 

Ezt is ajánljuk a témában

A 2021-ben rendezett Eb-n lenyűgöző teljesítményt nyújtottak, pedig a kontinensbajnokság „halálcsoportjában” kellett helytállniuk, három korábbi Európa-bajnok, Portugália, Franciaország és Németország ellen, de nem volt szerencséjük, és nem jutottak el a nyolcaddöntőbe. A Honvédnál Rossi arról vált ismertté, hogy olyan csapatot tud létrehozni, ami több, mint a részei összessége. Mindig egy három középhátvédből, két szélső védőből és két védekező középpályásból álló szilárd alapra építkezett. 

Az Anglia elleni 4-0-s győzelme a Nemzetek Ligája 2022-es idényében kétségtelenül a kapitányi karrierje eddigi csúcspontja. 

Magyarországon úgy látják az emberek, hogy megérti a néplélekben lévő vágyat, hogy a magyar válogatott ismét az európai labdarúgás nagyjai közé emelkedjen, és rendelkezik a azzal a képességgel, hogy jól használja fel mindezt, ahelyett, hogy eloszlatná a reményeket. 

„Rossi a mi Jürgen Kloppunk” – véli egy szurkoló, majd hozzáteszi, „Felhagytunk a kétkedéssel, újra merünk álmodni!”

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya a belgrádi Rajko Mitic Stadionban tartott sajtótájékoztatón 2023. szeptember 6-án. Az Európa-bajnoki selejtezősorozatban a magyar nemzeti csapat szeptember 7-én Szerbia vendége lesz.
Marco Rossit nagyon szeretik a magyarok
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 

A játékosok

A magyar labdarúgó-válogatott sztárja egyértelműen Szoboszlai Dominik, a Liverpool labdarúgója, de lap szerint számos más tehetség is feltűnést kelthet az Eb-n. A leggyorsabb játékosuk Csoboth Kevin a magyarok kontráinál rendkívül veszélyes tud lenni. Magyarország a labdatartásra törekvő ellenfelekkel – Németország és Svájc is ilyen a csoportjukban – is szembe fog kerülni az Eb-n, és a 23 éves újpesti támadó az ellenük játszott meccseken csereként pályára lépve jó eséllyel gólt szerezhet. 

A szerző úgy véli, Csoboth-hoz hasonlóan nem feltétlenül lesz kezdő a Bournemouth labdarúgója, Kerkez Milos, aki első Premier League-idényében rendkívül ígéretesen teljesítményt nyújtott. Agresszív támadójátéka kifejezetten látványos – gondoljunk csak Ezgjan alioskira Marcelo Bielsa Leeds Unitedjében –, és cselezni is szeret – áll a cikkben.  Ennek ellenére Rossi bizalma megingott vele szemben egy buta piros lap buta piros lap miatt, amit Magyarország 1-1-gyel végződött Bulgária elleni Eb-selejtező mérkőzésén szedett be, ahol a döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz.

„Három nyelven kértük Milostól, hogy ne csináljon hülyeséget” 

mondta megkönnyebbülve Szoboszlai a meccs végén

Telki, 2024. június 3.
Marco Rossi szövetségi kapitány (j), Szoboszlai Dominik csapatkapitány (elöl) és Dibusz Dénes kapus (k) a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Telki edzõközpontban 2024. június 3-án, egy nappal az Írország elleni dublini barátságos mérkõzés elõtt.
Csupa mosoly a magyar labdarúgó-válogatott 
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Erősségek

Magyarország nemzeti együttese szilárd védelmi vonalra épül, amely előtt Szoboszlai szervezi a játékot. Ez legjobban tavaly novemberben, az utolsó Eb-selejtezőn történt, amikor legyőzték Montenegró együttesét. A 65. percben Szoboszlai a félpályáról kapott egy labdát, és négy játékost is lecselezett, mielőtt a kapuba lőtte. Alig két perccel később pedig megint kapott egy passzt, két védőjátékos mellett is elment, majd egy kényszerítőt követően újabb gólt szerzett. 

Az utolsó percben pedig kishíján mesterhármast ért el egy felső sarokra tartó szabadrúgással, a kipattanót azonban végül Nagy Ádám lőtt be

 – idézi fel a csoportelsőséget bebiztosító győzelmünket a lap. 

A csapat másik nagy erőssége a The Athletic szerint élénk vitákat kelt, hiszen Rossi két kiváló kapussal rendelkezik, a ferencvárosi Dibusz Dénes, és az RB Leipzigben játszó Gulácsi Péter személyében. Az olasz mester egyik legnehezebb feladata eldönteni, melyikük védjen az Európa-bajnokságon. A múlt alapján Gulácsit illetné az elsőbbség, hiszen ő védett a 2021-ben rendezett Eb-n, ám sérülését követően Dibusz volt a kezdőkapus. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az egyik általános vélemény szerint a tavalyi évben kiváló teljesítményt nyújtó és a hazai szurkolók számára jól ismert (Gulácsi még sosem játszott magyar klub mezében felnőtt meccset, hiszen 2007-ben tinédzserként igazolt a Liverpoolhoz) Dibusz Dénes kell, hogy védjen. Gulácsi azonban felépült a sérüléséből és pályafutása legjobb formájában véd – a Bundesligában övé volt a második legtöbb védés az idény második felében. 

Gyengeségek

A lap szerint aggodalomra ad okot a kéttengelyes középpályával játszó magyar válogatott védekező középpályásainak személye. Bár vannak tehetségek az ország korosztályos csapataiban, ezek a a fiatalok még nem állnak készen a felnőtt nemzetközi szintre, míg a rutinos Nagy Ádám nem volt jó formában, és a Serie B-ben szereplő Pisától kölcsönjátékosként a Speziához került.

A Sunderlandben játszó (nagyszülei révén magyar válogatott) Callum Styles  vagy az MTK csapatkapitánya, Kata Mihály is rendelkezésre áll, de kérdéses, hogy megütik-e az elvárt szintet. A magyar szurkolók nagyon várják az Eb-t, és óvatos optimizmus érződik szavaikból. Úgy érzik, továbbjutási esélyeiket tekintve kulcsfontosságú lesz a június 15-én rendezett Svájc elleni mérkőzés, úgy vélik, a németek győznek ellenük és remélik, hogy az utolsó csoportmeccset megynyerik a skótok ellen. 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2024. június 04. 20:03
"úgy vélik, a németek győznek ellenük" én úgy vélem, hogy a magyarok meccse után bukik a német edző
Nemkellnév
2024. június 04. 17:05 Szerkesztve
A magyar csapat-csapat?-sajnos bukni fog. (Pedig szeretném nagyon, hogy sikeres legyen). Miért? Mert a mai világ olyan világ, ami látszólag a puhányoknak áll. Azoknak, akiket elkábít a pénz, a vagyon, a műmell, a lájk...És ezek a szerencsétlenek teljesen képzetlenek, ami a tökösséget illeti és szépen teljesítik a hivatalos elvárást. Ők azt gondolják, hogy a tökösség a macsóságot jelenti( ezzel sincsenek tisztában). Teljes félreértésben él a mai fiatalság. Gyuri bácsi meg szépen visszaél vele. Meg mindenki, akinek nem számít a jövő. Lásd libsiknek nevezett jellemtelenek.
Vata Aripeit
2024. június 04. 16:19
Ez a cikk pl rendben van. Valahogy így van ez.
files32
2024. június 04. 16:05
'86- ban IS így kezdődött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!