Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Egy évtized, két Eb-je magyar részvétellel – de milyen lesz a harmadik?

2024. június 15. 09:00

A Svájc elleni mérkőzés előtt összeszedtük, hogy a nemzeti tizenegy milyen mérkőzéseket játszott a 2016-os és 2020-as kontinenstorna előtt, majd visszaemlékeztünk, hogy hogyan teljesített a csapat Franciaországban és a tizenegy ország közös rendezésében lezajlott tornán.

2024. június 15. 09:00
null
Szabó Levente

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

A magyar válogatott szombaton kezdi meg a szereplését a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A Svájc elleni mérkőzés előtt összeszedtük, hogy a nemzeti tizenegy milyen mérkőzéseket játszott a 2016-os és 2020-as kontinenstorna előtt (A Covid-járvány miatt 2021-ben került megrendezésre a 2020-as Eb), majd visszaemlékeztünk, hogy hogyan teljesített a csapat Franciaországban és a tizenegy ország közös rendezésében lezajlott tornán.   

2016, Franciaország

A 2016-os Eb-selejtező csoportjában Magyarországnak Észak-Írországgal, Romániával, Finnországgal, Feröer-szigetekkel és Andorrával kellett megmérkőznie a tornára való kijutáshoz. A magyar csapat négy győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel zárta a csoportot, így a harmadik helyről, pótselejtezőn kellett kivívni a továbbjutást. (Egyenes ágon Észak-Írország az első helyről, és Románia a második helyről jutott ki Franciaországba.) A pótselejtező pedig igen emlékezetesre sikerült. Norvégiát kapta ellenfélnek Magyarország, és hát ki ne emlékezne arra a bizonyos álomsorsolás kifejezésre valamelyik norvég műsorból… Az első meccsen Oslóban Kleinheisler László góljának köszönhetően diadalmaskodtunk, így 1-0-ás előnyből várhattuk a visszavágót. A Groupama Arénában rendezett mérkőzésen az első félidőben Priskin Tamás szerett egy csodagólt, majd a meccs vége felé a norvégok lőttek egy öngólt, aminek köszönhetően már három találat volt az előnyünk.

 Norvégia a 87. percben Markus Henriksen révén szépített, de ez már semmire nem volt elég, game over, Magyarország 34 év után az Európa-bajnokságon! 

Böde Dániel elkapta a norvég játékost, majd a híres dzsúdómozdulat következett... Fotó: MLSZ

A franciaországi Európa-bajnokságon Ausztriával, Izlanddal és Portugáliával meccseltünk a csoportból való továbbjutásért, és mivel három felejthetetlen mérkőzést játszott a válogatott, – úgy játékban, mint eredményekben – ez sikerült is. 

A csoportkör első fordulójában Ausztriát vertük 2-0-ra, Szalai 550 nap után bepiszkálta, pöckölte, tuszkolta, majd Stíber gyönyörűen átemelte az osztrák hálóőrt a gyengébbik lábával.

A szomszédaink elleni mérkőzés után következett Izland, a mérkőzés, ahol mindenki harminc évet öregedett. Az északiak kaptak egy gyanús tizenegyest még az első félidőben, amit értékesítettek is, a válaszra pedig egészen a 88. percig kellett várni, 1-1! A magyar válogatott jó pozícióból várta az előzetesen legnehezebbnek ígérkező harmadik mérkőzést Portugália ellen. Gera góljával – ami aztán a magyar szurkolók szavazatainak köszönhetően az Eb legszebb gólja lett – megszereztük a vezetést, amire Nani válaszolt az első félidő végén. A második játékrészben kétszer volt eredményes Dzsudzsák Balázs, – a válogatottsági rekorder – de Portugália kétszer reagált, mindkétszer egy bizonyos Cristiano Ronaldo nevű futballista neve került fel az eredményjelzőre. A második félidő vége felé pedig ki ne emlékezne arra a bizonyos összekacsintásra Dzsudzsi és Ronaldo közt, ők is tudták, hogy a döntetlen jó mindkét félnek. Az eredmény nem változott – Portugáliának volt még egy kapufája 3-3-nál – így mindkét csapat továbbjutott. 

Magyarország öt ponttal első, Izland szintén öt ponttal második, és Portugália három ponttal a harmadik helyről jutott tovább, mivel Ronaldóék lettek a legjobb harmadikok, aztán a végső győztesek is…

A nyolcaddöntőben Belgiummal nézett farkasszemet a válogatott, a mérkőzést 4-0-ra nyerte De Bruyne csapata. A torna óriási élmény volt, összehozta az egész nemzetet, de ami a legfontosabb, elindított egy nagyon pozitív folyamatot. 

A 2021-ben rendezett 2020-as Eb

A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában Horvátországgal, Wales-szel, Szlovákiával és Azerbajdzsánnal mérkőztünk az egyenes ágon való kijutásért. A csoportban számunkra nem alakultak a legjobban a dolgok, ugyanis a négy győzelem ellenére Szlovákia oda-vissza megverte Magyarországot, és az itthoni nagy diadalokkal szemben Horvátországban és Walesben is kikaptunk, így 12 ponttal zártuk a csoportkört, ami a negyedik helyre volt elég. 

Pótselejtező nélkül jutott ki a kontinenstornára Horvátország és Wales, Szlovákia és Magyarország osztályozót kellett játszon az Eb-részvételért. 

Bulgáriával sorsolták össze Szalaiékat, Szófiában pedig egy elég sima 3-1-es győzelemmel jutottunk tovább, és játszhattunk a már ismerős Izlanddal, a részben hazai rendezésű tornáért. A meccset Budapesten, az akkor vadi új Puskás Arénában játszották, de a világjárvány miatt sajnos közönség nélkül. A mérkőzés idején Marco Rossi szövetségi kapitány is küszködött a Coviddal, így nem lehetett ott a stadionban, ezért a csapatot segítője, Cosimo Inguscio irányította. Kedvezőtlenül alakult számunkra a meccs eleje, Izland vezetést szerzett egy szabadrúgás gólnak köszönhetően, amihez kellett Gulácsi nagy hibája. A statisztikailag kiegyenlített mérkőzésnek a végén jött a dráma. A 88. percben gólja után Negóból az ország Lajosa lett, majd aztán jött Szoboszlai a hosszabbításban és a javunkra fordította a mérkőzést egy káprázatos szólógól révén. Az ember hátán azóta is futkos a hideg, ha az említett találatokra gondol. 

Eb-re kell menni, dehogy kell menni, itthon kell maradni!

– utalt Hajdú B. István a hazai rendezésű meccsekre és a vírusra egyaránt. Zsinórban második Európa-bajnokságán a magyar csapat! 

Szoboszlai Dominik az Izlandnak lőtt gólja után, 2020. november 11-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor 

A kijutást követően a tornán természetesen kisorsolták nekünk a halálcsoportot. Portugália, Franciaország és Németország mellett finoman szólva sem mi voltunk az esélyesek a továbbjutásra. Fel volt adva a lecke a csapatnak, amelynek mellőznie kellett Szoboszlai Dominikot, ugyanis a játékos sérüléssel bajlódott akkortájt. A csoport első találkozóján a Budapesten ütköztünk Portugáliával, és ha a 3-0-ás eredmény nem is feltétlen ezt mutatja, nagyon meg kellett küzdenie a címvédőnek a három ponttért. A második körben a semmivel sem gyengébb franciákkal játszottunk, szintén a Puskás Arénában. 

Nagy meglepetésre megszereztük a vezetést, miután Fityó kapura tört, és elgurította a labdát Llorris mellett.

A második félidő közepén Griezmann góljával egyenlített Franciaország, a végeredmény 1-1 maradt. Már ezzel a mérkőzéssel is sokak szerint túlteljesítettük magunkat, a legtöbben három sima vereségre számítottak a válogatottól. A harmadik mérkőzésen csoda kellett volna történjen a továbbjutáshoz, Németországban kellett volna megverje a nemzeti csapat Mülleréket. Parádésan kezdődött számunkra a meccs, Szalai gyönyörű fejesgóljának köszönhetően megszereztük a vezetést. A németeknek egészen a 66. percig kellett brusztolniuk az egyenlítésért, de aztán rögtön jött számukra a hidegzuhany, mivel Schäfer szinte azonnal a középkezdés után visszaszerezte Magyarországnak a vezetést. Németországnak egy pontra szüksége volt a továbbjutáshoz, így minden energiájukat mozgósították a hátralévő körülbelül huszonöt percben. A 84. percben Goretzka megpattanó lövésével sikerült végül kiegyenlítenie a die Mannschaftnak, így szertefoszlott az álom, nem jutottunk tovább a csoportból, de megmutattuk a nagyvilágnak, hogy Magyaroszágot innetől kezdve nem lehet lebecsülni. Franciország jutott tovább elsőként, Németország másodikként, és Portugália az előző tornához hasonlóan, megint legjobb harmadikként. 

Marco Rossi vigasztalja Schäfer Andrást a kiesést követően, 2021. június 23-án. Fotó: Nemzeti Sport 

Foci Eb 2024 – csak együtt! 

A magyar válogatott a házigazda Németország mellett Svájc és Skócia társaságában szerepel egy csoportban a 2024-es Eb-n. Szerencsés esetben még a harmadik hely is továbbjutást ér, és sokak szerint az elmúlt két év remek eredményei után ez lehet a minimális elvárás Marco Rossi válogatottjától, azonban necces kijelenteni azt, hogy esélyesei vagyunk a továbbjutásnak. Azt lehet mondani, hogy ha minden összeállt, hozzuk azt, ami benne van ebben a csapatban, és folyamatosan a lehetőségeink felső határait karcoljuk, és egyébként nem történik képszakadás, akkor továbbjuthatunk. 

Arra számítunk, hogy egy bátor, motivált csapat fog pályára lépni, amelyik fegyelmezetten, sikerre éhesen, a taktikai utasítások betartva, a lehető legeredményesebben fog futballozni.

Kicsit a statisztikákról: az Opta szerint Magyarország 17. helyen áll az esélyességi rangsorban. A legnagyobb statisztikai adatokkal foglalkozó oldal szerint 24,5 százalék esély van arra, hogy válogatottunk továbbjut a csoportból és negyeddöntőt játszik, 8,7 százalékot látnak az elődöntőre és 3,1 százalékot a döntőre az elemzők. Reménykedjünk a jó teljesítményben, ami okot adhat a fiesztára, és arra, hogy az éjjel újra soha ne érjen véget! 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsibek Zsoli
2024. június 15. 13:05 Szerkesztve
Péppé lesznek verve a magyarok, már alig várom 😆
orrban
2024. június 15. 12:35
Ha szerencséje van a malac hobbi bohócainak akkor csak egy hármast kapnak a németektől!:DDDD
helyrerakosgat
2024. június 15. 11:49
"Egy évtized, két Eb-je" Ezt most komolyan képes volt a nyelvgyalázó szerkesztőtök vesszővel leírni? A Petőfi-vers címét is úgy írná, hogy "Anyám, tyúkja"? Nem értem, miért nem bírjátok már egyszer végre annyira elszégyellni magatokat, hogy felvegyetek egy magyarul beszélő korrektort!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!