Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A hiányzó játékpercek lélektana

2024. június 17. 09:38

Lang Ádám február óta négy percet töltött a klubjában, egy ciprusi csapatban a pályán, Szalai Attila 15 percet kapott ugyanebben az idősávban, és Fiola Attilának sem a legjobb szezonja volt az idei.

2024. június 17. 09:38
Podgorica, 2023. június 17.
Szoboszlai Dominik a Montenegró - Magyarország Európa-bajnoki selejtezõ mérkõzés után a Podgorica Városi Stadionban 2023. június 17-én. Montenegró-Magyarország 0-0.
Hrutka János
Hrutka János
Index

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

„Lejátszotta első Európa-bajnoki csoportmérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott. A vereséggel végződő Svájc elleni találkozót követően Szoboszlai Dominik akarati tényezőkről, mentalitásról, Marco Rossi szövetségi kapitány pedig egy helvét taktikai módosításról beszélt, amelyet nem reagáltak le jól.

A magyarázat azonban valószínűleg nem ennyire egyszerű. A mérkőzés hullámzása közepette számos olyan fordulópont, apró részlet befolyásolta a végeredmény kialakulását, amelyeknél érdemes talán pár másodpercre elidőzni. Megállni és átgondolni azt, hol tart ez a folyamatosan fejlődő csapat, mit lehet teherként a nyakába rakni a legtöbbször meghajlítva egy picit a valóságot.

Elhitetni a kevésbé életszerűt vagy felvázolni a valóságot?

Sokat gondolkoztam azon a mérkőzés alatt és azt követően is, hogy mi a megfelelő kommunikáció egy ilyen mérkőzést megelőzően. Akár a játékosok, akár az oldalvonal mellett álló vezetők, akár az MLSZ vezérkara részéről. Hol húzható meg a határ a nagyon jók vagyunk, mindent megteszünk, biztos továbbjutunk, vagyis a közvéleményt (is) motiváló gondolatok és a két lábbal a talajon álló helyzetértékelés között?

Amikor az első félidő derekán a két nyolcas számú játékos futott a labdáért (Hajdú B. István hasonló szavai által közvetítve) az oldalvonal közelében, fájóan hasított az emberbe a felismerés. Nemcsak az első húsz perc nagy fölényét, a svájci vezetést, Sallai Roland hat és Szoboszlai Dominik nagyon kevés, hét érintését látván, hanem a keretek közötti különbséget szemléltető, visszakézből adott józanító pofon csattanását hallva is. Nagy Ádám, a magyar nyolcas számú játékos, a jelenlegi keret rekordválogatottsággal rendelkező futballistája éppen a Serie B, az olasz másodosztály sereghajtójával jutott megegyezésre a találkozót megelőzően. Remo Freuler, a másik nyolcas az olasz első osztály meglepetéscsapatának, a Bolognának stabil alapembere. Bajnokok Ligája-helyen végeztek a Serie A idei kiírásában.”

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami
2024. június 18. 17:27
mint a gólkirályságban volna megint
tintapaca
2024. június 18. 09:53
Most szólok előre! A Rossi jelenség - átverés. A német válogatottat látva rájöttem, hogy az esélyünk semmi. Rossi úgy válogatása egy szedett-vedett NB III-asnak is gyenge volt. A csúcs az volt, amikor beállította Kleinheislert. Azt tippeltem, hogy az első félidő után beállítja Ádám Martint, de nem. Meg kellene már szakmai szempontból is vizsgálni, hogy 1. Miért jobb egy külföldi szövetségi kapitány, mint egy magyar? 2. Miért kell a külföldön másodosztályban játszó "magyarokat" a válogatottban játszatni, akik még magyarul sem tudnak (Styles, Kerkez)? 3. Miért nem lehet a magyar NB I magyar játékosaira építeni a válogatottat? Válasz: a 2-3. kérdésre. A szövetségi kapitány a külföldön játszók ázsióját növeli a nemzeti válogatottsággal, így a menedzsereik többet kérhetnek a játékosért. Amiből azután lehet visszaosztani megfelelő helyekre (a szövetségi kapitánynak is!). Láttam a konstrukció magyar változatát. "Egyik szemem gyanakvó, a másik rosszindulatú." F.E. Dzserzsinszkij.)
akkor ki
2024. június 18. 09:02
Nem vagyunk EB arany esélyesek ez tény, és nem jutunk tovább a csoportból, DE! Kijutottunk!!!!! És hányan szerettek volna kijutni?! Mondjuk Haaland vagy Ödegard???? Két világsztár! Hmmm
benedek77
2024. június 17. 19:09
az albánok, szlovének, románok, szlovákok milyen mentalitással, micsoda hozzáállással harcolnak a pályán, mi meg pöcsörgünk meg beszariskodunk. Persze mindenkinek lehet rossz napja/meccse, de lehangolóan szarok voltak. El kell fogadnunk, hogy kiscsapat vagyunk akik csak a létszámbővítésnek köszönhetően lehetnek itt. Szóval sokkal szerényebben a nyilatkozgatással, és meghalni a pályán! Akkor jár a taps, bármi az eredmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!