Meggyalázták, kifütyülték a himnuszunkat a németek – nem kellett volna (VIDEÓ)

2024. június 19. 10:19

Szivárványos zászló, füttykoncert a himnusz alatt, kommandósok a magyar szurkolótábor előtt. A legutóbbi németek elleni összecsapásaink finoman szólva sem teltek békésen – felidéztük a „legszebb” pillanatokat!

2024. június 19. 10:19

Fotó: Alexander Hassentsein / Pool / AFP

Az utóbbi három esztendőben több alkalommal is találkoztunk a német válogatottal: 2021-ben Münchenben Eb-csoportmeccsen, 2022-ben pedig kétszer is, a Nemzetek Ligája sorozatban csaptunk össze. Rengeteg emlékezetes pillanatot hoztak ezek a találkozók a magyar szurkolók számára, de amire a legbüszkébbek lehetünk:

a legutóbbi három, egymás elleni mérkőzésünk során egyszer sem maradtunk alul.

Szalai Ádám és Schäfer András góljai majdnem továbbjutást értek a 2021-es Eb-n, azonban a németek mindkét találatunk után jól reagáltak, és egalizáltak. Ugyanez mondható el a 2022-es Nemzetek Ligája első találkozójáról: Nagy Zsolt korai gólja után csupán 3 perce vezettünk, amikor Jonas Hofmann 1-1-re módosította az állást, beállítva ezzel a végeredményt. A visszavágóra Lipcsében került sor, ahol Szalai Ádám élete egyik – ha nem a – leggyönyörűbb góljával nyerte meg nekünk a mérkőzést:

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Elmérgesedett szurkolói viszony

A legutóbbi találkozásaink a németekkel azonban nem csupán a jó eredményeink maradnak emlékezetesek. A koronavírus miatt 2021-ben tartott Eb-n nem sikerült a politikamentes szervezés a müncheni házigazdáknak.

Minden ott kezdődött, hogy a magyar parlament június 15-én elfogadta a gyermekvédelmi törvénycsomagot. A jogszabály iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokkal kapcsolatban is megfogalmazott előírásokat, miszerint az nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére.

A németeknek minden bizonnyal az sem tetszett, hogy a törvény arról is rendelkezik, hogy az állam a gyermekvédelmi rendszerben is védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

A mérkőzésre június 23-án került sor a bajor fővárosban. Öt nappal korábban petíció indult annak érdekében, hogy az Allianz Arénát az LMBTQ-mozgalom színeiben világítsák ki a mérkőzés idejére, mert a felhívás szerint a magyar gyermekvédelmi törvény „támadás az emberi jogok és az információszabadság ellen”. Nem kellett sok, hogy a civilekhez a politikusok is csatlakozzanak: a müncheni városi tanács mind a hat frakciója arra kérte a város polgármesterét, hogy szivárványszínben „tündököljön” az Allianz Aréna a csoportmeccs ideje alatt. A tanács hozzátette: a magyar LMBT+-közösségnek szeretne jól látható üzenetet küldeni, miután „a magyar parlament őket sújtó törvényt fogadott el”.

Ezt is ajánljuk a témában

Június 21-én aztán jött a „hidegzuhany” a vendéglátók számára: az UEFA nem engedélyezte a szivárványos stadion-kivilágítást, nem járult hozzá a müncheni szociáldemokrata városvezetés kéréséhez. A Bild beszámolójában azt írta, az UEFA „nem szeretné, ha a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát szerda este, amikor Németország megmérkőzik Magyarországgal, ahol diszkriminálják a homoszexuálisokat”. A szövetség indoklása szerint a bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.

Természetesen nem adták fel a szervezők: a német-magyar előtt 12 ezer szivárványszínű zászló szétosztásával öltöztették „színesbe” Münchent. És ez még közel sem volt minden. Nem volt elég, hogy a német szurkolók kifütyülték a magyar himnuszt, még egy LMBTQ-zászlót lengető provokátor is beszaladt a pályára Kölcsey Ferenc költeménye alatt.

A felháborító eset kapcsán a mérkőzést követően Szijjártó Péter levelet írt Bajorország belügyminiszterének.

Természetesen időnként előfordul, hogy szurkolók a pályára szaladnak a mérkőzés közben vagy a mérkőzés után, de az mégiscsak felháborító, hogy mindez az egyik résztvevő ország himnusza alatt történik.

Mint ahogyan arra is nehéz magyarázatot találni, hogy a mérkőzést megelőző mesterséges politikai feszültségkeltés ellenére a rendezőket jól láthatóan felkészületlenül érte ez az incidens. S ez még jóindulatú vélekedés mindarról, ami történt” – írta a miniszter levelében.

A kiutazó magyar szurkolók rémálomba illő élményeiről ide kattintva olvashat kimerítő beszámolót. Szijjártó Péter szerint, akik kint voltak szurkolni Münchenben, mindannyian érezhették a folyamatos provokációkat, azt a bánásmódot, ami „a korrektségtől viszonylag messze van”. Ezek közt említette azt, amikor

a magyar szurkolótábor elé kommandósok vonulnak fel, vagy amikor órákra megállították magyar szurkolók buszát az odaúton, illetve azt is, hogy a konzulok nem lehettek jelen.

A mérkőzést megelőzően a bajor rendőrök 18 magyar állampolgárt állítottak elő, illetve tartóztattak le.

Ezt is ajánljuk a témában

Klubszinten sem rózsás a helyzet

Az utóbbi években kétszer is előfordult, hogy valamelyik európai kupasorozatban német klubcsapatot kaptunk ellenfélnek: a Videotonnak a Köln ellen kellett megmérkőznie az Európai Konferencia Liga csoportköréért, a Fradi pedig a Leverkusennel csapott össze az Európa-liga nyolcaddöntőjében. A fehérvári csapat első mérkőzésén az egyik magyar szurkoló fiának a hátát egy teli sörös pohárral találták el, de tequilás üveg is landolt a drukkerek között a kölni stadionban. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Ezt is ajánljuk a témában

A Fradi-szurkolók vonattal indultak Leverkusenbe, viszont a német rendőrség a cseh-német határon megállította szerelvényt, és leszállította, átvizsgálta a magyar vendégdrukkereket.

Táskáinkat széttúrták – nem mi mutattuk meg nekik, hanem ők kezdtek el matatni bennük –; ezután le kellett vennünk a sapkáinkat, kabátjainkat, pulóverjeinket; így motoztak át”

– mesélte egy szurkoló lapunknak, aki később hangsúlyozta: „megaláztak minket, erre ment ki a színjáték”. Erről bővebben ide kattintva olvashat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Bízzunk benne, hogy a szerdai mérkőzés komolyabb atrocitás nélkül fog zajlani, és a hármas sípszó után mosollyal az arcukon énekelhetik a himnuszt Szoboszlaiék a több tízezer magyar szurkolóval a lelátón.

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2024. június 20. 13:10
Simán el tudom képzelni, hogy a buzizászlós provokátort ugyanúgy állami pénzen tartják, mint az antifás csírákat.
atti64
2024. június 19. 14:08
NÁCIK, LMBTQS FASSZOPOK ANTIFÁS PATKÁNYOK NICS OTT EGY ERTELMES EMBER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!KI KELL LÉPNI A TRÁGYADOMBOS UNIOBOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zolotarjov
2024. június 19. 12:07
Egy döntetlen, és egy németverés eddig..
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. június 19. 11:40
Ma este Isten kezében lesz a döntés: Ha ő úgy dönt, hogy a rózsaszín, szivárványos buzik érdemlik meg a győzelmet, akkor az ő döntését respektálnotok kell, hiszen ő tévedhetetlen és mindenható, és nem tűrné, hogy a szodomiták győzedelmeskedjenek az ő igaz hitű kiválasztott népe felett! Halleluja! Ámen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!