Szlovénia
ÉLŐ
Szerbia

Eltiltották Szoboszlai egykori csapattársát, mert eltakarta a mezén lévő LMBTQ-címkét

2024. május 31. 19:43

A játékos vallási meggyőződése miatt nem volt hajlandó az „homo- és transzfóbia-ellenes” címkékkel ellátott mezben pályára lépni. A francia sportminiszter szerint ez elfogadhatatlan viselkedés.

2024. május 31. 19:43
Children hold a banner to the colours of the rainbow LGBTQ+ pride flag prior to the French L1 football match between LOSC Lille and Nice at the Pierre Mauroy stadium in Lille on May 19, 2024. (Photo by DENIS CHARLET / AFP)

Nyitókép: Denis Charlet / AFP

Békemenet After Kibeszélő június elsején 18 órakor a Scruton V.P.-ben! Hallgassa meg Ön is a Mandiner All Stars beszélgetését, mely során Bayer Zsolt, Mráz Ágoston Sámuel és Horváth József elemzi a Békemenet történéseit a Mandiner munkatársaival, Kacsoh Dániellel és Pócza Istvánnal. Regisztráljon most az alábbi linken!

Négy mérkőzéses eltiltással büntette Mohamed Camarát, a Mondaco középpályását a Francia Labdarúgó-szövetség, mert ragasztószalaggal eltakarta az mezén lévő úgynevezett „homo- és transzfóbia-ellenes” címkét – közölte a BBC. A labdarúgó-szövetség kezdeményezésére ugyanis a május közepén rendezett bajnoki fordulóban a francia élvolnal minden együttese homo- és transzfóbia ellenes kampánylogóval ellátott mezben lépett pályára. 

A 24 éves mali válogatott labdarúgó a Nantes elleni bajnoki mérkőzésen döntött úgy, hogy vallási meggyőződése miatt nem hajlandó az LMBTQ-propagandával ellátott mezben játszani, ezért úgy lépett pályára, hogy leragasztotta a címkéket. 

Ezt is ajánljuk a témában

A muszlim vallású Mohamed Camara emellett azt is visszautasította, hogy a labdarúgószövetség „homofóbia-ellenes akciójának” zászlójával pózoljon, és nem áll csapattársai mellé a fényképezéskor. 

Az esetet követően a labdarúgót keményen támadták – sőt, a francia sportminiszter, Amelie Oudea-Castera elfogadhatatlan viselkedésnek nevezte Camara tettét. 

„Az ilyen viselkedésre a legszigorúbb szanciókkal kell válaszolni, meg kell büntetni a játékost és a klubot, amely lehetővé tette ezt!” 

– fogalmazott a francia tárcavezető. A Mali Labdarúgó-szövetség ugyanakkor kiállt a játékos mellett és közleményében úgy fogalmazott, „a labdarúgók ugyanolyan állampolgárok mint bárki más, és alapvető emberi jogaikat minden körülmények között tiszteletben kell tartani”.

A Monaco trénere az ügyre reagálva közölte, hogy a klub, támogatja a liga homofóbia-ellenes kezdeményezését, és kiemelte, hogy Camara saját döntése volt, hogy eltakarja a logót. A Monaco vezérigazgatója,  Thiago Scuro szintén hangsúlyozta, hogy a klub támogatja a szövetség kampányát, és közölte, hogy megvitatják játékossal is a történteket. Ezt követően a francia szövetség vizsgálatot indított az ügyben Camara ellen, akit végül négy mérkőzésre szóló eltiltással büntettek. 

A szövetség közleményében ismertette, hogy a döntés Camara meghallgatását követően született meg, és

 figyelembe vették, hogy a játékos megtagadta, hogy a „homofóbia elleni küzdelem társadalmi tudatosítását célzó akcióban” rész vegyen. 

Érdekesség, hogy Mohamed Camara 2019 és 2021 között Szoboszlai Dominik csapattársa volt a Red Bull Salzburg együttesében, amellyel három osztrák bajnoki címet és három kupát nyert. A Monaco játékosa ebben az idényben sérülései ellenére is 20 meccset játszott a klub mezében, és két találkozón szerepelt a mali nemzeti együttes színeiben a 2023-as Afrika-kupán az év elején. 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2024. június 06. 08:11
Je suis Mohamed Camara. A szabad világban mindent lehet, csak egyet a nem: a buzit nem imádni tilos és üldözendő.
Uztu
2024. június 01. 15:10
Focisok is buzisol
karakter-2
2024. június 01. 08:25 Szerkesztve
LMBTQ = Fasizmus, kommunizmus, iszlám. Nézzétek meg mit művelnek a gyerekeikkel és fiataljaikkal - tartják a degeneráltak transzparensét. Mindenkit megfertőznek, mint a kommunisták! A szomorú az, hogy sokan azt mondják, ez minket nem érint. Dehogy nem, ez egy nemzetközi totalitárius ideológia.
Chardonnay99
2024. június 01. 07:52
Nincs is szebb, amikor működik a demokrácia. Vive la France! Szabadság, Egyenlőség, Testvériség! Mindenki szabadon teheti, azt amit szabad. Előbb-utóbb az következik, hogy aki nem fogadja el ezt transz-izét, az mehet börtönbe, majd koncentrációs táborba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!